Aanvulling van het ANP:
P2000: Grote problemen met piepers brandweerLEEUWARDEN - De nieuwe piepers van de brandweer veroorzaken in het hele land grote problemen. Brandweermensen krijgen de alarmering vanuit de centrale meldkamer niet of te laat binnen. Bovendien gaan de piepers snel kapot. De NVBR, de Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding, brengt de problemen landelijk in kaart. In Drenthe heeft de brandweer inmiddels maatregelen getroffen om te bereiken dat iedereen gealarmeerd wordt. ,,We laten een melding twee keer uitgaan en op sommige posten worden mobiele telefoons ingezet'', zegt V. van de Griendt, projectleider C2000 bij de regionale brandweer Drenthe.
Volgens de projectleider zijn heel wat piepers uit woede kapotgegooid. ,,Mensen balen natuurlijk vreselijk, als ze thuis zitten en ineens een brandweerauto voorbij zien rijden. Dat zorgt voor erg veel frustratie.'' Tot nu toe heeft het niet geleid tot het missen van een brand. ,,We zijn altijd creatief in geval van nood'', zegt Van de Griendt.
Met de overgang naar het digitale communicatiesysteem C2000 voor hulpverleners moeten alle brandweermensen in Nederland een nieuw type pieper krijgen, een zogenaamde pager. Die is na een Europese aanbesteding bij een bedrijf besteld, Koning & Hartman in Den Haag. Die onderneming heeft volgens de brandweerkorpsen nog geen goede pager kunnen ontwikkelen. De brandweerkorpsen hebben wel een afnameplicht en zitten aan het bedrijf vast.
Volgens algemeen directeur O. Coene van het bedrijf Koning & Hartman zijn niet alle problemen aan zijn bedrijf te wijten. ,,In sommige regio's lag de frequentie van het netwerk te dicht bij een ander netwerk. Daardoor kwamen meldingen niet door, maar dat heeft niets met de pager op zich te maken.''
De directeur wil het probleem ook niet bagatelliseren. ,,Er zijn problemen en daar werken we aan. We proberen ze in overleg met de brandweer op te lossen.''
De regio Utrecht heeft besloten om na alle problemen met de pagers het oude, analoge communicatienetwerk in de lucht te houden. Andere regio's gebruiken zogenaamde 'illegale pagers' van andere fabrikanten die er wel voor zorgen dat de meldingen doorkomen.
Bron: ANP . . . . . . . .