GRIP 3 (NL-Alert) Zeer grote brand (natuur) Deurnese Peel - Griendtsveen / Deurne 20-04-2020

Auteur Topic: GRIP 3 (NL-Alert) Zeer grote brand (natuur) Deurnese Peel - Griendtsveen / Deurne 20-04-2020  (gelezen 70347 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Grote brand in de Deurnese Peel

Updates zaterdag 30 mei
Update 21.45 uur: de brand is onder controle
De brand is onder controle. Om 21.30 uur is het sein brandmeester gegeven. De brandweer gaat de inzet nu afbouwen en maakt afspraken met Staatsbosbeheer over de bewaking van het gebied vannacht. De brand bevindt zich in het gebied ten zuiden van de Eikenlaan, tussen Leegveld en Snoertsebaan ('Liesselse Peel').

Update 18.45 uur: brandweer opgeroepen
Iets voor 17.00 uur is de brandweer opgeroepen voor een brandhaard in de Deurnese Peel. Samen met Staatsbosbeheer heeft de brandweer een verkenning uitgevoerd in het gebied en een brandhaard ontdekt. De brandweer is gestart met blussen. Inmiddels zijn meerdere brandweereenheden uit de regio opgeroepen. Geef de hulpdiensten de ruimte en blijf weg uit het gebied.

De brandhaard zorgt voor een flinke rookontwikkeling. Heeft u last van de rook? Sluit ramen en deuren, zet de ventilatie uit en blijf zo veel mogelijk binnen.

Updates vrijdag 29 mei
Update 16.30 uur: rookoverlast door smeulende brand
De afgelopen dagen is er sprake van behoorlijke rookoverlast aan de zuidkant van het gebied. Met name in de omgeving van de Oude Peelstraat-Kanaalstraat en richting de A67. De wind die uit het noorden en noordoosten komt, drijft de rook in deze richting. De rookoverlast is erg vervelend voor de bewoners in dit gebied. Staatsbosbeheer zet zich samen met een aannemer in om de smeulende brand zo veel als mogelijk te bestrijden en de rookoverlast zo veel mogelijk weg te nemen, ook al is dat erg lastig. Donderdag kreeg Staatsbosbeheer hierbij hulp van de brandweer van de posten Deurne en Neerkant.

Merkt u dat de rook uw kant op komt? Sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Is de rook weer weggetrokken? Zet dan de ramen open om de woning te ventileren.

Updates donderdag 28 mei
Update 11.00 uur: nieuwe blog van de boswachter en indrukwekkende luchtbeelden
Boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer heeft een nieuwe blog geschreven over de Deurnese Peel. In haar blog gaat ze in op het smeulend veen, het bestrijden van de brand en schapen die worden ingezet om het gebied te begrazen. U leest het blog op het boswachtersblog.

Twee weken na de brand maakte Luchtbeeld.nl indrukwekkende opnamen met een drone boven de Deurnese Peel. Daar is een 360 graden panorama van gemaakt, waarmee u zelf kunt rondkijken vanuit de lucht!

Updates woensdag 27 mei
Update 17.30 uur: waarschuwingsborden geplaatst bij wegen
Aan de Kanaalstraat/Oude Peelstraat, Soemeersingel en Snoertsebaan zijn vandaag waarschuwingsborden geplaatst om automobilisten te waarschuwen dat er kans is op slecht zicht door dichte rook. Ook geldt er op deze wegen een tijdelijke snelheidsverlaging van 50km/h. De waarschuwing voor slecht zicht door dichte rook geldt ook voor de andere wegen in het gebied, de borden zijn geplaatst aan de doorgaande routes. Bij de borden is een oranje knipperlicht geplaatst om extra te waarschuwen als het donker is.

Verder zetten gemeente en brandweer erop in om u, voor zover mogelijk, vooraf nog beter te informeren als er grotere rookoverlast kan ontstaan. De brandweer bekijkt dagelijks de weersvoorspellingen voor de avond, nacht en (vroege) ochtend en maakt aan de hand daarvan een inschatting of er grotere rookoverlast kan ontstaan. Als dat het geval is, wordt u daarover gewaarschuwd via deze website, Facebook en Twitter. Hierbij geldt wel dat de rookoverlast zich niet altijd laat voorspellen. Ook op onverwachte momenten kan er rookoverlast ontstaan. Vandaar ook de waarschuwingsborden die zijn geplaatst en het advies dat altijd geldt voor zulke gevallen: sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit.

Updates dinsdag 26 mei
18.00 uur: Staatsbosbeheer start met eerste maatregelen voor natuurherstel
Staatsbosbeheer start de komende weken met de eerste maatregelen voor het natuurherstel na de brand. Een van de eerste maatregelen die nu ingezet wordt is begrazing met schapen, om het jonge gras weg te eten en het gebied open te houden. Door snel na de brand een kudde met schapen in te zetten kan de groeispurt van dominante soorten als het pijpenstrootje en de adelaarsvaren een beetje geremd worden, ten gunste van bijzondere hoogveensoorten als veenmos. De begrazing start in de Liesselse Peel zodra de situatie veilig genoeg is voor de schapen.

