Verbod op hartoperaties Radboud AMSTERDAM - De inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Radboudziekenhuis in Nijmegen bevolen met onmiddellijke ingang te stoppen met hartoperaties bij volwassenen. Het bevel is dinsdagmorgen om 7 uur van kracht gegaan, en duurt een week. Al opgenomen patiënten worden doorgestuurd of moeten terug naar huis.
Uit een rapport van een externe onderzoekscommissie blijkt dat de kwaliteit van de hele hartchirurgische keten in het Radboud onder de maat is. Onder andere de inrichting van het zorgproces en de samenwerking tussen verschillende disciplines laat veel te wensen over. Ook is er gebrek aan leiderschap, motivatie en zijn er te veel interne conflicten op de werkvloer.
Openhartoperatie
Het onderzoek is van start gegaan na een uitgelekte e-mail van een hoogleraar. Daaruit bleek dat in het ziekenhuis opvallend veel mensen overleden na een openhartoperatie. De commissie onderzocht 66 van het 'abnormaal hoge' aantal van 83 hartchirurgische sterfgevallen in 2004. Zeker zeven daarvan waren te vermijden als er zorgvuldiger was gewerkt.
Garantie
Zolang er geen garantie is voor verantwoorde zorg, kunnen er geen operaties bij volwassenen door de dienstdoende hartchirurgen plaatsvinden, zo meldt de inspectie. Eventueel kan de minister van Volksgezondheid de verbodsperiode daarna nog verlengen, aldus de IGZ.
Sterfgevallen
Volgens de IGZ is het hoog tijd voor een onderzoek naar de kwaliteit van hartcentra in heel Nederland. Er is nog te weinig bekend over het aantal sterfgevallen in ziekenhuizen.
Inzicht
In het dinsdag openbaar geworden rapport stelt de commissie, die was samengesteld uit mensen van de IGZ en onafhankelijke specialisten, dat er onvoldoende inzicht is in de prestaties van hartchirurgische centra in Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie zou daar ook maatregelen voor moeten treffen, aldus de commissie.
Jaarcijfers
Bijna geen enkel centrum publiceert jaarcijfers, wat het UMC St Radboud overigens wel deed. Aantallen sterfgevallen zijn absoluut noch relatief met elkaar te vergelijken, aangezien geen enkel centrum volgens vergelijkbare normen cijfers bijhoudt. Ook de Begeleidingscommissie Hartchirurgie Nederland (BHN) is hier niet toe in staat, zo staat in het onderzoeksrapport.
Hoogervorst
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) pleit al langer voor het analyseren en publiceren van sterftecijfers van ziekenhuizen. Juist ook, omdat op die manier de kwaliteit van de zorg van kop tot staart beter in beeld komt.
Het sterftecijfer in het Nijmeegse hartlongcentrum was over 2004 erg hoog, maar of dergelijke ongunstige cijfers ook in andere centra kunnen worden aangetroffen valt nu niet te controleren, stellen de commissieleden. De Nijmeegse cijfers over 2005 zijn volgens de commissie beter, maar dat valt evenmin te vergelijken met de prestaties van de andere hartcentra.
Patiëntenvereniging
Patiëntenorganisatie Stichting Hoofd, Hart en Vaten (SHHV) volgt de zaak zeer kritisch. Volgens directeur F. Pieters is het een goed plan om alle hartcentra aan een kwaliteitsonderzoek te onderwerpen. "Het onderzoek bij het UMC toont aan dat er intern veel meer conflicten waren dan iemand wist. Dat kan best op meer plekken zo zijn."
Ramp
Pieters noemt de onmiddellijke stop op openhartoperaties in Nijmegen 'een ramp' voor degenen die op de wachtlijst stonden. "Zo'n operatie is een emotionele aangelegenheid. Het is verschrikkelijk voor de mensen die nu te horen krijgen dat ze nog langer moeten wachten", aldus Pieters.
Opvang
De Stichting Hartpatiënten Nederland gaf dinsdag aan dat er opvangplekken in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven zijn voor hartpatiënten uit het Radboudziekenhuis. "Alle patiënten die wij aanmelden bij het Catharina, of die zich via ons in Eindhoven melden, worden daar onmiddellijk geopereerd", kondigde de stichting aan.
www.nu.nl