Nieuws en incidenten rondom avondklok 23-01-2021 t/m 28-04-2021

Auteur Topic: Nieuws en incidenten rondom avondklok 23-01-2021 t/m 28-04-2021  (gelezen 72700 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.



Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/politieob/status/1354786913652248578?s=20

Onderzoek naar rellen in Den Bosch en Eindhoven: hoe nu verder?

Nieuwsbericht | 28-01-2021 | 14:16

Afgelopen zondag en maandag werden Eindhoven en Den Bosch getroffen door flinke rellen. De politie werd aangevallen, winkels werden geplunderd en er werden tal van vernielingen aangericht. Inmiddels zijn de onderzoeken naar de ongeregeldheden in volle gang. Tientallen verdachten zijn opgepakt. Maar hoe verlopen de onderzoeken precies? Komt iedereen voor de rechter en hoe zit het nu met het vergoeden van de schade? Onze persofficier van justitie Janine Kramer legt uit.

Hoeveel mensen zijn er tot nu toe aangehouden?
“Tot nu heeft de politie meer dan honderd personen opgepakt. De teller staat nu op 70 in het onderzoek naar wat er in Eindhoven is gebeurd en voor de Bossche rellen zijn 52 arrestaties verricht. Dat gaan er de komende dagen en weken alleen maar meer worden.”

Waarom zijn veel mensen al vrijgelaten?
“Een groot deel van de aangehouden personen werd al aangehouden op zondag en maandag. Daar zitten mensen bij die niet hebben geluisterd naar een bevel van de politie om te vertrekken of de avondklok hebben genegeerd. Die mensen kun je natuurlijk niet dagenlang in de cel stoppen, daar zijn regels voor. Veel mensen uit deze groep krijgt later van ons bericht. Ze krijgen bijvoorbeeld een boete opgelegd, maar dat doen we pas als we verder onderzoek hebben gedaan.”

Hoe bedoel je dat?
“Zoals je weet zijn er enorm veel beelden gemaakt. Die worden nu allemaal nauwkeurig bestudeerd. Het kan voorkomen zijn dat iemand is aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering van de politie, terwijl uit camerabeelden blijkt dat hij half uur daarvoor met stenen heeft gegooid naar de ME. Kortom: van iedere verdachte wordt een compleet dossier gemaakt en dan wordt de volgende stap gezet.”

En hoe zit het met mensen die nog vastzitten?
“Dat gaat om mensen die worden verdacht van ernstige feiten, zoals openlijke geweldpleging, mishandeling, opruiing, diefstal in vereniging en vernieling. Inmiddels zijn voor de Eindhovense zaak zes personen voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft besloten dat zij allemaal vast blijven zitten voorlopig. Voor de rellen in Den Bosch geldt dat wij vijf mannen gaan voorgeleiden aan de rechter-commissaris. Van nog eens zes mannen wordt de aanhouding bij de rechter-commissaris getoetst. Daarna wordt besloten wie van deze groep nog meer wordt voorgeleid.”

Hoe bewijzen jullie eigenlijk dat iemand schuldig is?
“Of iemand schuldig is, dat bepaalt de rechter uiteindelijk. Wij verzamelen bewijs tegen de verdachten. Het kan zijn dat mensen aan de hand van beelden worden herkend, maar het komt ook voor dat mensen zijn aangehouden met spullen uit een geplunderde winkel. Daarnaast wordt er natuurlijk digitaal onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar telefoons en kan daar extra bewijs uit naar voren komen. In een aantal zaken is dat al het geval.”

Zijn er al rechtszaken gepland in Oost-Brabant?
“De komende week vinden bij de rechtbank in Den Bosch de eerste rechtszaken plaats. Het gaat dan om in deze juridisch minder complexe zaken waarbij geweld is gepleegd. In dit soort gevallen gaan wij voor hoge straffen. Mensen kunnen rekenen op celstraf-eisen. Daarnaast nemen wij geweld tegen hulpverleners, tegen agenten, tegen journalisten zeer serieus. Word je daarvan verdacht? Dan kun je een dubbele strafeis verwachten. Sommige rechtszaken worden later gepland. Dat zijn bijvoorbeeld de zaken waarbij extra onderzoek nodig is.”