Andere maatregelen waar Staatsbosbeheer op korte termijn mee aan de slag gaat zijn kadeherstel en boomveiligheid. De Soeloopkade, die dwars door het gebied loopt, is tijdens de brand deels beschadigd geraakt door de inzet van brandweerwagens. Met een kraantje wordt deze weer hersteld. Verder controleert Staatsbosbeheer de bomen langs openbare wegen, paden en kades. Bomen die door aantasting van de brand een mogelijk risico vormen, worden weggehaald.

Lees meer in het persbericht van Staatsbosbeheer.

Update 17.45 uur: bestrijding smeulende plekken door Staatsbosbeheer
De afgelopen week is Staatsbosbeheer, ook tijdens het Hemelvaartweekend, volop actief geweest in de Deurnese Peel om de smeulende plekken in het gebied te bestrijden. Samen met een aannemer bestrijden zij de smeulende brand. Onder andere met rupsvoertuigen die het gebied in kunnen rijden en watertonnen om de randen van het gebied nat te maken. Er is met name geblust in de Liesselse Peel (gebied tussen Eikenlaan, Leegveld en Snoertsebaan) en bij de kade van de Soeloop. Bij de Liesselse Peel is de brand gekalmeerd en bij de Soeloop is voorkomen dat de brand zich kon uitbreiden.

Het lijkt er op dat in het noordelijke deel van het gebied, in de omgeving van Griendtsveen, de brand voor het grootste deel uit is. De smeulhaarden zitten nu vooral nog aan de zuidkant van het gebied, nabij de Soeloop. Daar smeult het soms tot wel 1,5 meter diepte in de grond. Op die plekken is de brand erg lastig te bestrijden. De grond moet dan eerst open gemaakt worden en dan pas kan er geblust worden. Dit kost veel tijd en inzet. Door de droogte, de warmte en de wind kan het vuur bovendien steeds oplaaien. Dat is de afgelopen dagen ook gebeurd en toen kwam de brandweer ter plaatse om de brand te bestrijden.

De brandweer heeft de afgelopen week diverse keren metingen verricht vanwege de rookoverlast. Er zijn geen schadelijke concentraties gemeten. Dit wil overigens niet zeggen dat bewoners geen overlast kunnen hebben van de rook en geur. Rook is nooit gezond. Het advies blijft dan ook om bij rookoverlast ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Is de rook weer weggetrokken? Zet dan de ramen open om de woning te ventileren.

Update 10.45 uur: vanochtend was er flinke rookoverlast
Door de smeulende brand in de Deurnese Peel was er vanochtend flinke rookoverlast, met name ten zuiden van het gebied, in de omgeving van de Oude Peelstraat. Ook het verkeer op de A67 ondervond hinder van de rook. Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten voor slecht zicht door de rook op de A67 tussen Asten en Liessel (en andersom).

Updates vrijdag 22 mei
Update 9.15 uur: oplaaiende brandjes in de Deurnese Peel
De afgelopen dagen is de smeulende brand een paar keer opgelaaid. De brand komt dan bovengronds en leidt tot nieuwe brandjes. Staatsbosbeheer rijdt meerdere keren per dag controlerondes om het gebied in de gaten te houden. Als het nodig is, schakelen zij de brandweer in. Woensdagmiddag heeft de brandweer van post Neerkant een oplaaiend brandje geblust bij het Leegveld, woensdagavond kwam de brandweer van post Deurne ter plaatse en op Hemelvaartsdag hebben de brandweerlieden van Deurne en Neerkant een brand geblust aan de kant van de Soemeersingel. Daar hebben ze een 'stoplijn' van 600 meter gemaakt waar de brand is tegengehouden. Zo kon de brand zich niet verder uitbreiden.

Staatsbosbeheer zet zich in om zo veel mogelijk smeulende plekken te blussen. Zij werken daarbij samen met een aannemer, die onder andere rupsvoertuigen inzet die verder het gebied in kunnen rijden. Helaas valt niet te voorkomen dat de brand de komende tijd vaker oplaait. Het veen smeult ondergronds en kan onverwachts bovengronds komen en tot een nieuw brandje leiden. Dit kan leiden tot rook- en geuroverlast. Het advies is dan om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Is de rook weer weggetrokken? Zet dan de ramen open om de woning te ventileren.

Updates woensdag 20 mei
Update 10.15 uur: Staatsbosbeheer blijft inzetten op bestrijding van de smeulende brand
Het is vandaag een maand geleden dat de brand in de Deurnese Peel begon. Het smeult nog steeds in het gebied. Hier en daar ontstaan er ook weer kleinere brandjes. Het is lastig te voorspellen hoe lang dit nog kan aanhouden. Regen kan een positieve invloed hebben, maar ook dan is het onzeker of dit de brand dooft. Helaas kan er nog een tijd sprake zijn van rook- en geuroverlast in de omgeving. Dit vinden we erg vervelend, maar we kunnen dit helaas niet voorkomen.

Staatsbosbeheer zet zich in om de smeulende plekken te blussen. Ze werken samen met een aannemer, die onder andere speciale rupsvoertuigen in zet om het gebied in te rijden. Aan de rupsvoertuigen hangt een bak met water om smeulhaarden te blussen. Aan één voertuig zit ook een kraan bevestigd om smeulende plekken open te maken en dan te blussen. Zo wordt de ondergrondse brand bestreden.

