Uit de media 2006

Auteur Topic: Uit de media 2006  (gelezen 362337 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Ultimato

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 860
Reactie #1610 Gepost op: 7 september 2006, 23:11:37
Of het had gewoon beter afgezet moeten worden, als jij denkt dat je er door kunt, en er staat 10 man te kijken die niets zegt ...

mee eens, hoor mn broertje (die is vrachtwagenchauffeur) regelmatig klagen over afzettingen.. hij rijdt regelmatig oranje pylonnen omver omdat die te dicht op de rijbaan staan en dergelijke..
Politie Aspirant niveau 4


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1611 Gepost op: 8 september 2006, 12:00:47
Honderden woningen zakken weg in Zevenaar
ZEVENAAR - Zeker negentig woningen in het Gelderse Zevenaar hebben ernstige schade opgelopen door verzakking. De woningeigenaren hebben zich gemeld bij de gemeente. De gemeente laat een technisch onderzoek uitvoeren door een ingenieursbureau, zo laat betrokken raadslid en bewoner Paul Freriks vrijdag weten.
Freriks, raadslid van Sociaal Zevenaar, schat in dat in totaal ongeveer tweehonderd woningen in Zevenaar verzakt zijn, waaronder huurwoningen. Vier woningen moesten worden onderstut vanwege instortingsgevaar. Tot dusver zijn geen huizen ontruimd. Freriks:
"De situatie kan zeker nog een half jaar verergeren, omdat de inklinking van de kleibodem nog niet voorbij is".
www.nu.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1612 Gepost op: 8 september 2006, 12:50:49
Glazen pui valt van zeven hoog


Flat De Olieberg. FOTO JOS VAN LEEUWEN

DEN HAAG - Een glazen pui van de zevende verdieping van het spiksplinternieuwe appartementencomplex De Olieberg aan de Scheveningse Zeekant is donderdagmiddag naar beneden gestort. Niemand raakte gewond onder het glazen gevaarte. Eigenaar Vestia Scheveningen van het complex met 71 huurwoningen aan de voormalige Ducdalfstraat, liet de twaalf glazen puien direct vastzetten. De straat is enige uren afgesloten geweest.
Volgens Vestia gaat de aannemer vandaag al aan de slag om de puien weg te halen en te vervangen. De bewoners hoeven daarvoor hun huis niet te verlaten. Onderzocht wordt wat de oorzaak is van het levensgevaarlijke incident.
Onder de bewoners is grote commotie ontstaan. Zij vragen zich af wat er allemaal had kunnen gebeuren als er wel voorbijgangers op straat hadden gelopen. Bewoonster Anita Toet (40) vraagt zich vertwijfeld af wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren.
„Als het aan de wind ligt, kunnen we nog wat verwachten. Wat voor windkracht hebben we nu? Drie? Hoe moet dat als straks windkracht 7 gaat spelen? Gelukkig heeft mijn appartement niet zo’n glazen pui.’’
De woning van Georgie Storm (28) heeft dat wel. Hij maakt zich ongerust over eventuele herhaling van de ramp. „Ik woon hier met mijn dochtertje en vriendin.’’
Een van de drie bewoners van de zevende en bovenste verdieping waarvan de glazen pui naar beneden is gekomen, is de 39-jarige Max. Bij hem hadden medewerkers van verhuurder Vestia de schuifpuien vastgezet met tape tijdens zijn afwezigheid. „Toen ik vanmorgen naar mijn werk ging, was de serre dicht.’’ De ervaring van Max is dat bij een beetje wind alles al staat te klapperen. „Het systeem komt niet heel betrouwbaar over. Ik denk dat het wel verstandig is als het wordt vervangen.’’
Zijn buren van wie de pui naar beneden is gestort, waren gistermiddag niet in hun huis aanwezig.

www.ad.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1613 Gepost op: 8 september 2006, 21:21:42
http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article611699.ece

Bacterieblunder in Bleiswijk
Door TJEERD AGEMA

BLEISWIJK - De legionella-uitbraak in saunacomplex Elysium heeft welzijns-wethouder Jan Zuidema van Bleiswijk gisteravond in zwaar weer gebracht.

Zijn eigen VVD was nog het vriendelijkst toen de liberalen spraken over Zuidema’s ’zwalkende beleid’. Coalitiepartner CDA merkte fijntjes op dat Zuidema zelfs het inzicht ontbeert om de ernst van de situatie te kunnen doorgronden.

