’Frisse’ training voor tsunami-hulpverleners
door Lindy Jense
Zaterdag 11 maart 2006 - Brandweerlieden uit India en Sri Lanka zijn in Tilburg en Boxmeer getraind in reddend werk. „It was very very useful.“
Vijaya Sekar, brandweerman in de Indiase deelstaat Tamil Nadu, deed na de tsunami van december 2004 wat hij kon om slachtoffers te redden. Maar het hadden er meer kunnen zijn, als hij toen geweten had wat hij de afgelopen vier weken in Nederland heeft geleerd.
http://www.brabantsdagblad.nl/multimedia/archive/00128/De_getrainde_hulpve_128714b.jpgDe getrainde hulpverleners staan met hun vrachtwagen klaar voor vertrek naar Sri Lanka. Foto Marieke Duijsters/PVE
„We hebben hier bijvoorbeeld geleerd om honden te trainen om slachtoffers op te sporen“, legt hij uit. „Daarmee hadden we meer mensen tussen het puin kunnen vinden.“
Vijaya Sekar is een van de zeventien brandweerlieden, 14 uit India en 3 uit Sri Lanka, die op uitnodiging van Mensen in Nood/Cordaid naar Nederland zijn gekomen. In hun eigen land zijn ze alleen opgeleid om branden te bestrijden. De principes van georganiseerde grootschalige reddingsoperaties hebben ze in Nederland geleerd, met een programma waar Cordaid in totaal 8 ton van het geld van Giro 555 in heeft gestoken.
De training werd gegeven door het International Centre for Emergency Techniques (ICET), dat wordt geleid door de Waalwijker Jan Meertens. In Boxmeer, Tilburg en het Duitse Wesel gingen de deelnemers in allerlei nagebootste rampsituaties aan de slag om hun vaardigheden te verbeteren.
Bijeenkomst
Gistermiddag werd het programma van vier weken afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in de brandweerkazerne van Oisterwijk. Meertens zit er tevreden bij. Er is hard gewerkt, heeft hij gezien. „Maar ze hebben het ook wel koud gehad. En ze wilden nog wel speciaal in februari komen omdat januari te koud zou zijn!“
Een koudegolf is nog eens iets anders dan een hittegolf, bevestigt Indiër Vijaya Sekar. „Maar het was uiteindelijk wel te doen.“
Samen met zijn dertien Indiase collega’s vertrekt hij vandaag terug naar Tamil Nadu. Daar moet het echte werk nog beginnen: 7.000 brandweermannen in de deelstaat moeten worden opgeleid als reddingswerker. Daarvoor moeten Sekar en zijn collega’s eerst brandweerlieden trainen, die op hun beurt weer cursussen opzetten, en zo moet uiteindelijk de hele deelstaat aan de beurt komen.
Ongeveer hetzelfde gaan Ravendrapathi en zijn twee collega’s uit Sri Lanka straks doen, als ze weer terug zijn in hun thuisstad Galle. Daar vielen door de tsunami ruim 2.000 doden. Het huis van Ravendrapathi is nog steeds niet afgebouwd omdat hij te druk heeft met de hulpverlening. „Ik help iedereen, maar ik kom niet aan mezelf toe“, verzucht hij.
Gisteren namen hij en zijn collega’s een speciaal reddingsvoertuig in ontvangst dat is gebowd door het Sonse bedrijf Gemco. Het vrachtwagentje bevat medische benodigdheden en brandweerapparatuur. Het gaat binnenkort per boot op weg naar Galle. Stralend poseren de Srilankanen naast de gloednieuwe auto. „It was very very useful“, vatten ze hun Nederlandse verblijf samen.