In het Hemelvaart-weekend gaan medewerkers van Staatsbosbeheer elke dag controlerondes rijden rond het gebied om de situatie in de gaten te houden. De bevindingen van deze controles verwerken we aanstaande maandag in een nieuwe update. Als er tussentijds belangrijke ontwikkelingen zijn, wordt dat hier vermeld.

Updates dinsdag 19 mei
15.15 uur: Staatsbosbeheer blust aan zuidkant van het gebied, waterschap laat instabiele bomen rooien
Staatsbosbeheer blust de smeulende brand nu aan de zuidkant van het gebied, nabij de Soeloop. Het doel hiervan is de smeulende brandhaarden te blussen en de rookoverlast in de omgeving van Helenaveen te verminderen. Vanuit het zuiden wil Staatsbosbeheer vervolgens richting het noorden van het gebied werken.

Een aannemer gaat in opdracht van waterschap Aa en Maas in de omgeving van het Kanaal van Deurne 37 bomen rooien. Dit gebeurt op woensdag 20 mei. Door de (ondergrondse) brand zijn bomen en boomwortels aangetast en instabiel geworden. Ze worden gerooid omdat ze anders een gevaar vormen of er kan schade ontstaan aan de oever van het kanaal als ze omwaaien. Het kanaal en de oever zijn eigendom van het waterschap. Waterschap Aa en Maas heeft in totaal honderden bomen bij de oever van het kanaal laten controleren door een onafhankelijke bomendeskundige. De gemeente heeft de aangevraagde kapvergunning inmiddels verleend. De bomen die worden gerooid zijn voornamelijk berken.

9.15 uur: brandweer heeft metingen verricht in Helenaveen
Naar aanleiding van de berichten die de gemeente maandagavond ontving over rookoverlast in Helenaveen, is de brandweer ter plaatse gegaan om metingen te verrichten. Er zijn geen waardes gemeten. Dit betekent dat de rook geen direct risico vormde voor de volksgezondheid. Maar rook is nooit gezond. Vandaar het advies om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. De rook was wel te ruiken in Helenaveen. Het feit dat er geen waardes zijn gemeten wil dan ook niet zeggen dat bewoners hier geen hinder van kunnen hebben. Als de rook is weggetrokken, geldt het advies om de woning goed te ventileren.

Deze week gaat Staatsbosbeheer aan de slag om met behulp van rupsvoertuigen van een aannemer gericht smeulende plekken in het gebied te blussen. Deze voertuigen kunnen verder het gebied in rijden. Het doel van het blussen is om het smeulen en de rookoverlast te verminderen. Helaas kunnen we niet voorkomen dat er geen rookoverlast meer komt.

Updates maandag 18 mei
Update 18.30 uur: Staatsbosbeheer gaat gericht blussen in het gebied
Staatsbosbeheer richt zich, samen met een aannemer, op het gericht blussen van smeulende plekken in het gebied. Ze schakelen hiervoor onder andere rupsvoertuigen met water in. Het doel hiervan is de smeulende plekken gericht te blussen en de rookoverlast verder te laten afnemen. Staatsbosbeheer ontvangt hiervoor adviezen van de brandweer. Deze week laat Staatsbosbeheer door een onafhankelijke deskundige een inventarisatie maken van bomen aan de rand van het gebied die instabiel zijn geworden. Bekeken wordt of het nodig is om bomen te rooien die mogelijk op een wandel- of fietspad kunnen vallen.

We doen een dringende oproep aan iedereen om wegen en paden in het gebied vrij te houden. Parkeer uw auto niet op of voor de toegang tot paden en wegen. Het is van belang dat de wegen en paden vrij blijven voor voertuigen van Staatsbosbeheer of de brandweer op het moment dat zij een inzet moeten doen bij een brandhaard in het gebied.

Update 10.30 uur: vlog van de boswachter
Boswachter Lieke Verhoeven heeft een vlog opgenomen in de Deurnese Peel. De vlog geeft een goed beeld van de situatie in het gebied.

Updates vrijdag 15 mei
Update 14.15 uur: waterschap bestrijdt smeulende brand bij Kanaal van Deurne, brandweer monitort risico op rookoverlast
Er zijn nog diverse plekken in de Deurnese Peel waar het smeult. Dit geldt op een aantal plekken ook voor de kades van het Kanaal van Deurne. Waterschap Aa en Maas is de eigenaar van dit kanaal en de kades. Het waterschap bestrijdt de smeulende brand aan de kades van het kanaal. Zij hebben hiervoor adviezen gekregen van de veiligheidsregio (brandweer). Staatsbosbeheer bestrijdt de smeulende brand in de rest van het gebied.