Op 7 augustus liep een 28-jarige bewoonster van Ridderkerk de veteranenziekte op na een bezoek aan Saunacomplex Elysium. Twee weken later liet de GGD het college weten dat besmetting met de legionellabacterie in de sauna hoogstwaarschijnlijk de oorzaak was.

Hoe de wethouder vervolgens te werk ging, is vrijwel raadsbreed in het verkeerde keelgat geschoten. Hij hulde zich in stilzwijgen om ’onrust te voorkomen’. Zuidema lichtte weliswaar de raadscommissie in over de besmetting, maar alleen in vertrouwelijkheid. ,,Om het belang van het bedrijf niet te schaden,’’ aldus de wethouder.

De commissie ontplofte. Stelde de wethouder het belang van het Elysium boven de volksgezondheid? Gisteravond ontkende de wethouder dat, maar de indruk was wel gewekt.

Voor de verdere afhandeling voer Zuidema blind op de adviezen van de GGD. Zuidema: ,,Ik moet wel, ik ben niet deskundig. Ik vroeg ze: ’wat moet ik doen?’ ,,Voorlopig niets,’’ antwoordden ze.’’

En dus ondernam Zuidema niets. En dat terwijl het Elysium er zelf dagen over deed om met een summier persbericht te komen, waarin niet eens werd gerept over het besmettingsgeval. Huisartsen werden niet ingelicht en ook Bleiswijk bleef onwetend, als ze niet zelf de sauna hadden bezocht.

Burgemeester Wolf heeft gisteravond erkend dat het college zelf naar buiten had moeten komen met informatie. En Zuidema? Die mag aanblijven. De ChristenUnie concludeerde als volgt over hem: ,,U ben een aardig mens, daar is niets mis mee. We hebben alleen bestuurlijk niets aan u gehad.’’



http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article613598.ece

Legionella nekt wethouder

BLEISWIJK - VVD-wethouder Jan Zuidema in Bleiswijk is gestruikeld over de legionella-besmetting in het Elysium van afgelopen maand. Sauna-directeur Maarten van Dijk noemt de ophef in de gemeentelijke politiek een storm in glas water.

Met onmiddellijke ingang is VVD-wethouder Jan Zuidema afgetreden. Volgens een persbericht van deliberalen stapt de Bleiswijker op omdat het hem niet is gelukt ’om zijn beleid op overtuigende wijze naar de raad te communiceren’.

De politiek onervaren, voormalige TU-docent is anderhalf jaar wethouder in Bleiswijk geweest. Sinds de verkiezingen in 2002 ruimden eerder al twee VVD-wethouders het politieke veld op Zuidema’s post. Of er nog een vierde wethouder komt, valt te bezien. Eind dit jaar gaat Bleiswijk op in de nieuwe gemeente Lansingerland.

De VVD zegt Zuidema’s aftreden te betreuren. VVD-raadslid Len van Rosmolen is vol lof over hem. Tegelijk noemt ze de wethouder een ’typische techneut’. ,,En die zijn zo flexibel als een stalen kabel,’’ verklaart ze.

Na eerdere aanvaringen met de raad, heeft de legionella-uitbraak begin vorige maand in het Elysium Zuidema uiteindelijk politiek de das omgedaan. Op advies van de GGD hield de wethouder de uitbraak van de bacterie stil. Alleen in vertrouwen lichtte hij de raad in, ook al was een 28-jarige bezoekster uit Ridderkerk in het ziekenhuis opgenomen met de gevreesde veteranenziekte. De raad nam hem dat niet in dank af en viel meermalen in felle bewoordingen over hem heen.

Elysium-directeur Maarten van Dijk noemt de ophef over de afwachtende wethouder een storm in een glas water: ,,De GGD, wij, het college, iedereen is van overtuigd dat professioneel te werk is gegaan. Alleen de gemeenteraad denkt er anders over. Onbegrijpelijk is dat.’’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1614 Gepost op: 8 september 2006, 22:59:30
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article886423.ece?secId=589

Stankwolk blijkt een giftig gas

Gepubliceerd op 08 september 2006, 16:51
haarlemmermeer -  De stankwolk die dinsdag over het westen van Nederland trok, blijkt een giftig gas te zijn geweest. Het gaat om diwaterstofsulfide, een gas dat vrijkomt uit ruwe olie en ruikt naar een combinatie van rotte eieren en benzine. Het veroorzaakt irritatie aan ogen en luchtwegen, hoofdpijn en misselijkheid. In grote concentraties kan inademen zelfs dodelijk zijn.

