http://www.ad.nl/binnenland/article92226.eceAlarm! Brand, brand... maar er is geen water
Door LEX DE JONGE
ROTTERDAM - Ze zullen extra opletten, de inwoners van kerkdorpjes als Meers, Maasband en Veldschuur. Het gebrek aan bluswater in het Limburgse achterland is ’verontrustend en niet acceptabel’, waarschuwde onlangs brandweercommandant Gorissen.
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00033/No_name_33643b.jpg[BIJSCHRI_BR]Brand op het platteland. Vaak is de brandweer snel ter plaatse, want ze heeft weinig last van opstoppingen in het verkeer. Maar er ligt een ander gevaar op de loer: gebrek aan bluswater.
,,Het is niet zo dat mensenlevens gevaar lopen, maar het gaat om een situatie die geen dag langer mag voortduren,’’ zegt de commandant. ,,Bij een melding uit de dorpen hebben onze bevelvoerders dan ook de expliciete opdracht gekregen om met groot materieel uit te rukken.’’
De Limburgse ellende staat niet op zichzelf. In Groningen riep een brandweercommandant begin dit jaar boeren op om de sloten vooral open te houden, zodat bij brand alternatief bluswater voorhanden is. In Barneveld waarschuwde de burgemeester voor het gebrek aan water op de Veluwe, nadat zelfs een beroep op de beregeningspomp van een buurman niet kon voorkomen dat een boerderij verloren ging.
Het probleem zijn de waterleidingen. In de buitengebieden liggen ze niet, of zijn ze dunner dan gewoonlijk en stroomt er dus te weinig water door om de brandweer van dienst te kunnen zijn. Brandputten en opgepompt slootwater moeten soelaas bieden.
Maar dat lukt lang niet altijd. Neem de regio Dordrecht. In de stad zijn geen problemen, stelt bevelvoerder Huijbrechts, maar de buitengebieden, tja. ,,We weten dat we in het afgelegen gebied problemen kunnen krijgen. Er zitten daar nergens brandputten. En bij slootjes kunnen we vaak moeilijk komen, omdat er geen verharde weg naartoe leidt.’’ Nogal wat pijnlijke voorvallen hebben dit jaar dus de publiciteit gehaald. Het vermoeden is dat er veel vaker bluswaterellende voorkomt. Alleen al in een gemeente als De Marne (Groningen) komt watergebrek bij een brand twee tot drie keer per jaar voor. Hoe vaak het in heel Nederland misgaat, weet niemand.
Zelfs de verenigingen voor brandweerzorg hebben geen overzicht. ,,Dat is nu eenmaal de verantwoordelijkheid van afzonderlijke gemeenten. Die zijn erop aan te spreken als ze hun zaakjes niet op orde hebben,’’ zegt een woordvoerder van de NVBR.
Ook de verzekeringsmaatschappijen hebben geen idee. Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat particulieren hun geld altijd krijgen. Ook zijn er geen claims geweest tegen brandweerkorpsen of gemeenten. ,,Dat ligt juridisch te ingewikkeld,’’ meent Roland Kroes van het Verbond van Verzekeraars.
Wel doen de verzekeraars aan voorzorg. Bij nieuwe bedrijventerreinen eisen ze vaker maatregelen.
http://www.ad.nl/binnenland/article92272.eceGroot tekort aan bluswater
Door LEX DE JONGE
ROTTERDAM - Woningen en bedrijven in dunbevolkte gebieden in Nederland branden vaak onnodig tot de grond toe af. De brandweer kampt er met een groot gebrek aan bluswater.
Dit jaar gingen op het platteland zeker tien boerderijen, huizen en bedrijfspanden in vlammen op, terwijl de brandweer op zoek was naar water. Burgemeesters en brandweercommandanten in Groningen, Limburg, Dordrecht en op de Veluwe sloegen al alarm.
Op het platteland leveren waterleidingen door het kleine aantal aansluitingen vaak te weinig water op voor het bluswerk. Bij brand moet worden uitgeweken naar plassen en sloten. Daar gaat veel kostbare tijd mee verloren.
Volgens brandweercommandant Gorissen van de gemeenten Stein en Beek in Limburg is de situatie ’onacceptabel’. „Het is niet zo dat mensenlevens gevaar lopen, maar het gaat om een situatie die geen dag langer mag duren.’’
Onlangs nog moest de brandweer in Drenthe toezien hoe een clubhuis en een woning uitbrandden. Ook in plaatsen als Doorn, Barneveld en Meeden (Groningen) gingen bij het zoeken naar water grote panden in vlammen op.
Volgens commandant Schumacher (regio IJssel-Vecht), tevens lid van een commissie over bluswater, mogen zulke watertekorten niet voorkomen. „Er zijn oplossingen. Breng in kaart waar sloten liggen. Boor brandputten om het grondwater aan te kunnen spreken. En doe als de gemeente Ommen die een extra grote wagen met water meestuurt naar branden in het buitengebied.’’