Het lijkt erop dat de risico’s van grotere rookoverlast in het gebied afnemen. De brandweer bekijkt dagelijks aan de hand van de weersvoorspellingen of er een groter risico op grotere rookoverlast is. Als dit het geval is, dan waarschuwen we u via deze website en social media (Twitter en Facebook). Het advies is dan om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Updates woensdag 13 mei
Update 8.00 uur: brandweer ruimt slangen op in het gebied
Na het uitbreken van de brand op maandag 20 april, kreeg de brandweer op donderdag 23 april de brand onder controle. Op vrijdag 24 april droegen zij het gebied over aan de eigenaar Staatsbosbeheer. Zij controleren sindsdien het gebied, komen in actie met gerichte blusacties (zie het bericht hieronder van dinsdag 12 mei) en schakelen de brandweer in als het vuur echt oplaait. De brandweer had slangen in het gebied achter gelaten om snel te kunnen handelen als zij weer in actie moest komen. Inmiddels zijn we enkele weken verder en is hier geen noodzaak meer toe. Vandaag worden deze slangen door de brandweer opgeruimd.

Afgelopen zondag werd de brandweer opgeroepen voor een oplaaiende brand nabij de bajonetbocht Helenaveenseweg-Soemeersingel. De brandweer kwam met vier blusvoertuigen en een watercontainer ter plaatse. De brandweer bekijkt vanaf nu aan de hand van de ernst van de situatie hoeveel inzet er nodig is en gaat meer maatwerk leveren. Op die manier wordt de hoeveelheid materieel en manschappen ingezet dat nodig is. Er kan altijd opgeschaald worden naar meer voertuigen en manschappen, als dat nodig is.

Updates dinsdag 12 mei
Update 12.45 uur: inzet door Staatsbosbeheer, instabiele bomen moeten gerooid worden
Staatsbosbeheer pleegt op diverse plekken in de Deurnese Peel inzet om de smeulende brand te bestrijden. Dat doen zij onder andere aan de zijde van het Leegveld, nabij de Soeloop aan de zuidkant van het gebied, bij de Eikenlaan ('Liesselse Peel') en nabij de bajonetbocht bij de Helenaveenseweg-Soemeersingel. Gisteren heeft Staatsbosbeheer met name bij de laatste twee plekken inzet gepleegd. Op diverse plekken smeult het nog en bij harde wind, zoals gisteren en eergisteren, gaan plekken gloeien en ontstaan er ook vlammen, ongeveer tot kniehoogte. Staatsbosbeheer schakelt een aannemer in met watertonnen om de randen van het gebied nat te houden en een rupsvoertuig met water, dat delen van het gebied in kan rijden. Verder zijn er handploegen actief die smeulende delen opgraven en verplaatsen naar een deel waar het materiaal al verbrand is. Zo dooft het smeulende materiaal sneller. Het smeult en gloeit vooral op plekken waar de brand eerder door de harde wind snel doorheen is gegaan. Daar is toen niet al het materiaal verbrand en daardoor kan het nu opnieuw smeulen en gloeien.

Door de brand zijn bomen in het gebied instabiel geworden. De boom zelf of de wortels zijn aangetast door de (ondergrondse) brand. Waterschap Aa en Maas heeft bomen bij de oever van het Deurnes kanaal laten controleren door een onafhankelijke bomendeskundige. Uit deze controle blijkt dat 37 bomen instabiel zijn en gerooid moeten worden, omdat ze anders een gevaar vormen of er schade kan ontstaan aan de oever van het kanaal. Het kanaal en de oever zijn in eigendom van het waterschap.

Staatsbosbeheer gaat, als eigenaar van de rest van het gebied, ook bomen in het gebied controleren. Met name nabij het fietspad aan het Leegveld, omdat vallende bomen daar mogelijk een gevaar kunnen vormen voor fietsers. Ook Staatsbosbeheer bekijkt dus of er instabiele bomen zijn, die gerooid moeten worden.

De instabiele bomen zijn nog een reden om weg te blijven uit het gebied, naast het feit dat het nog steeds smeult en rookt en er nog hoge temperaturen zijn.

Updates maandag 11 mei
Update 19.00 uur: raadsvragen en brief van dorpsraden zijn beantwoord
Twee fracties in de Deurnese gemeenteraad hebben raadsvragen ingediend over de brand in de Deurnese Peel. Verder verstuurden de dorpsraden van Helenaveen, Griendtsveen, Liessel en Neerkant een noodoproep naar de gemeente Deurne en nog enkele organisaties in Brabant en Limburg. Op vrijdag 8 mei zijn de raadsvragen beantwoord en ontvingen de dorpsraden een reactiebrief.

Reactiebrief aan dorpsraden Helenaveen, Griendtsveen, Liessel en Neerkant
Beantwoording raadsvragen van DeurneNU
Beantwoording raadsvragen van het CDA
Update 10.00 uur: brandweer ingezet op zondagavond
Door de toenemende wind is de smeulende brand zondagavond opgelaaid nabij de bajonetbocht bij de Helenaveenseweg-Soemeersingel. Door de wind kwam er namelijk zuurstof bij en ging het materiaal gloeien en kwamen er ook vlammen. De brandweer is gealarmeerd en is met 4 blusvoertuigen ter plaatse gegaan. Ze hebben het vuur bestreden. Het smeulen gaat door. Het kan ook de komende dagen bij harde wind zo zijn dat de brand oplaait. Staatsbosbeheer houdt de situatie goed in de gaten en probeert waar mogelijk ook de smeulende brand te bestrijden, met hulp van een aannemer.

