Ik heb ook de LPA app niet nodig om mijn werk te kunnen doen. Maar, mocht ik voor- of achteraf wat op willen zoeken dan vind ik de app wat makkelijker dan het boekje. Ook het MMT vliegt op meldingen die ze niet dagelijks meemaken.
Dat klopt inderdaad. Er is eigenlijk een mix van 'standaard' inzetten en bijzondere medische noodsituaties die je niet heel vaak ziet.
Ja oke, als uitgebreid zakkaartje dus?
Een zakkaartje is wellicht wat wat kort door de bocht. We hebben jarenlang een richtlijnen boekje gehad voor MMT Nederland. Dat is nu vervangen door een App. Deze is voortdurend in ontwikkeling. Het is een richtlijn, geen protocol.
Als voorbeeld geef ik het standaard ALS protocol, dat een ieder werkzaam binnen de ambulancehulpverlening kent. Zo'n protocol is uiteindelijk het uitvloeisel van vele jaren studie en onderzoek. Het duurt jaren voordat veranderingen worden opgenomen in zo'n protocol. Daarnaast zijn er ook huidige inzichten die leiden tot aanvullende behandelopties en waarbij het momenteel aannemelijk is dat een bepaalde therapie op basis van deze inzichten zinvol is. Daar is dan beperkte evidence voor, zolang studies lopen. Daarom heeft het MMT in aansluiting op het LPA een richtlijn voor persisterend VF. Welke behandelopties heb je in een dergelijk scenario?
Het LPA biedt het beste voor de grote groep. Maar een cardiaal arrest bij iemand van 40 jaar is echt iets anders dan een arrest bij iemand van 70 jaar. Je wilt natuurlijk een relatief jonge patient geen behandelopties onthouden, simpelweg omdat daar nú geen evidence voor is. Daarom moet je bij persisterend VF 'anders' gaan denken.
Misschien is dit een wat uitgebreide toelichting en niet helemaal een antwoord op de vraag. Ik probeer het geheel in een bepaalde context te schetsen.