http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=775326/sc=fd3fd1http://www.planet.nl/upload_mm/8/5/5/1387659123_1999998455_pannerden337.jpgFort Pannerden laat zich niet zomaar innemen
Gepubliceerd op dinsdag 07 november 2006
Ruim honderd ME'ers en politiemensen en veertig militairen zijn dinsdagmorgen vroeg begonnen aan de ontruiming van Fort Pannerden in het Gelderse Doornenburg (gemeente Lingewaard). Pas na dertien uur breekwerk kon de Mobiele Eenheid de eerste bezetters van het bolwerk naar buiten brengen en aanhouden. Er zouden nog ongeveer tien krakers in het fort zitten.
Het fort is sinds 2000 na tientallen jaren leegstand gekraakt. Eigenaar Staatsbosbeheer wil het bouwwerk een museale bestemming geven en er een bezoekerscentrum huisvesten. Het fort is in 1869 gebouwd als verdedigingswerk in de Hollandse Waterlinie, op de strategische plek waar de Waal zich van de Rijn afsplitst. Dat Fort Pannerden oorspronkelijk een verdedigingswerk is, werd dinsdag nog eens duidelijk.
Metersdikke muren
De Mobiele Eenheid en de militairen hadden de grootste moeite om in het bolwerk met de metersdikke muren en de gesloten ophaalbrug binnen te dringen. Dat lukte uiteindelijk via het door de krakers zwaar gebarricadeerde dak. Het Nationaal Coördinatie Centrum, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, regelde alle inzet voor dinsdag.
Er was dan ook volgens waarnemend burgemeester Paul Peters van Lingewaard officieel toestemming voor de inzet van Defensie. De landmacht zorgde onder meer voor rijplaten in het drassige weiland, noodbruggen over de gracht rondom het fort, een rupsvoertuig en verbindingsmaterieel. De pont over het Pannerdensch Kanaal is dinsdag uit de vaart gehaald.
Brandende barricade
Ongeveer 25 sympathisanten die buiten het fort stonden, richtten een brandende barricade op en gooiden met verfbommetjes. Zij vertrokken na een vordering van de politie. Twee van hen zijn aangehouden. De krakers in het bouwwerk verschansten zich achter dichtgelaste deuren en zitten nog steeds vastgeketend in beton.
De actievoerders weigeren vrijwillig te vertrekken, aldus woordvoerder Jan Cafard. ,,Wij wilden wel gaan als er een goed bestemmingsplan was, maar de gemeente en Staatsbosbeheer laten hier nu voorlopig antikraakwachten verblijven. Dat vinden we een gebaar van minachting.'' De krakers organiseerden rondleidingen door het fort en verhuurden het voor feesten en partijen. Zij wonnen daarmee de sympathie van de buurt.
126 ruimtes
De ME moet in het fort 126 ruimtes doorzoeken om alle actievoerders te vinden. Het BraTrateam uit Utrecht, dat gespecialiseerd is in het loszagen en -branden van actievoerders, is daar onder andere mee bezig. Op tal van plaatsen zijn deuren en gangen dichtgelast, maar niet achter alle dichtgemaakte doorgangen zitten krakers. Cafard: ,,Om deze stuitende actie te doen slagen zullen ze hard moeten werken.''
De Mobiele Eenheid meldde dertien krakers uit het verdedigingswerk te hebben gehaald. Zij zijn direct aangehouden en naar het politiebureau afgevoerd. De ontruiming van het Fort werd dinsdagavond om negen uur stilgelegd. Volgens waarnemend burgemeester Paul Peters van Lingewaard is de ME op zulke grote en uitgebreide barricades in het bolwerk gestuit dat het beter is woensdag verder te gaan. Er zouden naar schatting nog tien actievoerders achter de barricades verschanst zitten, aldus Peters.