Waarom nemen jullie eigenlijk auto’s in beslag?
“Iedereen heeft gezien dat er enorm veel schade is aangericht. Er zijn tal van ruiten vernield en andere spullen. Er zijn plunderingen in winkels geweest en wij vinden dat de daders hiervoor op moeten draaien. Bij zes verdachten hebben wij inmiddels beslag gelegd bankrekeningen en er zijn twee auto’s in beslag genomen. Ook is er loonbeslag gelegd. Dit geld kan later gebruikt worden om de gedupeerden te compenseren. Wij zijn nu bezig om ook beslag te leggen op vermogen en goederen van andere verdachten.”

https://twitter.com/NOS/status/1354797772797583361?s=20
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/PolLimburg/status/1354792455162490892?s=20

Aanhouding voor opruiing in Hoensbroek

Laatste update: 28-01-2021 | 14:59

Hoensbroek - De politie hield vanochtend een 21-jarige man uit Hoensbroek aan voor opruiing. Hij wordt verdacht van opruiing doormiddel van het delen van social media berichten waarin werd opgeroepen een politiebureau in brand te steken. De man werd vanochtend in zijn woning door politiemensen aangehouden en zit vast. Zijn zaak wordt morgen via het supersnelrecht behandeld.

Opruiing
Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die zich niet aan de maatregelen houden en strafbare feiten plegen. Hieronder valt ook opruiing; het al dan niet via social media aanzetten tot strafbare feiten. Denk goed na als je een bericht plaatst of deelt op social media of in chatgroepen. Dit kan grote consequenties hebben. Opruiing is een strafbaar feit. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Dus plaats / deel dit soort berichten niet en blijf thuis.

Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/OM_MiddenNL/status/1354811001418305544?s=20

Tot drie maanden celstraf voor opruiing en openlijk geweld tijdens recente ongeregeldheden

Nieuwsbericht | 28-01-2021 | 16:11

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twee verdachten aangebracht op een zogenaamde supersnelrechtzitting in Utrecht. Een 32-jarige man uit Den Dolder werd vervolgd omdat hij in een WhatsAppgroep anderen opgeruid heeft om te gaan rellen in Utrecht. Een 20-jarige Amersfoorter werd openlijk geweld ten laste gelegd voor het gooien van een steen naar een politieauto. De officier van justitie eiste tegen de verdachte uit Den Dolder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Tegen de Amersfoorter was dit een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Het vonnis van de politierechter was in beide zaken gelijk aan de eis van de officier.  

Beide feiten vonden afgelopen maandag (25 januari) plaats. Op meerder plekken in het land waren de dagen ervoor al hevige rellen uitgebroken na het invoeren van de landelijke avondklok. In deze context plaatste de man uit Den Dolder strafbare berichten in een omvangrijke WhatsAppgroep. In de groep, die als naam ‘25jan rellen 030’ had, werd opgeroepen om te gaan rellen op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Met het plaatsen van de berichten “Kan ook gestolen transporter achteruit Albert Heijn inrijden en in brand steken…” en “En ik heb nog Cobra’s liggen een stuk of 10 tot 15” heeft de 32-jarige man zich schuldig gemaakt aan opruiing. De politie hield hem maandagavond aan nadat onderzoek zijn identiteit en verblijfplaats aan het licht had gebracht.

De 20-jarige Amersfoorter werd 25 januari op heterdaad aangehouden in zijn woonplaats. Agenten zagen hem in een al onrustige situatie een steen naar een politieauto gooien. Deze steen raakte het voertuig ook. Na een korte achtervolging kon de man worden ingerekend.  