Bij metingen van de brandweer bleek de concentratie in de lucht een fractie van de schadelijke dosis te zijn. Toch kwamen bij de politie klachten binnen van misselijke mensen met een prikkend gevoel in de ogen. ,,Dit gas ruik je al bij een minuscule concentratie’’, zegt de woordvoerster van het ministerie van VROM. ,,En de stank is zodanig dat mensen misselijk kunnen worden. Gevaarlijk was het geen moment.’’

De lucht was afkomstig van een olietanker die voor de kust bij Hoek van Holland voor anker lag.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1615 Gepost op: 8 september 2006, 23:00:02
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article885375.ece?secId=589

Twee verdachten van 35 brandstichtingen aangehouden

Gepubliceerd op 08 september 2006, 12:33
haarlemmermeer -  De politie Hollands-Midden heeft deze week twee mannen aangehouden op verdenking van 35 brandstichtingen. Het gaat om een 21-jarige man uit Weteringbrug in de gemeente Haarlemmermeer en een 20-jarige man uit Roelofarendsveen.

Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdagochtend. De politie sluit niet uit dat ook anderen bij de branden betrokken zijn.

De verdachte uit Weteringbrug is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. De rechter-commissaris onderzoekt vrijdag of de voorlopige hechtenis van de tweede verdachte wordt verlengd.

De politie onderzoekt of de verdachten verantwoordelijk zijn voor ongeveer 35 branden in schuurtjes. Die vonden sinds 2004 plaats in de Zuid-Hollandse plaatsen Oude Wetering, Roelofarendsveen, Rijpwetering en Leimuiden en het Noord-Hollandse dorp Weteringbrug. Een aantal schuren is volledig afgebrand. Andere liepen behoorlijke schade op.


Mark644

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 787
  • Geïnteresseerde buitenstaander
Reactie #1616 Gepost op: 8 september 2006, 23:24:34
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article886423.ece?secId=589

Stankwolk blijkt een giftig gas

Gepubliceerd op 08 september 2006, 16:51
haarlemmermeer -  De stankwolk die dinsdag over het westen van Nederland trok, blijkt een giftig gas te zijn geweest. Het gaat om diwaterstofsulfide, een gas dat vrijkomt uit ruwe olie en ruikt naar een combinatie van rotte eieren en benzine. Het veroorzaakt irritatie aan ogen en luchtwegen, hoofdpijn en misselijkheid. In grote concentraties kan inademen zelfs dodelijk zijn.

Bij metingen van de brandweer bleek de concentratie in de lucht een fractie van de schadelijke dosis te zijn. Toch kwamen bij de politie klachten binnen van misselijke mensen met een prikkend gevoel in de ogen. ,,Dit gas ruik je al bij een minuscule concentratie’’, zegt de woordvoerster van het ministerie van VROM. ,,En de stank is zodanig dat mensen misselijk kunnen worden. Gevaarlijk was het geen moment.’’

De lucht was afkomstig van een olietanker die voor de kust bij Hoek van Holland voor anker lag.

Ik mag toch hopen dat ze door blijven zoeken naar het schip waar die troep van afkomstig was en dit eens goed aanpakken?
Ook al was het maar een concentratie zo klein dat er geen moment gevaar was.. een giftig gas blijft een giftig gas, toch?  >:(
Het hoort in ieder geval niet hier door lucht te zweven. Ook jammer dat ze nu pas weten wat het precies was, kan een AGS of meetploeg dit niet gelijk oppikken of meten ze alleen óf er iets in de lucht zit?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1617 Gepost op: 9 september 2006, 00:53:54
http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/rijnenveen/article886168.ece

Twee pyromanen Oude Wetering aangehouden

Gepubliceerd op 08 september 2006, 15:50
alkemade -

De pyromaan van Oude Wetering bestaat niet. Sinds 2004 zijn twee, en mogelijk zelfs drie brandstichters actief geweest in en om het dorp. Deze week zijn een 21-jarige man uit Weteringbrug en een 20-jarige man uit Roelofarendsveen aangehouden, en de politie houdt er ernstig rekening mee dat er de komende dagen mogelijk nog een derde verdachte in de kraag wordt gevat.


