En dat is dus volgens een rechterlijke uitspraak NIET toegestaan. Bestaande bouw moet dus getoetst worden aan bestaande bouw en niet aan nieuwbouw. Dit betekent bijvoorbeeld dat als paleis Soestdijk wordt verbouwd tot een hotel, de aanvraag bouwvergunning en de gebruiksvergunning getoetst worden aan de eisen bestaande bouw en niet aan nieuwbouw. Overigens zal de verzekering er dan wel een stokje voor steken en slechts de verzekering aangaan als voldaan wordt aan de eisen van nieuwbouw.
Ik durf dat te betwisten...
Als de gemeente kan motiveren waarom een gebouw aan hogere eisen dan bestaande bouw moet voldoen dan mag dat. Het is uit eindelijk aan de rechter om te beoordelen of dat juist geweest is.
Als een gebouw niet voldoet aan de eisen van bestaande bouw kan de gemeente simpel een gebouw aanschrijven met vermelding van de artikelen zonder motivatie!
Als een gebouw een nieuwe gebruiksfunctie krijgt, in jou voorbeeld van woongebouw naar logiesfunctie, dan zal het gebouw aan nieuwbouweisen moeten voldoen. De gemeente mag op bepaalde zaken daarvan afwijken en op sommige punten niet.
Zie 1.5 BB
§ 1.5. Ontheffingen
Artikel 1.11
1. Burgemeester en wethouders kunnen bij het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk ontheffing verlenen van een bij of krachtens dit besluit vastgesteld voorschrift omtrent het bouwen van een bouwwerk tot het niveau van de desbetreffende voorschriften voor een bestaand bouwwerk, tenzij bij het voorschrift anders is aangegeven.
2. Burgemeester en wethouders kunnen, voorzover bij of krachtens dit besluit geen voorschrift is vastgesteld omtrent de staat van een bestaand bouwwerk, bij het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk ontheffing verlenen van een voorschrift omtrent het bouwen van een bouwwerk tot het rechtens verkregen niveau, tenzij bij het voorschrift anders is aangegeven.
Artikel 1.12
Indien voor het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een monument als bedoeld in de Monumentenwet 1988 of in een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening, een vergunning ingevolge die wet of verordening is verleend, is, voorzover een aan die vergunning verbonden voorschrift afwijkt van een voorschrift van dit besluit, uitsluitend het aan die vergunning verbonden voorschrift van toepassing.