Boxtel in rouw gedompeldDoor Joost van Putten en Maartje van Hoek uit het Brabants Dagblad
Zondag 4 december - Boxtel - Café De Kom in het centrum van Boxtel brandde zaterdagmiddag uit. Veel mensen kenden het dynamische ondernemersgezin, dat zo getroffen werd door de brand. Boxtel rouwt.
Veel Boxtelnaren kwamen zaterdagavond en zondag hun medeleven betuigen en legden bloemen bij café De Kom. Een brand in dat café kostte zaterdagmiddag het leven aan een moeder en twee kinderen. Zondag overleed ook de vader. Alleen een dochtertje van twee overleefde de brand.
(Foto Chris van Cromvoirt)
Het is net kwart voor één geweest als voorbijgangers rook uit het huis boven café De Kom zien komen. Ze slaan op de ramen om de bewoners te waarschuwen. De bewoonster van het aangrenzende huis komt na de waarschuwingen verward naar buiten. Het gezin Heymans op nummer 44-46 geeft alsnog geen reactie. De ouders slapen nog, na een nacht hard werken in De Kom. Horeca-ondernemers zoeken het bed pas op tegen de vroege ochtend. Waarschijnlijk hebben ze de drie jonge kinderen bij hen in bed genomen.
Uiteindelijk ziet Jenny van de Wal uit Boxtel Christian Heymans met een kindje naar buiten rennen, Karlijn. Hij geeft het aan de overburen en rent het pand weer in om de driejarige Remco en Sanne van zes maanden te redden, en zijn vrouw Lisette. Maar niemand komt meer naar buiten. Het vuur verspreidt zich razendsnel. Omstanders vrezen al dat de mensen binnen geen kans meer hebben.
Bij de brandweer komt de melding om 12.48 binnen. Twee bluswagens en een hulpverleningsvoeruig zijn binnen acht minuten ter plaatse. De ernst van de situatie is meteen duidelijk. De stroom hulpverleners die daarna op gang komt heeft soms moeite om het huis aan de Stationsstraat te bereiken. In de Breukelsestraat staat het verkeer muurvast, motorrijders van de politie proberen de ambulances ruim baan te geven. |
Inmiddels staan de omstanders bij café De Kom rijen dik, op afstand gehouden door afzetlinten. De emoties lopen hoog op. Er wordt gehuild. Veel mensen kennen café deDe Kom en het gezin Heymans. De harmonie oefent er, de carnavalsvereniging is er thuis. Ook burgemeester Jan van Homelen is aanwezig. Hij kijkt van een afstandje hoe brandweerlieden en ambulancepersoneel drie kwartier lang in een tent vechten voor de levens van de twee kinderen en de ouders. “Ik vind dit verschrikkelijk en afschuwelijk”, zegt hij, “Ik sta hier en ik kan niets doen”.
Even verderop in het centrum zijn inmiddels twee traumahelikopters uit Nijmegen geland. Ze trekken veel volk. Het personeel neemt de zorg voor de slachtoffers over, maar de helikopters worden verder niet gebruikt. Met gillende sirenes en voorafgegaan door motoragenten worden de slachtoffers met ambulances naar verschillende ziekenhuizen in de regio vervoerd. De brandweerllieden van de vrijwillige brandweer Boxtel kijken verslagen om zich heen. “Je oefent tientallen keren”, zegt commandant Jasper Derks na afloop, “maar als je er dan ineens voorstaat is het zó anders”. Diverse mensen gooien in de loop van het weekend een kaartje bij de brandweer in de bus, om ze te laten weten dat ze hun werk goed hebben gedaan. Mooi, vindt burgemeester Van Homelen. “Dat het resultaat er niet naar is, vind ik verdrietig”.
Zaterdag, aan het einde van de middag, komt een stroom van medeleven op gang. Boxtelnaren leggen tientallen bloemstukken en boeketten en knuffels voor het afgebrande huis en steken waxinelichtjes aan. Dave Voss, die met vrouw en twee kinderen van 3 jaar en van zes maanden in het doprscentrum woont, legt een gedichtje neer. De beginregels: ‘Te mogen leven is een wonder. Het lijkt zo gewoon. Maar het is o zo bijzonder’.
Op initiatief van Willem Voets, kastelein van café-bar Becoloth, leggen zo’n twintig ondernemers even na zessen gezamenlijk een krans bij De Kom. In de loop van de avond besluiten de horeca-ondernemers het hier niet bij te laten. Er wordt afgesproken om drie minuten stilte te betrachten, vanaf middernacht. Tientallen café-houders komen op dat tijdstip samen in café ’t Geveltje, aan de Stationstraat. Om twaalf uur is het volmaakt en intens stil, tot in cafés in buurtdorp Liempde toe. Iedereen is in gedachten verzonken. Even hebben de horeca-ondernemers overwogen om maar geheel dicht te gaan. Maar drie minuten stilte heeft veel symbolische kracht, zegt Willem Voets.
Een dag later is het opvallend rustig in Boxtel. In de cafés aan de Markt is weinig te beleven. Maar bij het afgebrande pand van De Kom groeit de zee van bloemen, kaarsjes, knuffelbeesten, gedichten en briefjes gestaag. Tientallen mensen blijven bij het verkoolde pand staan, veelal op gepaste afstand. Ook Willy en Irene Hazenberg staan verdrietig te kijken. Beiden kennen Chrstian en Lisette goed. “We dompelen ons al jaren met carnaval vier dagen onder in De Kom.” En Willy oefent er driemaal per week met de harmonie. “Mijn vader was in een ver verleden mede-oprichter van de harmonie. Dus ook hij kwam hier al.” Enkele mensen steken over om wat neer te leggen bij het pand. Boxtel rouwt.