Updates donderdag 7 mei
11.45 uur: blog van de boswachter
Boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer heeft een blog geschreven over de brand in de Deurnese Peel. In het blog vertelt ze hoe het gaat met de natuur na de brand. U leest hier het boswachtersblog.

Updates woensdag 6 mei
Update 17.15 uur: Staatsbosbeheer zet in op de verdere bestrijding van de brand
De brandweer heeft afgelopen zaterdag met een drone beelden vanuit de lucht gemaakt van de Deurnese Peel. Aan de hand hiervan zijn de hotspots in het gebied in beeld gebracht, oftewel de plekken waar het nog het meest smeult. Staatsbosbeheer zet nu in op het bestrijden van deze hotspots. Ze zetten een speciaal rupsvoertuig van een aannemer in om plekken in het gebied nat te houden. Verder gaan ze met de hand aan de slag om smeulende plekken met een schep te bewerken, zodat het smeulende materiaal sneller dooft. Ook controleren ze het gebied en houden ze toezicht. Het doel van de inzet is de smeulende brandjes sneller uit te krijgen en de rookoverlast te verminderen.

Update 16.00 uur: wegen zijn niet langer afgesloten
Het Leegveld en de Helenenaveenseweg/Soemeersingel zijn niet langer afgesloten voor doorgaand verkeer. De hekken zijn vandaag weggehaald. Er is vanuit veiligheid niet langer een noodzaak om de wegen afgesloten te houden. In de Deurnese Peel zelf is het nog steeds niet veilig vanwege de rook en hoge temperaturen. Ook kan bezoek aan het gebied het smeulen aanwakkeren. Blijf daarom weg uit het gebied. Voor de wegen rond het gebied geldt vanwege het coronavirus: houd 1,5 meter afstand en vermijd drukke plekken.

Updates maandag 4 mei
Update 17.15 uur: nog steeds hoge temperaturen in het gebied, blijf er weg
De Deurnese Peel smeult nog steeds. Er worden nog steeds hoge temperaturen gemeten. Het is er niet veilig, ook vanwege de rook. Daarom nogmaals de oproep om weg te blijven uit het gebied. Met inzet van de drone zijn afgelopen zaterdag de hotspots in het gebied in beeld gebracht. Staatsbosbeheer zet zich samen met aannemers in om deze hotspots te blussen en daarmee ook de rookoverlast te verminderen. Het smeulen kan nog enkele weken aanhouden.

Updates zaterdag 2 mei
Update 17.15 uur: brandweer brengt met een drone de hotspots in beeld
De brandweer heeft vandaag met een drone de smeulende brand in de Deurnese Peel vanuit de lucht bekeken. Ze hebben de hotspots in het gebied in kaart gebracht, oftewel de plekken waar het het meest smeult. Deze plekken zijn doorgegeven aan Staatsbosbeheer. Zij gaan, met hulp van aannemers die watertonnen en ander materieel inzetten, gericht blussen op deze plekken. Het doel hiervan is de smeulende brand verder te bestrijden en de rookoverlast te verminderen. De beelden vanuit de lucht konden gemaakt worden dankzij de inzet van het droneteam van de brandweer Midden en West-Brabant.

Updates vrijdag 1 mei
Update 17.30 uur: bewoners ontvangen een brief
Bewoners in het gebied rond de Deurnese Peel ontvangen op zaterdag 2 mei (of begin volgende week) een brief met informatie en een advies wat zij het beste kunnen doen bij rookoverlast.

Update 17.15 uur: parkeerplaats bij de Halte ook afgesloten
De parkeerplaats bij de Halte is ook afgesloten, om een toestroom aan publiek te voorkomen. Verder zijn het Leegveld en de Helenaveenseweg/Soemeersingel afgesloten voor doorgaand verkeer (zie het bericht hieronder van donderdag 30 april). Bewoners en bezoekers van woningen en bedrijven, bijvoorbeeld campings, de ijsboerderij of de natuurpoort, mogen er wel door. Voor de afzetting van de wegen in Griendtsveen heeft afstemming plaatsgevonden met de gemeente Horst aan de Maas.

Updates donderdag 30 april
Update 15.00 uur: wegen rond Deurnese Peel worden afgesloten
Vanaf vrijdag 1 mei worden de Soemeersingel/Helenaveenseweg en het Leegveld afgesloten voor doorgaand verkeer. Er mag dan alleen verkeer door deze straten rijden dat er ook echt moet zijn, zoals bewoners of bezoekers van woningen of aanliggende bedrijven. De Soemeersingel/Helenaveenseweg is afgesloten tussen Griendtsveen en Helenaveen (en andersom) en het Leegveld/Eikenlaan tussen de Griendtsveenseweg en Lupinenweg (en andersom).

Met het afsluiten van deze wegen willen we drukte tegengaan. De afsluiting geldt voorlopig tot en met dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag). Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. We sluiten de wegen af om de volgende redenen:

De wegen moeten vrij blijven voor de bereikbaarheid van het gebied voor Staatsbosbeheer of de brandweer
Omwonenden ondervinden de nodige overlast van de drukte op deze wegen
Vanwege het coronavirus is het belangrijk dat er geen locaties ontstaan waar veel mensen samenkomen
Het fietspad van het Leegveld, tussen Eikenlaan en Kanaalstraat, was al afgesloten en dit blijft voorlopig zo.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/GemDeurne/status/1269888681722216450?s=20
https://twitter.com/GemDeurne/status/1270046090738401282?s=20

Grote brand in de Deurnese Peel

De grote brand in de Deurnese Peel is onder controle. Dat betekent niet dat de brand uit is. Naar verwachting smeult het gebied nog meerdere weken.

