Reactie #251 Gepost op: 18 maart 2021, 15:26:50
https://twitter.com/POL_DenHaag/status/1371838823122997262?s=20Veelgestelde vragen politieoptreden demonstraties Malieveld 14 maartWe ontvangen veel vragen over het optreden van de politie tijdens de demonstraties op 14 maart op het Malieveld. We zien ook dat er filmpjes worden gedeeld die vragen kunnen oproepen. Hieronder geven we graag antwoord op de meest gestelde vragen.
Was de demonstratie wel of niet aangekondigd?
Er vonden zondag twee grote demonstraties plaats, waarvan één was aangekondigd. De demonstratie van Klimaatalarm is goed en veilig verlopen. Er gold een maximum van 200 deelnemers, hiervan zijn de organisatoren vooraf op de hoogte gesteld, en zij hielden zich aan de gemaakte afspraken. Er was echter ook een spontane demonstratie zonder aanspreekbare organisator, na overleg met de burgemeester werd deze alsnog toegestaan. Hier waren veel meer mensen bij aanwezig dan mocht (max. 200) en men nam de coronamaatregelen niet in acht. De spontane demonstratie is daarom in opdracht van de burgemeester beëindigd. Hierbij is de Mobiele Eenheid (ME) ingezet. Als je meer wil weten over demonstraties, kijk dan op onze themapagina demonstraties.
Waarom gebruikte de politie geweld tijdens de demonstratie?
Nadat de burgemeester opdracht gaf om de spontane demonstratie te beëindigen hebben wij ruim een uur lang mensen gevorderd om het Malieveld te verlaten. Mondeling, via een megafoon, op grote borden langs het veld en via social media. Een aantal mensen weigerde het Malieveld te verlaten. Ook werd geweld gebruikt tegen agenten. Dit begon met laserpennen, waardoor één agent oogletsel heeft opgelopen, gevolgd door gooien met zwaar vuurwerk, dreigen met dikke stroomkabels (een slagwapen dat zich makkelijk laat verbergen onder kleding) en een vechthond. Op die momenten doen we een stap naar voren om de orde te handhaven. Daar zijn we als politie toe bevoegd, en dit wordt ook van ons verwacht. Hierbij is ook door de politie geweld gebruikt. Als wij geweld gebruiken wordt dit altijd geëvalueerd, dat gebeurt ook nu. Kijk voor meer informatie op onze themapagina politiegeweld.
Was het geweld dat de politie gebruikte wel noodzakelijk?
Na meermaals waarschuwen en vorderen om het Malieveld te verlaten, bleef een aantal demonstranten het noodbevel negeren. En een aantal van hen was duidelijk uit op een confrontatie met de politie. Daarom is de ME ingezet. Iedere grootschalige politie-inzet wordt geëvalueerd. Ook wordt bij alle individuele geweldstoepassingen getoetst of het geweld proportioneel is geweest. Dat wordt gedaan door de Geweldscommissie en waar nodig het Openbaar Ministerie, de rechter en eventueel de Nationale Ombudsman. Kijk voor meer informatie op onze themapagina politiegeweld.
Hoe wordt geweld dat agenten gebruiken getoetst?
Politiegeweld is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt altijd getoetst. De maatschappij moet erop kunnen vertrouwen dat de politie professioneel omgaat met haar geweldsbevoegdheid. Daarom leggen politiemensen verantwoording af over het gebruikte geweld bij de Hulpofficier van Justitie (hovj) en wordt de toepassing van geweld waar nodig getoetst door de Geweldscommissie, het Openbaar Ministerie, de rechter en eventueel de Nationale Ombudsman. De volledige procedure wordt hier uitgelegd.
Waarom werd er een waarschuwingsschot gelost door een agent?
Een hondengeleider wilde iemand aanhouden, waarbij hij en zijn hond werden bekogeld met harde voorwerpen. Ook werden ze in het nauw gedreven, schopten demonstranten de politiehond en belaagden zij de hondengeleider met een vechthond. Daarom zag deze agent zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Ook dit voorval wordt onderzocht.
Ik zie op een filmpje dat een agent een vrouw voor een busje duwt?!
Dit was nadrukkelijk niet de bedoeling. De ME kwam met een busje aanrijden om een aanhouding te verrichten van iemand die kort daarvoor een vernieling aan een ME-bus had gepleegd. Een van de agenten duwde de vrouw opzij, omdat hij moest zorgen dat de aanhouding veilig zou verlopen. Hij had echter niet gezien dat er een tweede busje aan kwam rijden waar de vrouw tegenaan viel. Dit was absoluut niet zijn intentie.
Waarom werd een man die al op de grond lag en vastgehouden werd door een politiehond, ook nog op zijn hoofd geslagen?
Dit is een van de individuele geweldsincidenten die deel uitmaakt van de evaluatie van ons optreden. Hierbij is ook van belang de hele context mee te nemen. Op dit moment hebben we daar nog geen oordeel over. Wil je meer weten over dit soort onderzoeken, kijk dan op onze themapagina politiegeweld.
Wat doen agenten in burger tijdens een demonstratie?
De Aanhoudingseenheid (AE) loopt meestal in burgerkleding tussen demonstranten. Zo vallen deze politieagenten niet op en kunnen ze zien of er strafbare feiten worden gepleegd en wie de onruststokers zijn. Het doel van de AE is om de grootste raddraaiers te isoleren en te arresteren om zo de rust te herstellen. In dit filmpje laten we zien hoe de AE getraind wordt.
