Sissende en spuitende ketel

Auteur Topic: Sissende en spuitende ketel  (gelezen 5517 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #10 Gepost op: 3 december 2005, 23:44:21
Misschien moet je hier je vraag eens stellen:

http://www.klusidee.nl/Forum/about4083.html


Rolf

  • Gast
Reactie #11 Gepost op: 5 december 2005, 22:07:39
De overdruk beveiliging van een huis-yuin en keuken cv is ca. 3 bar
Als het water in de ketel te warm wordt komt de temperatuur boven de 100 cels bij een druk van 2,9 bar zit je zo rond de 150 cels (even uit het hoofd de stoom tabellen liggen in de auto ::) )
Als de druk nog verder stijgt zal de veerbelaste veiligheid open gaan en het hete water aflaten naar de omgeving van 3 bar naar 1 bar (normale omgevings druk) het water word nu super oververhit en zal direct overgaan in hete water damp (stoom).
Als de druk voldoende gezakt is sluit de veerveiligheid weer en is de oorzaak weer weg.

Advies controleer de droogkook beveiliging van de ketel laat water af tot onder de 1 bar op het metertje op de ketel de ketel mag nu niet meer aan springen als je de thermostaat op vragend zet of water tapt bij een combi ketel.
Komt de ketel wel bij is de droogkook beveiliging defect direct laten verhelepen!
Als de ketel op druk is en je hebt een extern expansie van z'n rood bolletje er naast hangen klop er eens op boven de metalen rand moet het dof klinken en onder de metalen rand hol aan de onder kant.

Als de ketel brand zit er op de ketel een thermostaat meestal achter een deurtje of kapje deze zal op +/- 80 staan als de ketel brand draai de thermostaan langzaam lager de ketel moet nu uit slaan als de waarde op de konp lager is dat de waarde op de temperatuur meter op de ketel of op de meter op het leidingwerk in de buurd.

Laten controleren!:
De maximaal thermostaat deze vind je als leek niet zo snel maar is wel belangrijk!

De pomp:
Neem een schroeven draaier en zet de plate kant tegen de achterkant van de pomp leg je oor tegen het handvat aan je hebt nu een soort stetoscoop de pomp moet zachtjes brommen en niet knarsen of bonken.

Mogelijke oorzaak:
Als je onder de douche staat en je tapt veel warm water zal de ketel hoog branden bij een combi ketel de ketel warmt dat de warmte wisselaar op een klein cirquite met water als de aardlek uitvalt valt de pomp stil de gasklep zal ook dicht vallen maar de warmte in de verbarndings kamer is er nog en dat terwijl de rookgas ventilator ook stop valt hierdoor schiet de temperatuur omhoog en zal de veiligheid aanspreken.
Aardelek hersteld situatie weer normaal en 2 uur later kan de monteur geen oorzaak meer traceren.

Als je het niet vertrouwd blijf van de ketel af!!!!! kijk of de druk meter boven de 1 Bar staat en er geen water druppelt uit een brons kleurige "afsluiter" waar boven op een zwarte of rode dop zit met de tekst 3 Bar
Zit er onder een chroome druppelende afsluiter met een plastic trechtertje er onder dan is dat de inlaat combinatie die moet druppelen (af en toe)

Groetjes Rolf (koel monteur  ;D)


Zeeuw

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 455
Reactie #12 Gepost op: 7 december 2005, 10:56:10
die over druk beveiliging heet prescor en gaat er bij 3 tot 3,5 bar  uit

Vaak gebeurt dit bv als het expansievat lek is,  in dit vat zit een rubber vel als dit lek is  komt daar water in en ben je een deel druk kwijt.
Je gaat dan bijvullen natuurlijk als leek, maar ga je dan stoken dan kan het water niet expanderen en dan gaat de prescor open.
En als je ketel dan op 80 graden staat kan dat er best uitzien als stoom.

Je kan het expansievat testen door met een stuk staal op het onderste en bovenste stuk te slaan, als  je twee verschillende tonen hoort is hij goed, anders vervangen.

Als je droogkookbeveiliging stuk is mag eigenlijk je ketel niet meer opstarten.

succes ::)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #13 Gepost op: 13 december 2005, 20:52:10
Allemaal bedankt nog........... ;) ;D