http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article570197.ece’Meer illegalen in keukens’
door EPPO KÖNIG
ROTTERDAM - Het aantal illegale keukenhulpen in het centrum stijgt, zegt de politie. Lekke gasslangen, slechte koeling en slingerende papieren komen ook nog altijd voor. Voor overtreders en sloddervossen is er het nieuwe Horeca Handboek.
]’Het is een trend,’ zegt Sjaak van den Houten, horecacoördinator van de politie. „Of het nu Chinese, Italiaanse of Turkse restaurants zijn,’’ vult collega Jaap Borgman aan, „het aantal illegale werknemers in restaurants in het centrum neemt toe.’’
Bij 58 gecontroleerde horecazaken in de eerste vijf maanden van 2006 zijn elf illegale werknemers aangetroffen. Het zou gaan om mensen zonder werk- en /of verblijfsvergunning, afkomstig van ’het voormalige Oostblok tot Zuid-Afrika’.
Borgman: „Sommige ondernemers lijken niet te beseffen hoe streng de regels zijn.’’ Boetes variëren van 4000 tot 8000 euro per illegale werknemer. „Twee keer geel is rood,’’ aldus Van den Houten. „De eerste keer een waarschuwing, tweede keer drie maanden dicht.’’
Wat allemaal wel en niet mag, staat in het nieuwe Horeca Handboek dat de Centrumraad donderdag presenteerde. Het naslagwerk is bedoeld voor de circa 650 horecazaken in het centrum. Ook deelgemeenten zijn geďnteresseerd in het boek, zegt Jelle Tjelpa, de nieuwe horecacoördinator centrum.
De meeste ondernemers hebben hun zaken goed op orde, volgens de politie, maar nadruk op regels, controles en straffen blijft nodig. Tijdens de laatste grote politiecontrole in april in de wijk Binnenrotte bleek met zestien van de achttien horecazaken iets mis. De overtredingen varieerden van lekke gasslangen, slechte koeling tot een onvindbare baas.
Om controles te versnellen, is het Horeca Handboek ook bedoeld als opbergmap voor papieren. Nu hebben sloddervossen hun vergunningen nog vaak in allerlei ’plastic tasjes’. Van den Houten: „En dan moet ik op iemands blauwe ogen vertrouwen dat hij de eigenaar is.’’