Waarom hebben jullie de demonstratie ontbonden, terwijl deze al bijna was afgelopen?
Het besluit om de demonstratie te ontbinden werd genomen door de burgemeester, niet door ons. Voor meer informatie verwijzen we graag naar:
https://www.burgemeesters.nl/bevoegdheden/manifestaties
Klopt het dat demonstranten die op de grond zitten niet aangehouden mogen worden?
We houden alleen mensen aan die strafbare feiten plegen. Of mensen op de grond zitten of niet, maakt daarbij niet uit. Het niet voldoen aan een bevel of vordering echter wel. Dit is strafbaar gesteld in artikel 184 Wetboek van Strafrecht.
Mogen vreedzame demonstranten worden aangehouden?
Demonstreren is een grondrecht. De politie zal er alles aan doen om de uitoefening van het recht om te demonstreren mogelijk te maken, zo lang het vreedzaam verloopt en de veiligheid van demonstranten en omwonenden kan worden gewaarborgd. Demonstranten die geen strafbare feiten plegen zullen dus niet worden aangehouden. Als zij nadat zij gevorderd zijn om weg te gaan toch blijven, zijn ze strafbaar en kunnen ze worden aangehouden conform artikel 184 Wetboek van Strafrecht.
Hoe kijkt de politie naar alle filmpjes die online circuleren? Maken filmende omstanders het politiewerk moeilijker?
Wij zijn transparant over ons optreden. Het is dus prima dat ons optreden wordt gefilmd of gefotografeerd. Wij zijn ons ervan bewust dat deze filmpjes circuleren, dat hoort bij de tijd waar we nu in leven. Onze collega’s doen hun werk veelal in de publieke ruimte en zijn zich ervan bewust dat alles wat zij doen gefilmd kan worden en dus ook online gedeeld kan worden. Het lastige van de filmpjes is dat zij niet het hele verhaal vertellen en agenten verdienen het ook dat het hele verhaal gehoord en onderzocht wordt.
Ik wil graag een klacht indienen tegen het politiegeweld bij de demonstratie afgelopen zondag. Hoe kan ik dit doen?
Kijk dan op onze themapagina Klachtenregeling politie
De politie heeft gezegd onderzoek te doen naar haar eigen optreden. Hoe staat het met dat onderzoek?
Wij evalueren op dit moment onze inzet tijdens de ongeregeldheden op het Malieveld op zondag 14 maart. Ook wordt ieder incident waarbij geweld is gebruikt apart getoetst. We zijn nu bezig om alle feiten en omstandigheden op een rij te zetten. Het Openbaar Ministerie kijkt daarbij mee waar nodig. De verwachting is dat dit nog enkele weken zal duren. De volledige procedure wordt hier uitgelegd.
Hoe staat het met de verdachten die zijn aangehouden tijdens de ongeregeldheden?
De verdachten van de zwaarste feiten tijdens de ongeregeldheden op 14 maart zullen zich tijdens een speciale zitting op 10 mei bij de politierechter moeten verantwoorden. Zie dit bericht van het Openbaar Ministerie om te zien waar ze van verdacht worden. De zaken van de overige aangehouden personen zijn op verschillende manieren afgehandeld. Er zijn boetes opgelegd voor belediging en het niet opvolgen van politie-instructies. Een aantal zaken is nog in behandeling. En in enkele gevallen wordt een zaak niet verder vervolgd.
De aangehouden verdachten tijdens de demonstratie moeten voorkomen bij de politierechter? Dat klinkt als de slager die zijn eigen vlees keurt.
In Nederland kan iemand alleen gestraft worden als vaststaat dat die persoon schuldig is aan een strafbaar feit. Daarvoor is onderzoek en onafhankelijke rechtspraak nodig. Het Openbaar Ministerie kan als enige instantie in Nederland bepalen of iemand voor de strafrechter moet verschijnen, en zo ja, voor welk strafbaar feit. Dat wordt dus niet door de politie bepaald. Daarbij zijn er twee soorten strafzaken: politierechterzaken (lichtere zaken) en meervoudige kamerzaken (zwaardere zaken). Een Politierechter is een onafhankelijke rechter die alle soorten strafzaken behandelt waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf zal worden geëist tegen een meerderjarige. Zie voor meer informatie over de rol van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht: https://www.om.nl/organisatie/openbaar-ministerie/het-werk-van-het-om
Waarom reageren jullie met een ‘bedankt voor je bericht’ op berichten die zeggen dat de politie er op los mag slaan en waarom veroordelen jullie deze oproepen niet?
Deze reactie is abusievelijk gegeven tijdens de verwerking van ruim 20.000 berichten in de afgelopen dagen. Het mag duidelijk zijn dat ‘bedankt’ hier niet op zijn plaats was.
Heb je nog meer vragen over de inzet van politiegeweld of de inzet van politie bij demonstraties?
Op deze themapagina's lees je meer over deze onderwerpen. Ook kun je daar filmpjes vinden.
Demonstraties https://www.politie.nl/themas/demonstraties.html
Politiegeweld https://www.politie.nl/themas/politiegeweld.html