Hulpverlening bij waterongevallen door TS.

Auteur Topic: Hulpverlening bij waterongevallen door TS.  (gelezen 47310 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #30 Gepost op: 9 maart 2006, 20:18:35
Eigenlijk zouden ze per blusgroep gewoon 2 à 3 mensen een cursus reddend zwemmen geven en 2 à 3 droogpakken in een TS hebben. Dit is vrij duur, maar kan wel levens redden denk ik..  ;)
Dan moet je zekerheid hebben dat je per blusgroep 24 uur per dag,7 dagen in de week 365 dagen per jaar die mensen die reddend kunnen zwemmen ook daadwerkelijk op de uitruk zitten,anders heb je nog niks. ::)


Joris

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,491
Reactie #31 Gepost op: 9 maart 2006, 20:44:13
Dan moet je zekerheid hebben dat je per blusgroep 24 uur per dag,7 dagen in de week 365 dagen per jaar die mensen die reddend kunnen zwemmen ook daadwerkelijk op de uitruk zitten,anders heb je nog niks. ::)
Dat is dan wel weer zo indd..
343, never forget.


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #32 Gepost op: 9 maart 2006, 21:46:22
Of bij een waterongeval de reddingsbrigade mee laten rijden. Niet elk dorp heeft een RB, maar samen met waterongevallenwagens is de dekking dan al een stuk groter (voor het reddend zwemmen, niet voor het duiken ;))
Ook zou je twee mensen van de RB kunnen alarmeren bij waterincidenten die dan mee gaan op de TAS, maar voor deze beide opties geldt ook het argument van Peter; de reddingsbrigade moet dan wel 24/365 inzetbaar zijn.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Rene112

  • Gast
Reactie #33 Gepost op: 9 maart 2006, 23:25:50
Al deze informatie komt vanuit Brandweer Nederland.

Grinnik..... en wie is brandweer Nederland dan volgens jou?  ;) :D
Want die ingang zoek ik ook al een paar jaartjes.... en zelfs binnen de landelijke werkgroepen/overleggen.... is 'Brandweer Nederland' nog heel erg ver te zoeken hoor....  

En dat mag je echt van mij aannemen ;)      :-X

groeten,
René de Caluwé


Hotdog

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 276
Reactie #34 Gepost op: 9 maart 2006, 23:48:26
Dat is afhankelijk welke type redvest je op je tankauto neerlegd. Mijn voorkeur zou toch voorde halfautomaten zijn omdat je hier veel meer mee kan doen als brandweerman. Ik weet niet welke vesten er meestal op de Tankautospuit liggen dat zal wel in het gehele land verschillen.

9910001

De redvesten die op de TS liggen zijn niet bedoeld voor reddingsacties, maar voor de eigen veiligheid van het personeel bij brand op schepen en in havens e.d. Bij een eventuele explosie is de kans aanwezig dat je bewusteloos te water gaat. De "automatische" redvesten zorgen er dan voor dat je op je rug komt te liggen. Dus in het kader van eigen veiligheid zijn dit de "goede" vesten.

groeten Hotdog

P.S: het zijn echt rotdingen om te dragen, zeker als je je ademlucht nog eens op je rug hebt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #35 Gepost op: 10 maart 2006, 00:07:57
Toekomstige klant....???  ;) ;D

http://www.telegraaf.nl/binnenland/34903291/Urker_peddelt_als_wapen_tegen_wegafsluiting.html

 Urker peddelt als wapen tegen wegafsluiting
URK - Wat te doen als je door een wegafsluitng elke dag 28 kilometer om moet rijden? Dan ga je met de boot, zo bedacht I. Visser uit Urk. Hij peddelt sinds kort met een roeibootje naar zijn baas. De visverwerker woont in principe vlakbij zijn werk, maar door wegwerkzaamheden moet hij een flink eind omrijden om de andere kant van de Urkervaart te bereiken.

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/01349/Visser_in_zijn_boo_1349901g.jpg
ANP
Visser in zijn bootje op weg naar zijn werk.
Foto: ANP

En dus steekt hij dit water tegenwoordig per boot over. Visser zei donderdag dat hij vermoedelijk blijft roeien, ook als de weg straks weer open gaat.