De man uit Weteringbrug, die afgelopen maandag al werd gearresteerd, heeft inmiddels voor een aantal branden een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Of ook de tweede verdachte zijn betrokkenheid inmiddels heeft toegegeven, kon een woordvoerder van justite gisteren niet zeggen. De Veender werd afgelopen woensdag aangehouden op aanwijzing van de eerste verdachte.

In de afgelopen jaren gingen ongeveer 35 schuurtjes in vlammen op. De pyromanen sloegen met name toe in de botenwijk van Oude Wetering. Maar ook in Roelofarendsveen, Rijpwetering, Leimuiden en Weteringbrug werden branden gesticht.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1618 Gepost op: 9 september 2006, 01:01:11
http://www.planet.nl/planet/show/id=434614/contentid=755085/sc=0cbdcd

Veel giftige paddestoelen in Nederland

Gepubliceerd op vrijdag 08 september 2006
In Nederland stikt het momenteel van de dodelijke paddestoelen. Door het warme en vochtige weer van augustus heeft de groene knolamaniet zich in een razend tempo verspreid. Het eten van deze schimmel leidt onherroepelijk tot de dood.

Die waarschuwing komt vrijdag van de Groningse emeritus-hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper. Vooral op de Veluwe en in Noord-Brabant komt de olijfgroene paddestoel veel voor. In de binnenduinranden in de buurt van Haarlem en Alkmaar staan ze soms bij honderden of duizenden tegelijk. In Drenthe daarentegen is de paddestoel juist erg zeldzaam.

Dodelijk
De groene knolamaniet (Amanita phalloides) is de giftigste paddestoel ter wereld. "Na het eten ervan word je de eerste dag doodziek. De tweede dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag ben je dood", vat Kuiper het ziekteverloop samen. Volgens de hoogleraar komen er bij het Centraal meldpunt Vergiftiging jaarlijks zeker honderd vragen van huisartsen binnen over vergiftiging door paddestoelen.

Heb je de paddestoel eenmaal doorgeslikt, dan kan alleen een levertransplantatie je nog redden. "Maar vind in één dag maar eens een lever." Hoe vaak er in Nederland een vergiftiging door de groene knolamaniet voorkomt, durft de Groningse professor niet te zeggen.

Sommige paddestoelen kun je eten, maar verreweg de meeste soorten zwammen zijn eetbaar noch dodelijk. Veel giftige soorten kunnen je gezondheid wel schade berokkenen maar zullen niet meteen tot de dood leiden. Bij de groene knolamaniet is dat dus wel even een ander verhaal. De zwam bevat twaalf verschillende giftige stoffen, en daarvan is x-amatine hoogstwaarschijnlijk de stof die zorgt dat je zo snel dood gaat. X-amatine zorgt namelijk voor ernstige leverschade. Ongeveer tien of elf uur na inname van de paddestoel begint het gif zijn dodelijke werk te doen.

Verwarring
Wat de paddestoel nog gevaarlijker maakt, is dat hij voor de leek erg veel lijkt op andere soorten die wèl eetbaar zijn, en soms zelfs als delicatesse worden beschouwd. Vooral allochtonen moeten uitkijken, zegt Kuiper. "In de rijstvelden in Azië komt een heel smakelijke paddestoel voor die er net zo uitziet als de amaniet. De verwarring tussen beide paddestoelen leidde twee jaar geleden in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) nog tot de dood van een 4-jarig Chinees jongetje."

Maar ook voor autochtonen dreigt gevaar. "Het is een trend om eten te serveren dat rechtsreeks van het boerenland komt. Bij dat 'natuurlijk eten' hoort ook het eten van paddestoelen." En de werking van gif van ammanieten kan niet teniet worden gedaan door de paddestoel te koken. Gedroogde knolamanieten vertonen zelfs na 10 jaar nog hun onverminderde giftigheid.

Het is in Nederland verboden om paddestoelen te plukken. Geadviseerd wordt om kinderen en huisdieren zoveel mogelijk uit de buurt van de zwammen te houden, hoewel dat in sommige gebieden wel erg moeilijk is. Toezicht houden op spelende kinderen en ravottende huisdieren is daarom erg belangrijk. De paddenstoel komt voornamelijk voor van juli tot oktober, in de winter is de kust wat dat betreft dus weer veilig.


Koos Grandioos

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 613
Reactie #1619 Gepost op: 9 september 2006, 12:58:23
Verbeter de wereld, begin bij je zelf!