GRIP 1 Overval waardetransport 6 aanhoudingen en 1 overleden verdachte - Amsterdam 19-05-2021

Auteur Topic: GRIP 1 Overval waardetransport 6 aanhoudingen en 1 overleden verdachte - Amsterdam 19-05-2021  (gelezen 24256 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Beslissing OM Noord-Holland: schieten door politie in Broek in Waterland was rechtmatig
Nieuwsbericht | 16-05-2022 | 14:29

Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Holland heeft de rechtmatigheid beoordeeld van het schieten door politieambtenaren op overvallers in Broek in Waterland, na een gewapende overval in Amsterdam op een geldwagen op woensdag 19 mei 2021. Eén overvaller, een 47-jarige Fransman, kwam die dag door een politiekogel om het leven en twee andere overvallers raakten gewond. De inzet van een vuurwapen door de politie wordt bij letsel of dodelijke afloop altijd door de Rijksrecherche onder leiding van het OM onderzocht.
Op basis van alle feiten en omstandigheden die uit het Rijksrechercheonderzoek naar voren zijn gekomen, concludeert het OM dat het schieten van de politieambtenaren gerechtvaardigd was. Zij mochten schieten uit noodweer en ter aanhouding. Geen van de dertien agenten die heeft geschoten, zal worden vervolgd.

Wat er die dag gebeurde
Op woensdag 19 mei 2021 om 14.11 uur kwam er bij de meldkamer van de politie Amsterdam een melding binnen dat er een gewapende overval plaatsvond op een geldwagen aan de Meeuwenlaan in Amsterdam. Meerdere overvallers met bivakmutsen schoten met automatische vuurwapens. Na de overval gingen de mannen ervandoor in drie auto’s en zette de Amsterdamse politie de achtervolging in. Tijdens die achtervolging maakten de overvallers gebruik van hun vuurwapens. Eén vluchtauto splitste zich op een gegeven moment af waarna de achtervolging van twee auto’s met daarin 6 overvallers, zich voortzette tot in Broek in Waterland.

In Broek in Waterland nabij de parkeerplaats Volgermeer, werd de buit overgeladen in twee gereedstaande vluchtvoertuigen. Twee eerder gebruikte vluchtauto’s, een Porsche en een Audi, werden in brand gestoken. Tijdens het overhevelen van de buit werd er door zowel de overvallers als de politieambtenaren geschoten. Ook toen de overvallers met twee vluchtauto’s wegreden, is er door zowel de politie als de overvallers geschoten.

Eén vluchtauto reed een tuin aan de Galggouw in, waarna vijf inzittenden van beide vluchtauto’s een weiland invluchtten. Een zesde verdachte verstopte zich in een klikobak bij een woning. Meerdere politieambtenaren schoten op de overvallers die door het weiland renden. Eén van hen, een 47-jarige Fransman, werd daarbij dodelijk geraakt. De andere overvallers gaven zich uiteindelijk over door op de grond te gaan liggen.

Naast de 47-jarige man die dodelijk geraakt werd, waren er nog twee gewonde overvallers. Eén van hen had een schotwond in zijn been. Hij werd geraakt toen de overvallers wegreden nadat zij de buit hadden overgeheveld. De andere gewonde overvaller had twee schotwonden in zijn been en bijtwonden van een diensthond in zijn arm. Deze verwondingen liep hij op in het weiland. Er raakten geen politieambtenaren gewond.

Onderzoek
De Rijksrecherche startte onder leiding van het OM in Noord-Holland een onderzoek naar het schieten door de politie en heeft alle betrokken politieambtenaren gehoord. Allen verklaarden zij dat zij ter plaatse gingen met de informatie dat er gericht op de politie werd geschoten met automatische vuurwapens. Dit is ook terug te horen op opnames van gesprekken die verliepen via de telefoon, mobilofoon en portofoongesprekken, die op die dag tussen de politieambtenaren plaatsvonden. De agenten die hebben geschoten, verklaarden dat zij een dreiging voelden voor zowel zichzelf, de collega’s als de omwonenden. De agenten gaven aan het gevoel te hebben dat zij in een oorlogsgebied waren terechtgekomen. Eén van de politieambtenaren verklaarde dat een overvaller zijn wapen op hem richtte en dat hij daarna harde knallen hoorde en het geluid van kogels
die langs zijn hoofd suisden. Een ander verklaarde: ‘Het was wij of zij’. Meerdere van de agenten dachten dat hun laatste uur was geslagen.
Daarnaast zijn verschillende burgergetuigen gehoord die verklaarden dat er door de overvallers werd geschoten. Een getuige verklaarde dat hij zag dat een man uit een Porsche stapte en gelijk met een machinegeweer om zich heen begon te schieten, alle richtingen op.

