Jongen vermist na omslaan boot in afwateringskanaal
Uitgegeven: 13 augustus 2006 09:39
Laatst gewijzigd: 13 augustus 2006 13:48
MAASBRACHT - In het afwateringskanaal van de Clauscentrale van Essent in het Limburgse Maasbracht zoekt de brandweer naar een 16-jarige jongen uit Wessem die vermist wordt, sinds het bootje waarop hij voer, omsloeg. Dat gebeurde volgens de brandweer om 08.30 uur.
Op de boot zaten twee jongens. Een van hen wist veilig naar wal te zwemmen. Deze 16-jarige jongen uit Thorn wijst duikers van de brandweer de plek waar het bootje is omgeslagen. Volgens de brandweer wordt het zoeken bemoeilijkt door de diepte van het water. Het kanaal is op sommige plekken bijna twintig meter diep.
De twee jongens waren daar al urenlang aan het vissen naar meervallen, die in het relatief warme water tot twee meter lang worden. Bij een watervalletje aan de monding van de afwatering op de ingang van de eigen haven van de centrale sloeg het bootje om, waarschijnlijk door de sterke stroming ter plaatse.
Kramp
Volgens de woordvoerder van Essent lozen beide koeltorens van de centrale daar elk 24.000 liter water per minuut. Door de diepte van het water ter plaatse (16 meter) heeft de jongen mogelijk kramp gekregen, omdat het water op enkele meters diepte ijskoud is.
Essent heeft de afwatering van de koeltorens inmiddels uitgeschakeld om de duikers hun werk te laten doen in vrij rustig water. Inmiddels zoekt de politie ook met speurhonden, en is een politieteam uit Friesland onderweg. Dat is gespecialiseerd in dreggen in diep water.
Rond 13.00 uur vonden duikers van de brandweer vlakbij de monding van de afwatering een kistje met visspullen. Rond die plek zoeken brandweer en politie nu verder.
Verboden terrein
Het water waar de jongens visten is verboden terrein. Aan de ingang van het havenhoofd staat een verlicht bord met verboden toegang. Het water wordt bovendien bewaakt door camera's.
Waarom de bewaking in de controleruimte van de centrale de jongens dan niet gezien heeft, kon de woordvoerder van Essent niet zeggen. Het uitschakelen van de afwatering van de koeltorens heeft volgens Essent nauwelijks gevolgen voor de productie.
www.nu.nl