Ambulancepersoneel ontevreden

Auteur Topic: Ambulancepersoneel ontevreden  (gelezen 1761 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter Joziasse

  • Oprichter HVforum
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 546
  • Oprichter HulpverleningsForum
    • Medisol - De AED specialist van Europa
Gepost op: 20 juni 2006, 13:39:55
Bericht PZC van vandaag:

Citaat
Ambulancepersoneel ontevreden
door Claudia Sondervan


GOES - Zeeuwse ambulancemensen hebben geen vertrouwen in hun managementteam. Er gaapt een grote kloof tussen ambulancemedewerkers en de leiding van de Regionale Ambulancevoorziening Zeeland.
Dat concludeert onderzoeksbureau Iseo uit Zoetermeer na een vertrouwelijk tevredenheidsonderzoek, dat eind maart en begin april is gehouden onder de mensen van de ambulanceposten Boven- en Beneden de Westerschelde, die behoren tot de RAVZ. Directeur J. van de Velde van de diensten wijt veel van de onvrede aan weerstand tegen de veranderingen bij de ambulancedienst en de toenemende invloed van de overheid op het ambulancewerk. ,,Dit gaat om de beleving van mensen.“ Hij wil vanaf deze week in alle werkoverleggen op de Zeeuwse posten de kritiek aanhoren.

Externe hulp, zoals de onderzoekers aanbevelen, wil hij niet. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ik veel kan weerleggen. Wat we niet direct kunnen oplossen, daar maken we voor het eind van het jaar een plan voor. Maar aan veel onzekerheden moet de overheid een eind maken.“

Dat geldt voor de regeling voor vervroegde uittreding, maar ook voor de huisvesting van de posten Tholen, Terneuzen en Oostburg/Hulst, die al lang wachten op nieuwbouwbesluiten van gemeenten.

Vrijheid

De bundeling van de Zeeuwse ambulancediensten in de Regionale Ambulance Voorziening geeft grotere afstand tussen leiding en werkvloer, zegt Van der Velde. Het ambulancewerk verandert, nu de zorgverzekeraars verantwoording willen voor gemaakte ritten. De overheid perkt met kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften de handelsvrijheid van chauffeur en verpleegkundige in. Dat wringt volgens de directeur met de grote zelfstandigheid die ambulanceteams moeten tonen. ,,Er zijn er die zich niet laten sturen.“

Ruim zeventig procent van de 123 Zeeuwse ambulancemedewerkers werkte mee aan het onderzoek. Tachtig procent van hen is overtuigd van de maatschappelijke waardering voor hun werk. Zeventig procent zegt ook dat het werk hun privéleven schaadt. Veertig procent noemt het werk lichamelijk te zwaar en ambulancewagens ongeschikt. Van de Velde: ,,Dat begrijp ik niet. De ambulances zijn naar ontwerp van de mensen gekozen en ingericht.“

De tweedeling tussen de ZeeuwsVlaamse ambulancemensen, in dienst van ZorgSaam, en die van boven de Westerschelde bevordert de sfeer niet, erkent Van de Velde. Besluiten over werknemersrechten rond de overgang zijn nog onder de rechter. Veertig procent van de mensen klaagt over het salaris. Terecht, vindt de directeur. ,,Chauffeurs werken voor een spotsalaris.“

Veel kritiek richt zich op gebrekkige informatie over wat er gebeurt bij de RAVZ. Het management weet niets van wat ambulanceteams op straat tegenkomen. Hoeft ook niet, stelt Van de Velde. ,,Het zijn niet langer mensen van de werkvloer, maar managers. Zij moeten zorgen dat alles er is waarmee de verpleegkundigen hun werk doen.“


 :-X


De AED specialist van Europa


Karim

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 20 juni 2006, 20:11:55
Bericht PZC van vandaag:
Het management weet niets van wat ambulanceteams op straat tegenkomen.
Hoeft ook niet, stelt Van de Velde.



Juist wel mee de straat op, kijken waar de chauffeurs en plegen tegen aan lopen, waar de knelpunten zitten, en dan op je kantoor gaan zitten "manage'n" om 'n oplossing te zoeken.


rick

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
  • ambu
Reactie #2 Gepost op: 20 juni 2006, 20:33:17
past in de landelijke tendens overal waar schaalvergroting, kwaliteitswet en managers de toverwoorden zijn hoor je deze klachten en verhalen.

maar ook hier zie je weer dat de leiding het niet (h)erkent. zonde hoe help ik een leuke sector naar de kl >:( >:( >:(


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #3 Gepost op: 21 juni 2006, 20:51:46
Dit gaat over Zeeland, maar voor mij is het een feest der herkenning. Zou net zo goed onze regio kunnen zijn........

Lang Leve de schaalvergroting.
WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #4 Gepost op: 21 juni 2006, 23:36:04
Dit gaat over Zeeland, maar voor mij is het een feest der herkenning. Zou net zo goed onze regio kunnen zijn........

Lang Leve de schaalvergroting.
WM

Inderdaad in de Regio Haaglanden is t ook herkenbaar..
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #5 Gepost op: 22 juni 2006, 10:43:18
Het is een landelijk tendens aan 't worden. Ik heb, op zichzelf, niets tegen schaalvergroting; maar de hulpverlening moet er niet onder lijden. En dat gebeurt nu wel.....Centralisten die geen idee hebben hoe de regio in elkaar steekt, (kun je overigens ook niet verwachten, het is gewoon te groot), ambulances die in een vreemd gebied rijden en op de navigatie moeten vertrouwen (die soms niet te vertrouwen is), veel meer overuren in het kader van DAM. Er zijn meer nadelen te bedenken, maar het is wel duidleijk zo, denk ik. Schaalvergroting is misschien op management niveau wel gewenst, centraal inkoop en materiaalbeheer zou er alleen van profiteren, maar voor de mensen op straat......hou het liever kleinschalig en respecteer de cultuurverschillen tussen de verschillende posten, zo hou je je personeel tevreden.

En Joffry, je hebt gelijk - ik ben zondag in Rotterdam geweest, hetzelfde liedje daar ook. Nogmaals bedankt voor de startkabel van de week, trouwens.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon