Vreemd, Misschien even een paar definities toevoegen..
Adembescherming is in heel veel situaties nodig.. (elke brandweerman kan je het vertellen..) We kennen grotendeels twee soorten.
1. Afhankelijke adembescherming (je maakt gebruik van een filter systeem, (gasmaskers etc..)
2. Onafhankelijke adembescherming, (Je maakt gebruik van een buffer, samengeperste lucht, geschikt voor inademing., In vak termen word dit ademlucht genoemd)
Bij rook en chemische gassen, is voor normale omstandigehden afhankelijke adembescherming vaak onvoldoende, juist om dat zuurstof in de lucht verdreven word, of in onvoldoende mate aanwezig is.
Theoretisch is Afhankelijke admbescherming in de buitenlucht voor veel gevallen voldoende, maar ook in heel veel gevallen niet.. Afhankelijke adembescherming is absoluut niet geschikt voor binnenaanvallen, bepaalde chemische stoffen...
Ademlucht, word voor meer toepassingen gebruikt als Onafhankelijke adembescherming, maar ook voor o.a. duiken en aviatortoepassingen en medische toepassingen.(en ben er vast nog een paar vergeten..), Werklucht is een minder schone variant van lucht, maar is niet geschikt voor inademing.
Werken met alle soorten adembescherming vereist een bepaalde mate van deskundigheid, en het werken met met lucht onder druk, zoals een ademlucht cilinder vergt ook een bepaalde mate van deskundigheid. Niet bepaald rakket-technologie, maar vereist wel een bepaalde mate van consistente zorgvuldigheid om ongelukken te voorkomen.. Deze kennis, is vaak beschikbaar bij brandweer, duikers, en anders opgeleiden..
Is er ruimte op een reddingsboot voor ademlucht..(Dat hang van de boot af.. ) Op een RIB van 7,50 meter kan je heel wat ademlucht kwijt, zowel in losse 5 liter cilinders, als 15 liter liter cilinders..
Als wij duikers vervoeren hebben we verschillende soorten cilinders aanboord. En soms werken we ook met verlengde middendruk slangen, zodat wat meer bewegingruimte hebben, en we niet volledig hoeven om te hangen...
Een duikset en een ademlucht set voor ademluchtbescherming verschillen in essentie (Dus allleen luchttoevoer..) in de laatste (tweede trap) en het masker.. Er bestaan technieken, om een duikset uittevoeren met een gelaatsmasker, met de zelfde eigenschappen als een gelaatsmasker van een brandweer set.. Verder bestaan er technieken om middendruk slangen te koppelen met een een duikset of ademlucht set zodat je de inzet tijd enorm kan verlengen met extra buffers..
Je kan technisch een systeem bouwen, met standaard componenten, die ademlucht en duiker op een reddingsboot kan verlengen.
De bemanning van een (brandweer)reddingsboot heeft niet altijd de keuze om een incident van een bepaalde windrichting te benaderen.. gewoon om dat de omstandigheden dat niet toelaten..
En als je incident moet benaderen, om brandweer personeel af te zetten, zul je dus ook voor de bemanning van de boot iets moeten doen ?
Een onafhankelijk adembescherming biedt de meeste mogelijkheden en als je dat slim bouwt, kan je er je inzet tijd enorm mee verlengen..
Natuurlijk moeten alle mensen er voldoende getraind zijn.. Maar welke argumenten zijn er nu echt tegen ?