http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-1--3044536-1589-454034-,00.htmlSmokkel cocaïne via bagagekelder op Schiphol blijft probleem
Richard Mooyman
schiphol-Douane en marechaussee pakken jaarlijks honderden smokkelaars van drugs op Schiphol. Maar de aanhouding afgelopen vrijdag van een overstappende vliegtuigpassagier met zestien kilo coke in zijn koffer was een bijzonder geval. De marechaussee vermoedt dat personeel in de bagagekelder klaar stond om de drugs uit de koffer te halen en het luchthaventerrein af te smokkelen.
Zo ver kwam het niet, want de koffer werd in de kelder onderschept. De passagier, die aankwam uit Peru en wilde overstappen op een vlucht naar Rome, kon worden gearresteerd. De cocaïne bleek verpakt in zestien zakjes van één kilo, verdeeld over diverse rugzakjes in de koffer. Volgens de marechaussee een aanwijzing voor de 'airbagmethode' die eerder door criminele bendes is gebruikt.
Bagagemedewerkers halen daarbij in de kelder cocaïne uit koffers die meestal aankomen vanuit Zuid-Amerika of de Antillen. Personeelsleden smokkelen de drugs vervolgens in kleinere hoeveelheden via de personeelsdoorgang naar buiten, verpakt in onopvallende rugzakken en tassen. Begin vorig jaar werd een groep KLM-ers veroordeeld voor grootschalige cocaïnesmokkel op deze manier via de bagagekelder van Schiphol.
De hoofdverdachte kreeg negen jaar cel. Met behulp van codewoorden werden de cocaïnezendingen in bepaalde koffers aangekondigd, waarna de drugs werden onderschept. Voor de KLM was dit een pijnlijke zaak, aangezien onder de verdachten in totaal dertien KLM-ers waren.
Personeel in de bagagekelder wordt gescreend op een strafblad, maar dat is geen waterdicht middel tegen drugssmokkel. Criminele groepen proberen geregeld te infiltreren in luchtvaartbedrijven, waarbij medewerkers soms jaren wachten op hun kans om toe te slaan. Sommige luchthavenwerkers bezwijken in een later stadium voor grof geld dat criminelen bieden als zij een handje helpen.
Volgens de marechaussee worden de luchthavenwerkers regelmatig gecontroleerd op illegale activiteiten, maar een woordvoerder wil daar verder niet veel over kwijt. Het korps is van plan om meer grootscheepse controles uit te voeren in de kelder, zoals vorig jaar november. Toen doorzochten 140 medewerkers van marechaussee en douane de kelder op zoek naar drugs, wapens en andere illegale zaken. Daarbij werden medewerkers gefouilleerd en kasten opengebroken.
KLM hekelde destijds het 'machtsvertoon' bij de actie, waarbij niets illegaals werd aangetroffen. ,,Dat was geen eenmalige controle'', aldus de zegsman van de marechaussee. ,,Er bestaat zeker aanleiding om dit soort controles te herhalen omdat er nog steeds verdovende middelen worden aangetroffen.'' In het onderzoek naar de vrijdag onderschepte coke zijn volgens de marechaussee onder het personeel nog geen aanhoudingen verricht. Vorige maand werden overigens ook al twee verdachte koffers in de bagagekelder van Schiphol gevonden. Beide koffers bleken twintig kilo cocaïne te bevatten.