De overvallers verklaarden dat zij vooraf met elkaar hadden afgesproken dat zij niet op de politie of op anderen zouden schieten. Als zij zouden schieten, dan zouden zij naar boven schieten, met het doel om de politie en omstanders op afstand te houden.

Twee van de later aangetroffen machinegeweren bleken doorgeladen en dus klaar voor onmiddellijk gebruik. In totaal nam de politie zes vuurwapens in beslag, waarvan drie wapens met een militaire oorsprong. Op verschillende plekken zijn hulzen aangetroffen die pasten bij één van de wapens van de overvallers. Het OM gaat er onder andere op basis van de verklaringen van de politieambtenaren en getuigen vanuit dat de overvallers in de richting van de politie hebben geschoten.

Beoordeling politieoptreden
Het OM beoordeelt de rechtmatigheid van het schieten door de politie aan de hand van verschillende regelgeving zoals de Politiewet, de Ambtsinstructie voor politie en het Wetboek van Strafrecht. De politie is niet alleen bevoegd om geweld te gebruiken, maar er wordt van de politie zelfs verwacht dat zij actief optreedt om gevaarlijke situaties, waaruit burgers zich kunnen terugtrekken, te beëindigen, zoals de politie in Broek in Waterland heeft gedaan. Er was sprake van een ongekend heftige situatie op klaarlichte dag waarvan veel mensen getuige zijn geweest. Het voorval heeft grote maatschappelijke impact gehad. Uiteraard is het te betreuren dat een dodelijk slachtoffer is gevallen en twee personen gewond zijn geraakt.

Bij de beoordeling van het vuurwapengebruik door politie is door het OM onderscheid gemaakt tussen twee situaties. In de eerste situatie schoot de politie toen de overvallers de buit overdroegen en wegvluchtten in de gereedgezette vluchtauto’s. Ook werd toen door de overvallers met automatische vuurwapens geschoten in de richting van de politie, zo concludeert het OM. In deze situatie was de politie op basis van het beoordelingskader gerechtvaardigd om te schieten om de overvallers aan te houden en zo snel mogelijk te stoppen. Daarnaast kunnen de politieambtenaren zich in deze situatie beroepen op noodweer, zij mochten schieten om zichzelf en anderen te verdedigen.

In de tweede situatie, toen de overvallers het weiland in vluchtten, was het voor de politie onduidelijk of zij nog bewapend waren. Later bleek dat één overvaller nog een wapen bij zich droeg. Er is niet gebleken dat er door de overvallers in deze situatie op de politie is geschoten. Ook in deze situatie was er sprake van rechtmatig aanhoudingsvuur. Er was namelijk eerder sprake geweest van een levensbedreigende situatie voor de politie, waarin duidelijk was geworden dat de overvallers, die verdacht werden van een zwaar strafbaar feit en van wie niet bekend was wie zij waren, bereid waren excessief geweld te gebruiken tegen de politie om aan hun aanhouding te ontkomen. Er was sprake van een voortdurende dreiging zowel voor de politie als voor anderen. De overvallers moesten zo snel mogelijk gestopt worden en dat kon in deze situatie alleen door het gebruik van het vuurwapen.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/05/16/beslissing-om-noord-holland-schieten-door-politie-in-broek-in-waterland-was-rechtmatig
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Strafzaak tegen acht verdachten overval waardetransport van start
Nieuwsbericht | 31-10-2022 | 08:00

De rechtbank heeft dertien zittingsdagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen acht mannen die worden verdacht van een overval op een waardetransport in mei 2021. Maandag 31 oktober is de eerste dag van de inhoudelijke behandeling. Het OM komt op 9 november met een strafeis. De uitspraak is gepland op 3 april 2023.

