0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.
Laatste update: 29-01-2021 | 13:13's-Hertogenbosch - Deze ochtend hebben wij een 20-jarige man woonachtig in ’s-Hertogenbosch aangehouden die wij verdenken dat hij mede verantwoordelijk is voor de plundering van een supermarkt in Den Bosch. Wij verdenken hem van diefstal en openlijk geweldpleging.Eerder was deze persoon al aangehouden en beboet voor overtreding van de avondklok. Op een later moment is deze persoon gedurende het onderzoek naar de plunderingen op videobeelden herkend als een van verdachten.Blijf delen!Hoewel er dus al heel veel materiaal beschikbaar is, vragen we burgers nog steeds om hun eigen beelden met ons te delen. Heeft u videobeelden of foto’s gemaakt van deze ongeregeldheden? Via deze link kunt u de beelden uploaden. Uiteraard is het ook van belang dat u, indien mogelijk, bij de beelden ook informatie geeft over wat en wie we er op kunnen zien.
Laatste update: 29-01-2021 | 14:55Limburg - Naar aanleiding van de onlusten na het intreden van de avondklok hebben meerdere groepen burgers zich spontaan verenigd en al dan niet gemeld bij gemeenten en politie met de intentie om relschoppers tegen te houden. De politie is primair verantwoordelijk voor de handhaving van de openbaarde orde en is bevoegd om geweld te gebruiken vanuit de haar toegekende wettelijke bevoegdheden. Als burgers hier toch een actieve rol in nemen, kan dit leiden tot situaties waarin behulpzame burgers strafbare feiten plegen waar door de politie, onder het gezag van het Openbaar Ministerie, tegen wordt opgetreden.Samen bijdragen aan de veiligheidDe betrokkenheid van burgers bij de veiligheid in de eigen omgeving is echter van groot belang. Er zijn meerdere manieren waarop burgers, met inachtneming van de COVID maatregelen en de avondklok, een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid en openbare orde in hun directe omgeving. Dit wordt al langer aangemoedigd vanuit de overheid. Het gaan dan bijvoorbeeld om buurtpreventie, het actief melden van strafbare feiten of verdachte situaties via 112, en het melden van strafbare feiten via meld misdaad anoniem.
Laatste update: 29-01-2021 | 15:08Utrecht - Dankzij goede en specifieke meldingen van bewoners en eigen onderzoek hebben we vanochtend een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt te hebben opgeroepen om te komen rellen in Utrecht. Het gaat om de beheerder van een telegramaccount. Hij is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht opgeroepen te hebben tot geweld en zit vast. We doen op dit moment onderzoek naar dit account en de leden die hieraan toegevoegd zijn. Het is strafbaar dit soort berichten te delen en te verspreiden. Meerdere aanhoudingen zullen waarschijnlijk volgen.politieWat is opruiing en wat is er zo erg aan? Het oproepen via berichten op bijvoorbeeld social media om te gaan rellen heet opruiing. Ook het oproepen tot samenkomsten die nu verboden zijn en tijdens de avondklok valt hieronder. Dit is strafbaar, ook als je zelf geen fysiek geweld gebruikt en ook als er helemaal geen rel ontstaat. In – vaak besloten – groepen gaan berichten rond om op concrete tijden en plaatsen te gaan rellen in Utrecht. Dit werkt opzwepend en kan een echte rel tot gevolg hebben. Deze accounts onderzoeken we en we sporen de beheerders en gebruikers op die opruiiende berichten plaatsen en verspreiden. Screenshots van berichten die wij krijgen van bezorgde bewoners via www.politie.nl -> meldingen over rellen, helpen hierbij! Ook via 0900-8844 krijgen we veel waardevolle informatie. We zijn hier erg dankbaar voor. Zo werken we samen aan het stoppen van opruiing. En aan het voorkomen van rellen en geweld in onze stad.