http://www.bndestem.nl/binnenland/article946843.eceKosten in ziekenhuis ongelijk
Door Frits Bloemendaal
Donderdag 21 december 2006 - DEN HAAG – De ziekenhuiskosten zijn in Nederland scheef verdeeld. Eenderde van de kosten wordt gemaakt door slechts twee procent van de bevolking. Mensen met een hoger inkomen worden minder vaak opgenomen dan mensen met een laag inkomen.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De cijfers hebben betrekking op de periode 1995-2004. Als alleen naar het jaar 2003 wordt gekeken is de verdeling nog veel schever: tweederde van de uitgaven werd in dat jaar gemaakt door twee procent van de bevolking.
De twee procent van de bevolking komt overeen met 18 procent van de ziekenhuispatiënten. Deze ‘grootgebruikers’ van ziekenhuiszorg zijn vooral mensen in de laatste fase van hun leven.
Eenderde bestaat uit chronisch zieken. De ‘grootgebruikers’ maakten in 2003 4,3 miljard euro aan ziekenhuiskosten, vooral voor klinische behandelingen (bijvoorbeeld grote operaties).
De overige patiënten zorgden in dat jaar voor 2,2 miljard aan ziekenhuiskosten.
Volgens het CBS toont het onderzoek aan dat het voor de discussie over solidariteit in de zorg van belang is het zorggebruik over een langere periode, liefst over de hele levensloop, te bekijken.
Dan blijkt dat veel meer mensen van de zorgvoorzieningen gebruik maken dan uit cijfers over één jaar naar voren komt. Opname in het ziekenhuis kan, met andere woorden, iedereen overkomen, en dat vergroot de bereidheid om premie te betalen.
Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat mensen met een hoog inkomen minder vaak in een ziekenhuis worden opgenomen dan mensen met een laag inkomen.
Volgens het CBS bepaalt niet zozeer het inkomen of iemand in het ziekenhuis wordt opgenomen, maar eerder het feit dat mensen met een hoog inkomen vaak beter op de hoogte zijn van de samenhang tussen leefstijl en gezondheid. Ook kan een chronische ziekte er de oorzaak van zijn dat mensen een laag inkomen hebben.