Op woensdag 19 mei 2021 werd een gewelddadige overval gepleegd op een waardetransport met edelmetalen in Amsterdam Noord. Er volgde een wilde achtervolging waarbij met automatische wapens is geschoten. De politie heeft ook schoten gelost. Bij de schotenwisseling wordt een 47-jarige verdachte uit Frankrijk geraakt en hij overlijdt ter plekke. De achtervolging eindigde bij Broek in Waterland. Van de ruim 14,5 miljoen die buit is gemaakt, is rond de vier miljoen nog zoek. 

Het OM verdenkt zes van de acht mannen van diefstal met geweld en poging gekwalificeerde doodslag door tijdens hun vlucht meerdere malen op de politie te schieten. De zes verdachten in de leeftijd van 25 tot 45 jaar komen uit België (3), Frankrijk (2) en Marokko. Ze zijn allen op 19 mei 2021 aangehouden.

De overige twee verdachten wordt naast poging gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld ook bedreiging met misdrijf tegen het leven gericht, brandstichting met gevaar voor goederen en vernieling verweten. Eén van de twee, een Belg van 23 jaar, is in februari van dit jaar aangehouden. De ander, een 45-jarige Fransman, in december 2021.

Later moment
Een negende verdachte, een 37-jarige Belg, stond vrijdag 28 oktober pro forma. De rechtbank heeft zijn voorlopige hechtenis verlengd. Hij werd in mei van dit jaar aangehouden. Van een tiende verdachte, een 21-jarige Belgische vrouw, is de voorlopige hechtenis door de rechtbank eerder opgeheven. De rechtbank behandelt de strafzaak tegen haar en de 37-jairge Belg op een later moment inhoudelijk. Zij staan dus niet samen met de acht medeverdachten op zitting.

Een elfde verdachte uit België is in het buitenland aangehouden. Zijn overlevering wordt afgewacht. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/10/28/strafzaak-tegen-acht-verdachten-overval-waardetransport-van-start
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Tot 18 jaar cel geëist wegens ongekende overval waarbij gericht op politie werd geschoten
Nieuwsbericht | 15-11-2022 | 14:13

Het OM heeft vanmiddag achttien jaar cel geëist tegen zeven mannen die verdacht worden van de overval op een waardetransport en een bedrijf in edelmetaal in Amsterdam-Noord op 19 mei 2021. Ook worden zij ervan verdacht tijdens hun vlucht in Broek in Waterland gericht op de politie te hebben geschoten. Van de ruim 14,5 miljoen euro is ruim vier miljoen euro nog niet teruggevonden. Een 23-jarige man die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de overval hoorde vijf jaar cel tegen zich eisen.

De overval werd in de media als ‘on-Nederlands’ gekwalificeerd. Een wildwest-overval waarbij dankzij het snelle professionele en heldhaftige optreden van de politie snel aanhoudingen konden worden verricht. In totaal zijn er in deze zaak veertien verdachten. Afgelopen dagen stonden er acht personen terecht. Drie verdachten zullen op een later moment terecht staan en twee verdachten zijn nog spoorloos. Eén verdachte is tijdens zijn vlucht overleden.

Gericht geschoten
De kern van de juridische discussie is of de verdachten nu wel of niet gericht op politiemensen en hun voertuigen hebben geschoten, zeiden de officieren van justitie op 9 november en vandaag op zitting. Volgens de verdachten hebben zij in de lucht geschoten, één verdachte zegt überhaupt niet geschoten te hebben. Het OM ziet dit echter anders. Drie verdachten, twee Fransmannen (39,43) en een 44-jarige Belg, zouden met hun automatische wapens niet alleen in de lucht hebben geschoten om de politie op afstand te houden, maar ook gericht kogels hebben afgevuurd op de agenten en hun voertuigen.

Dat zou volgens het OM zijn gebeurd op de A10 tijdens de achtervolging en in Broek in Waterland. Het OM komt tot deze conclusie op basis van verklaringen van agenten. Zij verklaren onder meer dat ze in de loop van een lang wapen hebben gekeken, pluimen rook uit de loop hebben zien komen en doffe knallen te hebben gehoord. Die verklaringen worden ondersteund door meldkamergesprekken en burgergetuigen die verdachten op verschillende momenten gericht hebben zien schieten.

Dat er geen kogelinslagen in de politievoertuigen zijn aangetroffen, is volgens het OM te verklaren. Er is met drie oude militaire automatische aanvalswapens met verroeste lopen geschoten. De spreiding van de kogels was hierdoor te groot en dat beperkte fors de trefkans bij gericht schieten Daarnaast waren de verdachten geen geoefende schutters waardoor de trefkans nog verder werd verkleind. Verder ontbrak elke vorm van controle volgens een wapenexpert van Defensie die onderzoek deed naar het schieten. Er is vanuit rijdende auto’s geschoten, terwijl er met hoge snelheden werd gereden. De verdachten zaten op de achterbank en hebben door een geopend raam naar achter geschoten. Ook werd hun zicht beperkt. Niet alleen door de hevige regenval, maar ook door de verduisterde achterruit.

Als laatste werd de trefkans nog meer beperkt door het gebruik van verschillende soorten munitie en de uitgeklapte kolven van de automatische vuurwapens die zijn aangetroffen. Met wapens met een vaste kolf kun je beter en gerichter schieten maar de klapkolf heeft speling, is gammel en biedt onvoldoende ondersteuning voor de schutter. Die ondersteuning is nodig omdat dit soort vuurwapens een vrij harde terugslag hebben. Alleen geoefende schutters zouden volgens de deskundige weten om te gaan met die speling.

Grondig voorbereid
De impact die deze zaak heeft gehad op de betrokken agenten en medewerkers van het waardetransportbedrijf en het bedrijf in edelmetaal is enorm. Allen hebben moeten vrezen voor hun leven. Maar ook voor omstanders en bewoners van Broek in Waterland die ongewild getuige waren was de impact buitengewoon groot. Sommigen ervaren nog steeds fysieke dan wel psychische klachten.

De verdachten die nu voor de rechter staan worden verdacht van het medeplegen van de overval, het medeplegen van poging gekwalificeerde doodslag, medeplegen bedreiging en medeplegen vernieling danwel brandstichting. Ze worden ervan verdacht in totaal goederen ter waarde van 14,5 miljoen euro te hebben buitgemaakt, medewerkers met tie-wraps te hebben vastgebonden en met automatische wapens in de richting van politieagenten en politievoertuigen te hebben geschoten.

Het politieonderzoek heeft uitgewezen dat de overval grondig is voorbereid. De verdachten hebben simkaarten, telefoons en portofoons aangeschaft om onderling te communiceren. Ook regelden ze snelle auto’s voorzien van valse kentekenplaten en werden er voorverkenningen gedaan en een vluchtplan gemaakt. En ten slotte regelden ze automatische vuurwapens, pistolen, een hagelgeweer, een mes, verschillende soorten munitie, bivakmutsen, tie-wraps en kogelwerende vesten.

In de nacht voorafgaand aan de overval slapen de verdachten op één na in een appartement in Antwerpen waar de wapens worden gebracht. In dit appartement is niet alleen de overval van begin tot eind besproken, maar is ook gesproken dat met automatische wapens de politie op afstand gehouden moest worden. Het OM houdt al de verdachten die bij de voorbespreking aanwezig waren medeverantwoordelijk voor de schoten en de pogingen tot gekwalificeerde doodslag op de agenten. De 23-jarige Belg die niet aanwezig was bij de bespreking moet volgens het OM hiervan worden vrijgesproken. Wel is hij medeplichtig aan de overval.

Strafeisen
Bij het bepalen van een passende straf kijkt het OM in de regel naar richtlijnen, oriëntatiepunten en naar straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken. In deze zaak is dat eigenlijk niet mogelijk. Volgens de officieren van justitie komt een overval van deze omvang en hoeveelheid geweld gewoonweg niet voor in de richtlijnen. Ook niet in de oriëntatiepunten van de rechtbank. De officieren van justitie: “Als we kijken naar deze zaak ligt deze gewelddadige overval door dit zwaar bewapende internationale commando en de daarop volgende niets ontziende pogingen gekwalificeerde doodslag van 12 agenten en de bedreigingen aan het adres van nog eens 12 agenten, aan de absolute bovengrens van ernst.” Tegen zeven verdachten eisten de officieren vandaag een celstraf van achttien jaar. De 23-jarige Belg die verdacht wordt van medeplichtigheid hoorde vijf jaar cel tegen zich eisen.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/11/15/tot-18-jaar-cel-geeist-wegens-ongekende-overval-waarbij-gericht-op-politie-werd-geschoten
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen