AED en Pacemaker

Auteur Topic: AED en Pacemaker  (gelezen 11207 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

whiter

  • Gast
Gepost op: 31 december 2005, 13:29:22
Wat zal er gebeuren al een slachtoffer een interne pacemaker of interne defibrilator heeft. Als er een shock wordt toe gedient.




Patriess

  • Verpleegkundige/EHV/BHV+/LOTUS i.o.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,804
Reactie #1 Gepost op: 31 december 2005, 13:43:09
Over de ICD (inwendige def.) staat het volgende op de site www.sidned.nl (stichting ICD dragers)


Normaal gesproken is reanimatie bij een ICD-drager niet nodig, want zover wij weten, is het nog niet voorgekomen, dat een ICD-dragers is overleden aan een hartstilstand wegens weigering van de ICD. Toch hebben wij de vraag voorgelegd aan de heer L. Herpers, pacemaker/IDC-technicus van de firma Medtronic. zijn antwoordluidt als volgt

Zou zich deze situatie onverhoopt toch voordoen, dan kan niet zonder meer gereanimeerd worden met een AED, want daardoor kan de ICD ernstig beschadigd of zelfs onbruikbaar worden. Om te beginnen moet de elektrode van de externe defibrillator zó geplaatst worden dat er geen electrische stroom dicht langs of door de ICD geleid wordt. Bevindt de externe defibrillator zich bijvoorbeeld tijdens het gebruik minder dan 15 centimeter van de ICD, dan kunnen de electronische circuits of de hele ICD beschadigd worden. Ook kunnen er veranderingen optreden in de eigenschappen van de draden naar het hart en kan de gevoeligheid van de hartslagregistratie verminderen. Bovendien bestaat de mogelijkheid, dat ICD gereset wordt naar fabrieksinstellingen.

Verder mogen ICD en externe defibrillator-pads geen verbinding maken. De pad mag dus niet direct boven de ICD geplaatst worden. Tenslotte kan de ICD van zijn kant de effectiviteit van externe defibrillatie verminderen.

Daarom adviseert Medtronic, om – eventueel met een handmagneet (90 Gauss) - het detectiegedeelte van de ICD uit te schakelen, als externe defibrillatie nodig is.

Is dat niet mogelijk, dan dient te allen tijde na een externe defibrillatie gecheckt te worden of de ICD niet geheel of gedeeltelijk beschadigd is en of de persoonlijke instellingen in de ICD nog aanwezig dan wel correct zijn.

Als dat te realiseren valt, moet in geval van externe defibrillatie altijd de cardioloog daarvan (van tevoren) op de hoogte worden gebracht.

Ten aanzien van een eventuele reanimatie van een ICD-drager is het tenslotte vooral van belang, dat de gebruikers van een AED zo snel mogelijk op de hoogte zijn van het feit, dat ze te maken hebben met een ICD-drager.Het bij zich hebben van een ICD-pas, of nog beter het dragen van een alarmpenning * of armband *, waarop dit vermeld staat, is daarom zeer aan te bevelen.Uiteraard spreekt het echter vanzelf, dat in noodgevallen het belang van de patiënt boven het behoud van de ICD gaat.
Nurse powerrrrr


Patriess

  • Verpleegkundige/EHV/BHV+/LOTUS i.o.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,804
Reactie #2 Gepost op: 31 december 2005, 13:45:31
En bij een pacemaker, moet je er op letten dat je de electrode niet direct over de pace maker plaats maar verder is mij er niks over bekend
Nurse powerrrrr