Wordt er grotere rookoverlast verwacht?
Maandag 8 juni is de wind gedraaid en komt nu enkele dagen vanuit noordelijke en (noord)oostelijke richting. Hierdoor kan er meer geur- en rookoverlast ontstaan in de omgeving Liessel, A67, Kanaalstraat/Oude Peelstraat en Neerkant.

Staatsbosbeheer en een aannemer zetten zich 7 dagen in de week in om de smeulende brand te bestrijden. Het belangrijkste doel is het verminderen van de rookoverlast voor bewoners. Hieronder, bij de update van woensdag 3 juni, leest u daar meer over.

Heeft u last van de rook of geur of merkt u dat de rook uw kant op komt? Sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit.

Is de rook weer weggetrokken? Zet dan de ramen open om de woning te ventileren.

Op deze pagina leest u hoe wij u waarschuwen op het moment dat er grotere rookoverlast wordt verwacht.

Blijf weg uit het gebied
Het is niet veilig in het gebied. Er is rookoverlast en er worden nog steeds hoge temperaturen gemeten. Daarnaast geldt het dringende verzoek om (de toegang tot) paden en wegen vrij te houden. Dit geldt ook voor het pad naast het Kanaal van Deurne. Zo blijft het gebied bereikbaar voor Staatsbosbeheer en de brandweer. Om een indruk te krijgen van het gebied na de brand, kunt u een 360 graden panorama en deze dronebeelden bekijken.

Onderzoek
De brand in de Deurnese Peel heeft een grote impact, zowel voor het natuurgebied als voor de directe omgeving. Daar moeten we van leren. Daarom komt er onderzoek naar de oorzaak en de bestrijding van de brand, en naar de relatie tussen natuurinrichting en brandveiligheid. Daarover meer informatie op de pagina onderzoek.

Vragen en antwoorden
Lees hier alle vragen en antwoorden over de Deurnese Peel. Op vrijdag 5 juni zijn er nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd, onder andere over de bestrijding van de smeulende veenbrand.

Bij vragen kunt u ook contact opnemen met telefoonnummer 0493 – 387711. Voor dringende vragen is dit nummer ook in de avonden en het weekend bereikbaar. Luistert u dan het bandje af, vervolgens wordt u doorverbonden.

Updates maandag 8 juni
Update 19.15 uur: de regen helpt, maar de brand is nog niet uit
De regen van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat het smeulen en de rook op dit moment afneemt. Met name in het noordelijke deel van het gebied (nabij Griendtsveen) en in de Liesselse Peel (nabij het Leegveld) is het op dit moment rustiger. Nabij de Soemeersingel zit een smeulhaard, die lastig te bereiken is vanwege het dichte bos dat hier ligt. Staatsbosbeheer en de aannemer zetten zich in om deze smeulhaard te bereiken en te bestrijden. Verder zijn er smeulhaarden aan de zuidkant van het gebied en bij de 'vlakte van Minke'. Hier liggen hogere veenruggen, waar de smeulende brand diep in zit. Dit maakt de bestrijding lastig.

De aannemer is met drie ploegen aan de slag om de brand te bestrijden. Twee ploegen blussen en de derde ploeg zorgt ervoor dat zij aan de slag kunnen blijven, door materieel aan te leveren, slangen te verplaatsen, enzovoorts. Er worden onder andere bluskanonnen en giertonnen met water ingezet. Er zijn dagelijks ongeveer 20 mensen in het gebied actief.

De regen van de afgelopen dagen is onvoldoende om de brand te doven. Er is te weinig regen gevallen om door te dringen tot de ondergrondse smeulhaarden. Richting het komende weekend wordt het opnieuw droog en warm. Naar verwachting kunnen smeulhaarden dan weer bovengronds komen of oplaaien. Dit kan zorgen voor rookoverlast. Staatsbosbeheer en de aannemer blijven zich inzetten om de rookoverlast zo veel mogelijk te beperken.

Updates zondag 7 juni
Update 13.30 uur: maandag draait de wind
Maandag draait de wind en komt dan vanuit noordelijke / noordoostelijke richting. Dit kan leiden tot meer rook- en geuroverlast in de omgeving Liessel, A67, Kanaalstraat/Oude Peelstraat en Neerkant. Merkt u dat de rook uw kant op komt? Sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Is de rook weer weggetrokken? Zet dan de ramen open om de woning te ventileren.

Updates vrijdag 5 juni
Update 14.30 uur: brief van de burgemeester aan bewoners
Bewoners in het gebied rond de Deurnese Peel ontvangen vandaag of morgen een brief van de burgemeester met uitleg over de bestrijding van de brand, de rookoverlast en de communicatie door de gemeente. De brief wordt bezorgd bij ruim 500 adressen. Bewoners van Griendtsveen ontvangen een brief van de gemeente Horst aan de Maas, met dezelfde inhoud. Lees hier de brief van de burgemeester.

Updates woensdag 3 juni
Update 16.45 uur: stand van zaken bestrijding van de brand
Vooropgesteld, deze brand is lastig te bestrijden. Het veen is een zeer goede brandstof. Dat wisten ze vroeger al, toen hier turf gewonnen werd. Op meerdere plekken zit de smeulende brand diep in de grond, tot soms wel anderhalve meter. Het bestrijden van de brand wordt nog eens bemoeilijkt door het weer: het is al tijden droog en warm, er valt nauwelijks regen.

Aanpak Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer is 7 dagen per week samen met een aannemer actief in het gebied. Zij schakelen onder andere wetlandtracks in, met een zeer lage bodemdruk. Dit zijn rupsvoertuigen, vergelijkbaar met een pistebully op een skipiste. Met deze voertuigen kan de aannemer op plekken komen die niet bereikbaar zijn voor andere voertuigen. Ook worden er mobiele waterkanonnen ingezet en graafmachines om de grond open te trekken en te koelen met water. Er zijn kleinere rupsvoertuigen waar een kleine kraan en bak met water op zijn gemonteerd. En er worden bladblazers met waterrugzak ingezet om het vuur uit te blazen en de grond af te koelen, op plaatsen die voor het materieel niet toegankelijk zijn.

Aanpak is beoordeeld door landelijke natuurbranddeskundigen
Op vrijdag 29 mei hebben landelijke natuurbranddeskundigen van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) het gebied bezocht en samen met Staatsbosbeheer, de aannemer en de brandweer de situatie beoordeeld. Er zijn beelden van bovenaf gemaakt door het droneteam van brandweer Midden- en West-Brabant. De conclusie is dat dit de meest effectieve methode is om de veenbrand te bestrijden en dat er geen beter alternatief voor handen is. Blussen van bovenaf heeft vrijwel geen effect, omdat het water dan niet tot de kern van het smeulende materiaal komt waardoor het steeds opnieuw oplaait. Blussen met een blushelikopter heeft in deze fase dan ook geen zin. De huidige aanpak wordt daarom voortgezet en er wordt meer materieel ingeschakeld. Op momenten dat de brand zich dreigt uit te breiden of er vlammen ontstaan, wordt de brandweer opgeroepen. Staatsbosbeheer heeft dagelijks ogen en oren in het gebied en zo kan de brandweer snel gealarmeerd worden.

Ongeveer de helft van het gebied smeult niet meer
De indruk is op dit moment dat ongeveer de helft van de 800 hectare die is verbrand, niet meer smeult. Het ondergronds smeulend veen kan echter alsnog tot brand en rook leiden, ook op plaatsen die lijken tot rust te zijn gekomen. Daarom blijft het van belang dat Staatsbosbeheer de dagelijkse controles in het gebied blijft voortzetten en dat bezoekers wegblijven uit het gebied.

Update 12.30 uur: nieuwe vlog van de boswachter
Boswachter Lieke heeft een nieuwe vlog opgenomen in de Deurnese Peel na de brand. Je kunt de vlog bekijken op het YouTube-kanaal van Staatsbosbeheer.

Update 8.30 uur: resultaten metingen door de brandweer
De brandweer heeft dinsdagavond metingen verricht in Helenaveen en bij de Soemeersingel. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten. De rook vormde daarmee geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Maar rook is nooit gezond. Vandaar ook het advies om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Ook kan de rook zorgen voor flinke (geur)overlast. De wind blijft de komende dagen waaien vanuit westelijke richting. Hierdoor kan er overlast blijven ontstaan in de omgeving van de Soemeersingel en richting Limburg.

Updates dinsdag 2 juni
Update 22.30 uur: Soemeersingel wordt afgesloten voor doorgaand verkeer
De Soemeersingel wordt aan beide zijden afgesloten voor doorgaand verkeer, zowel vanaf Helenaveen als vanaf Griendtsveen. Dit gebeurt in verband met de rookoverlast en mogelijk slecht zicht. Er kan ook rook- en geuroverlast zijn in het dorp Helenaveen.

Update 20.45 uur: brandhaard nabij de Soemeersingel
Er is een brandhaard in het gebied nabij de Soemeersingel. De rook trekt richting het zuidoosten, over de Soemeersingel en de Helenavaart richting Limburg.

Update 17.45 uur: de wind gaat waaien vanuit westelijke richting
Vanavond draait de wind en gaat dan waaien vanuit westelijke / noordwestelijke richting. Dit betekent dat de rookoverlast zich zal verplaatsen naar het gebied bij de Soemeersingel en richting Limburg. Voor deze gebieden geldt het advies om bij rookoverlast de ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Vanmiddag is de brandweer opgeroepen voor een oplaaiende brand nabij het Leegveld. De brandweer is met meerdere blusvoertuigen en watercontainers aanwezig om de brand hier onder controle te krijgen. Overigens was er vanmiddag ook een kleinere natuurbrand bij de Raktseweg in Deurne (nabij de gemeentegrens met Helmond). Deze brand is onder controle.