Het Openbaar Ministerie neemt de verdachten hun gedrag zeer kwalijk. De feiten die zij hebben gepleegd zijn op zichzelf al verwijtbaar, maar in de context waar in ze plaats vonden nog des te meer. Verschillende steden en dorpen in Nederland waren al twee dagen het toneel van hevige rellen en plunderingen. De maatschappelijke verontwaardiging over dit geweld was toen al enorm groot. Dit was voor verdachten kennelijk geen reden om zich in te houden. Ze deden er juist een schepje boven op. Alleen gevangenisstraffen zijn dan passend.  

Wat betreft de man uit Den Dolder is meegewogen dat hij al een strafblad had. De Amersfoorter had dat nog niet. Beide mannen zaten in voorarrest en blijven vast zitten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum


Politie zoekt groepje getuigen van brandstichting GGD-testlocatie op Urk

Citaat van: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Qwv-QIU8wz8[/youtube]
28 jan. 2021
Omroep Flevoland

De politie is op zoek naar zeven jongeren die zaterdagavond mogelijk getuige waren van het in brand steken van de GGD-testlocatie op Urk. Beelden van deze groep zijn donderdagmiddag getoond in Bureau Flevoland.

Een aantal Urkers ging afgelopen zaterdagavond de straat op, om te protesteren tegen de avondklok. Naast de brand in de GGD-teststraat, werd de volgende dag ook een beveiliger mishandeld. Een 20-jarige en 33-jarige Urker zijn inmiddels al aangehouden, maar de politie is op zoek naar meer relschoppers.

De hoop is dat de groep van zeven meer kan vertellen over de daders van de brandstichting. "Wij zijn nu met een groot rechercheteam op zoek naar deze relschoppers. We zetten echt zwaar in, want we willen echt niet dat zoiets nog een keer gebeurt", vertelt Suzanne Lesquillier van de politie Midden-Nederland.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/Politie_Zeeland/status/1355100320683192321?s=20

Politie zit bovenop opruiers en onruststokers


(De cijfers in bovenstaande infographic zijn verzameld t/m donderdag 28 januari einde middag)

Laatste update: 29-01-2021 | 10:47
Woordvoering: Zeeland-West-Brabant

Zeeland-West-Brabant - De politie heeft sinds de avondklok van kracht is, zaterdag 23 januari 2020, 115 mensen aangehouden. Dit waren onder andere aanhoudingen voor opruiing, geweldpleging en belediging in verband met de maatschappelijke onrust rond de avondklok.

Een TGO-team dat zich momenteel bezig houdt met het opsporen van verdachten werkt daarbij samen met de recherche in de verschillende districten. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar eerdere verstoringen van de openbare orde in de eenheid Zeeland-West-Brabant, maar er wordt gekeken naar online opruiing. De politie hield de afgelopen week al 33 mensen aan voor opruiing. Daarbij zijn ook verschillende telefoons en tablets in beslag genomen die na overleg met het Openbaar Ministerie verbeurd verklaard worden. Ook zijn 23 mensen aangehouden voor mishandeling, 10 voor vernieling en 27 voor het niet voldoen aan bevel of vordering. De 115 aangehouden personen hadden leeftijden tussen de 14 en 76 jaar.

Stopgesprekken
Ook werden er tientallen stopgesprekken gevoerd met mensen die online actief waren in chatgroepen. Doel van deze gesprekken is om mensen uit de anonimiteit te halen en uit te leggen wat de gevolgen zijn als men strafbare feiten pleegt. Een stopgesprek is altijd een fysiek gesprek waarbij agenten langskomen op je woonadres. Zo worden bijvoorbeeld ook ouders geconfronteerd met het (online) gedrag van hun kinderen.

Onderzoek
Ook lopen er onderzoeken naar gepleegde vernielingen en andere strafbare feiten in de openbare ruimte die sinds het ingaan van de avondklok op verschillende plekken gepleegd zijn. Heeft u daar meer informatie over? Bel dan 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000. Heeft u beelden deel die dan hier.
Samen sterk in de hulpverlening!