CirculationDe circulatie van bloed door het lichaam is van belang om de aan- en afvoer van stoffen te kunnen garanderen.
Onderzoek
Om te onderzoeken hoe het met de circulatie gesteld is, zijn er een aantal aandachtspunten, die veel informatie geven zonder dat de verpleegkundige gelijk grijpt naar een bloeddrukmeter. Kijken, luisteren en voelen zijn weer de eerste instrumenten....
* Voel (=palpeer) als eerste de centrale pols (bijv. de liesslagader of de halsslagader) om erachter te komen of de patiënt een adequate circulatie heeft.
* Palpeer gelijktijdig de pols op kwaliteit (bijv. normaal, week of krachtig) en snelheid (bijv. normaal, traag of snel).
* Bekijk en palpeer de huid op kleur, temperatuur en mate van transpireren.
Let altijd op uitwendig bloedverlies.
* Meet de bloeddruk alleen als er andere trauma team leden beschikbaar zijn. Zo niet, ga dan verder met het primaire onderzoek en meet de bloeddruk aan het begin van de secundaire onderzoeksfase.
Wat gaat de verpleegkundige doen m.b.t. de circulatie?
Circulatie: effectief:
Als er sprake is van een effectieve circulatie, gaat de verpleegkundige verder met het onderzoek en past, indien noodzakelijk, de interventies toe overeenkomstig de interventies behorend bij een ineffectieve circulatie. Situaties kunnen namelijk snel veranderen.....
Circulatie aanwezig: ineffectief
Hoewel er een pols aanwezig is, kunnen andere signalen wijzen op een inadequate circulatie zoals:
* Tachycardie (snelle hartslag)
* Een veranderend niveau van bewustzijn of geestelijke toestand.
* Uitwendige bloedingen.
* Uitgezette of abnormaal vlakke halsvaten.
* Bleke, koele en klamme huid.
* Zwakke harttonen.
Circulatie: effectief of ineffectief
Stop altijd elke ongecontroleerde externe bloedingen door:
* Directe druk uit te oefenen op de bloeding.
* De bloedende extremiteit hoog te leggen.
* Druk te geven op arteriële drukpunten.
Het gebruik van een tourniquet is zelden geïndiceerd, maar als bovenstaande interventies de bloeding niet stoppen en de bloeding kan ook niet op de OK gestopt worden, dan kan een tourniquet het laatste redmiddel zijn. Het oppompen van een manchet van een manuele bloeddrukmeter kan soms de ergste bloeding stelpen en kans geven tot hechten op de SEH van de wond
* Breng altijd twee infuusnaalden in met een groot, 14-16 gauge, lumen en start infusie met Ringers lactaat of normaal fysiologisch zout.
* Gebruik eventueel warme vloeistoffen.
* Gebruik plastic verpakkingen, zodat de infusie eventueel onder druk kan worden toegediend.
* Gebruik “Y”- infuussystemen, zodat er eventueel bloed kan worden gegeven.
* Als dit geïndiceerd is, gebruik dan drukzakken.
* Gebruik normaal fysiologisch zout (0.9%) over de lijnen waar bloed door wordt gegeven.
* Om een veneuze toegang te verkrijgen kan een chirurgische venasectie en/of een centrale lijn aanprikken noodzakelijk zijn.
* Neem bloed af voor o.a. de bepaling van de bloedgroep en rhesusfactor.
* Dien bloed toe, zoals voorgeschreven.
Circulatie: afwezig
Als de patiënt geen pulsaties heeft is cardio pulmonale resuscitatie (CPR) geïndiceerd.
Bij afwezige circulatie is het toch mogelijk, dat er in het hart elektrocardiografische aktiviteit is, terwijl de pols en bloeddruk niet hoor- of voelbaar zijn. De term elektromechanische dissociatie (EMD) verwijst naar een voorbeeld van polsloze elektrische aktiviteit (PEA), waarbij de patiënt geen pols, maar wel smalle complexen heeft op de scope, welke wijzen op depolarisatie van het myocard zonder mechanische contractie. Het lijkt op de monitor of iemand hartactie heeft, maar het hart pomt geen bloed uit.
Pseudo-EMD, een nieuwere term, omschrijft een patiënt, die geen bloeddruk bij auscultatie heeft, maar kan nog wel iets van myocard spier contractie hebben, hoewel te zwak om te zorgen voor een bloeddruk.
Als er geen palpabele polsslag aan de halsvaten te voelen is:
* Start met cardio pulmonale resuscitatie (CPR).
* Start met advanced life support interventies.
* Dien bloed toe, zoals voorgeschreven.
* Tref voorbereidingen voor een spoedthoracotomie op de SEH en assisteer hierbij. (Dat is het openen van de borstkas en wordt in Nederland alleen in grote traumacentra gedaan)
* Als er tijdens het onderzoek van de circulatie levensbedreigende belemmeringen gevonden worden, moeten deze eerst gecorrigeerd worden alvorens verder wordt gegaan met het neurologisch onderzoek.
Voorbeelden van levensbedreigende aandoeningen die de circulatie in gevaar kunnen brengen zijn ongecontroleerde externe bloedingen, shock door verbloeding of massale brandwonden, hartproblemen zoals pericard tamponade of direct cardiaal letsel.