Updates maandag 1 juni
Update 17.30 uur: brandweer opnieuw opgeroepen
De brandweer is vanmiddag opnieuw opgeroepen en is met diverse brandweereenheden uit de regio aanwezig. Zij ondersteunen Staatsbosbeheer en de aannemer om uitbreiding bij de zuidelijke 'stoplijn' te voorkomen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Updates maandag 22 juni
Update 17.15 uur: rustig beeld in het gebied
Het is nog steeds rustig in Deurnese Peel. In het noordelijke deel van het gebied bevonden zich de afgelopen dagen enkele kleinere rookpluimpjes. Daar is door een van de aannemers op ingezet met specialistisch materieel. In het zuidelijk deel, bij de Soeloopkade en de Vlakte van Minke, is het rustig. Staatsbosbeheer blijft het gebied goed in de gaten houden tijdens de komende warme dagen. Door de regen van de afgelopen week zijn niet alleen de smeulhaarden gedoofd, het gebied is ook weer groener geworden. De begroeiing zorgt er voor dat de bodem minder snel opwarmt door de zon.

Updates vrijdag 19 juni
Update 09.15 uur: blog van de boswachter
Boswachter Lieke van Staatsbosbeheer heeft een blog geschreven over de Deurnese Peel. In het blog leest u meer over de bestrijding van de smeulende veenbrand en ook over de begrazing door 360 schapen in de Liesselse Peel. Het doel hiervan is het massaal opkomende pijpenstrootje terug te dringen. U leest het blog op het boswachtersblog.

Na het weekend volgt er een nieuwe update over de situatie in de Deurnese Peel.

Updates dinsdag 16 juni
Update 17.15 uur: nieuwe vlog van de boswachter
Boswachter Lieke van Staatsbosbeheer heeft een nieuwe vlog opgenomen over de Deurnese Peel. Dit keer gaat ze in op de bluswerkzaamheden van de aannemers in het gebied. De beelden zijn in de afgelopen week gemaakt. Bekijk het vlog op het YouTube-kanaal van Staatsbosbeheer.

Update 11.15 uur: de smeulende veenbrand is onder controle
De smeulende veenbrand is onder controle. Door een combinatie van de inzet door Staatsbosbeheer en de aannemer én de regen van de afgelopen week zijn de smeulhaarden flink gedoofd. Het belangrijkste is vooral dat de rookoverlast voor de bewoners flink is afgenomen. Vandaag en morgen wordt er nog actief geblust door Staatsbosbeheer en de aannemer. Zij zijn met name actief in de zuidkant van het gebied, bij de Soeloopkade en iets noordelijker, bij de 'vlakte van Minke'.

Vanaf het einde van deze week wordt er niet meer actief geblust. Er zijn mogelijk wel nog ondergrondse smeulhaarden. Staatsbosbeheer blijft de situatie goed in de gaten houden. Zodra er een nieuwe smeulhaard wordt ontdekt, wordt daar actie op ondernomen. De brandweer blijft elke dag de weersomstandigheden in de gaten houden. Aan de hand daarvan wordt bekeken of er mogelijk grotere rook- of geuroverlast kan ontstaan. Op het moment dat dat het geval is, wordt dit vermeld op deze website, Twitter, Facebook en de Deurne Alert-Whatsapp-groep van het dorp waar de rook- of geuroverlast wordt verwacht.

Via deze website blijven wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Ook blijft de gemeente in overleg met Staatsbosbeheer en de brandweer over de situatie in het gebied. Op het moment dat er zaken spelen, wordt dat hier vermeld.

Updates vrijdag 12 juni
17.00 uur: wind gaat draaien
Na een aantal dagen oostenwind, draait de wind op zaterdag 13 juni en komt vanaf dan enkele dagen vanuit westelijke richting. Hierdoor kan er meer overlast van geur en rook zijn in de omgeving van de Soemeersingel, Helenaveen en Griendtsveen en richting Limburg. Merkt u dat de rook uw kant op komt? Sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Is de rook weggetrokken? Zet dan de ramen op en om de woning te ventileren.

14.00 uur: beantwoording raadsvragen
Twee fracties uit de Deurnese gemeenteraad hebben gezamenlijke vragen gesteld aan de burgemeester over de brand in de Deurnese Peel. Vandaag zijn deze raadsvragen beantwoord.

Updates donderdag 11 juni
Update 18.30 uur: blussen vordert gestaag
Het blussen van de smeulende brand door Staatsbosbeheer en de aannemer vordert gestaag. Ze zijn er met een kleiner rupsvoertuig in geslaagd om de lastig bereikbare smeulhaarden nabij de Soemeersingel te bereiken. Deze worden geblust. Aan de zuidkant van het gebied is er ook geblust en daar zijn de blusteams nu opgetrokken richting het noorden, bij de 'vlakte van Minke'. Op dit hoger gelegen gebied zitten nog diverse smeulhaarden. In de Liesselse Peel, nabij het Leegveld, is het rustiger. Bij het Leegveld bevond zich eerder deze week een hotspot. Deze is geblust. De regenbuien en de lagere temperatuur zorgen er ook voor dat het smeulen is verminderd. Staatsbosbeheer blijft de situatie in de komende, warmere dagen goed in de gaten houden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!