Ja hoor, dat staat er wel degelijk!
Toelichting Landelijk Ambulanceprotocollen versie 6, pagina 53:
Het gebruik van de beademingsmachine tijdens ACLS
In de nieuwe richtlijnen wordt geadviseerd de thoraxcompressies niet te onderbreken voor de beademing indien de luchtweg gezekerd is middels een endotracheale tube. Gelijktijdige compressie tijdens hartmassage en insufflatie van de beademingsmachine werd in de vorige uitgave van het LPA ontraden, maar wordt nu aanbevolen. (...)
De laatste protocollen dateren alweer van 2003, maar gezien de grotere nadruk voor het opbouwen van de coronaire perfusie van de nieuwe reanimatierichtlijnen ILCOR/ERC (o.a. 30:2) zal dit waarschijnlijk wel gehandhaafd blijven, tenzij inmiddels door evidence based onderzoek is gebleken dat het níet beter is dan met onderbrekingen te beademen.
Overigens zijn we wel degelijk op de hoogte van mogelijke complicaties hoor! (hoge toracale drukken, mogelijk daardoor juist weinig veneuze terugvloed), maar uit onderzoeken was gebleken dat de voordelen van een betere opbouw van de coronaire perfusie (door coninue hartmassage) wèl opwogen tegen de nadelige effecten van de hogere thoracale drukken.
Vanzelfsprekend moet hierbij goed gelet worden op de drukbegrenzing van de "beaseming", en goede beademingsinstellingen. Om die reden is deze richtlijn voor continue massage alléén opgesteld voor ACLS en niet voor de BLS.
Deze richtlijn geldt overigens niet alleen bij de ambulanceprotocollen, hoor! Ik ben zelf ACLS instructeur conform de ERC, en ook in de laatste (inmiddels één-na-laatste) richtlijnen van de ERC staat dit vermeldt: (ALS manual 4th edition p. 27)
Healthcare professionals Basic Life Support
(...)
Two ventilations should be given after every 15 chest compressions. Once the airway is secured with a cuffed tracheal tube, compressionas should not be interrupted for ventilation. Ventilation can be delivered asynchronously at a rate of approximately 12 breaths per minute.
Helaas heb ik nog geen tijd gehad om de nieuwe richtlijnen door te lezen, maar dat hebben anderen vast al gedaan! Ben benieuwd of deze richtlijn heeft standgehouden!