Nieuwe antiterreureenheid gepresenteerd
Uitgegeven: 14 augustus 2006 18:25
DRIEBERGEN - De nieuwe antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft zich maandag gepresenteerd aan de ministers Piet Hein Donner (Justitie), Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en Henk Kamp (Defensie). In een demonstratie wist de nieuwe elite-eenheid met hulp van explosieven een gebouwtje binnen te dringen en gewapende mannen in de boeien te slaan en af te voeren.
Op de presentatie benadrukte Remkes het voordeel dat dit nieuwe interventieteam zonder ingewikkelde besluitvorming kan worden ingezet bij antiterreuracties of bij acties tegen grof geweld van zware criminelen. Over de inzet beslissen niet langer drie ministers, maar slechts nog één: de minister van justitie.
"Dat scheelt tijd. Tijd die als het erom gaat hard nodig is. Die tijd kan mensenlevens sparen", aldus Remkes
Volle sterkte
Volgens korpschef Peter van Zunderd van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), waar de DSI onder valt, kan de dienst binnen een uur worden ingezet. Van Zunderd: "In totaal kunnen meer dan 350 mensen op de been worden gebracht. Als dat nodig is op verschillende plaatsen. Naar verwachting is de DSI voor het einde van dit jaar op volle sterkte."
Handgranaat
Aanleiding voor de oprichting van de DSI is de arrestatie eind 2004 van twee leden van de Hofstadgroep in Den Haag. Bij de eerste poging raakten leden van het arrestatieteam dat aanvankelijk hiervoor werd ingezet, zwaargewond toen een van de terroristen een handgranaat naar hen gooide. Uiteindelijk hadden speciale eenheden toen een hele dag nodig om de daders veilig in te kunnen rekenen.
Om dit soort heikele situaties voortaan te voorkomen, zijn er met de DSI voor het eerst politietaken samengevoegd met defensiewerkzaamheden. Doel is dat alle specialismen van politie en defensie zijn gebundeld voor het zo goed mogelijk kunnen bestrijden van grof geweld.
Uniek
"Dit is uniek in de wereld", weet Remkes. Maar ook noodzakelijk, meent de bewindsman. "We beseffen dat het terrorisme steeds meer om een flexibele en snelle aanpak vraagt. Daarom moest er een einde komen aan versnippering en onvoldoende gebruik van verschillende specialismen."
De dienst kan op verschillende manieren tegen alle soorten geweld opereren. Van Zunderd: "Belangrijk hierbij is dat de filosofie wordt gehanteerd dat het slim toepassen van geweld effectiever is dan het toepassen van meer geweld." Zo gaat men in de toekomst bijvoorbeeld ook effectiever gebruik maken van onderhandelaars.
De DSI is officieel op 1 juli opgericht. Het elitekorps is echter al een aantal keren daarvoor ingeschakeld, onder meer bij de aanhouding van terreurverdachte Samir A. en een aantal medeverdachten.
Bron:
www.nu.nl