Veel Urkers gaan in de middag naar huis om te eten. Visser doet dat ook. Maar met de auto moet hij door de wegafsluiting van de Klif elke dag een kleine dertig kilometer omrijden. „En toen bedacht ik op een zondag deze oplossing. Ik ben met het bootje in een paar minuten aan de overkant, dus het is best snel. En het is goedkoper dan een fiets kopen. Wat ik had gedaan als het water was dichtgevroren? Dan was ik gaan schaatsen.”


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #36 Gepost op: 10 maart 2006, 08:54:46
Er zijn ook vesten welke er voor gemaakt zijn om met ademlucht te dragen, deze zijn ook hittebestendig. Als dit het probeel is dan moet je of een vest nemen welke je makkelijk kan omzetten of ook twee andere vesten op je voertuig leggen. Verder weet ik niet hoe veel voertuigen deze vesten al standaard op de auto hebben. Hiernaast zie ik dat de vesten lang niet altijd worden gedragen.

9910001
9910001


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #37 Gepost op: 10 maart 2006, 09:04:41
Grinnik..... en wie is brandweer Nederland dan volgens jou?  ;) :D

René,

de heren en dames achter de blauwe deuren die al jaren niet op de werkvloer zijn geweest, maar wel bepalen wat "goed" is voor deze werkvloer.

RR (tenminste, hier zijn ze blauw, die deuren)
Elke hulpverlening start met communicatie.


Rene112

  • Gast
Reactie #38 Gepost op: 10 maart 2006, 14:16:50
René,

de heren en dames achter de blauwe deuren die al jaren niet op de werkvloer zijn geweest, maar wel bepalen wat "goed" is voor deze werkvloer.

RR (tenminste, hier zijn ze blauw, die deuren)

Die bedoelde ik ook...... ik ken dat soort figuren wel....  ;) ;D          :-[ :-[
En dacht jij dat die "heren en dames" in Nederland wel op één lijn zitten?
Dus blijft mijn grinnnik staan.....  ;D :D

groeten,
René de Caluwé


Gast48368

  • Gast
Reactie #39 Gepost op: 10 maart 2006, 20:13:40
Firefamke en Peter 71,

waarom denk je dat in den lande steeds meer de waterongevallen en brandweerduikers belicht worden. Omdat vanuit Brandweer Nederland is aan gegeven dat de huidige organistatie omtrent waterongevallen niet geheel conform de wensen en eisen van de hedendaagse hulpverlening geschiet. Dat er een aanpasing in moet komen is een ieder duidelijk. Hoe die aanpassing er uit zal gaan zien is in beginsel te lezen in de Leidraad. En daarop voortbordurend zal blijken of er inderdaad adequaat materiaal ter aanvulling zal komen op het bestek van een TAS.

Al deze informatie komt vanuit Brandweer Nederland. En verkopen moet een brandweer zich wel degelijk, maar dat is een opinie die ieder voor zich moet weten. Want zoals je zelf al aanhaalt is de brandweer er voor het redden van mens en dier. Daar valt het bergen dus niet onder, en hoef je dus ook je eigen veiligheid niet in gevaar te brengen, dus kan je een particuliar bedrijf die werkzaamheden laten doen.

RR (soms vat men alles wel heeeeel persoonlijk op)

Ik zou niet weten waarom de brandweer zich moet "verkopen" Wij doen gewoon ons werk, net als in andere brances. Wij doen dit werk liever goed, dan half> ach, dit kan er nog wel ff bij, en dat kunnen we ook nog wel......  :-XI k denk dat je onderschat welke gevaren waterongevallen met zich mee kunnen brengen voor brandweerpersoneel. Een brandweerduiker heeft niet voor niets een hele opleiding moeten volgen, en is niet alleen "duiker", deze benaming vind ik wat verwarring geven. Dit zijn mensen met heel veel "water" ervaring. Wij denken aan alle aspekten welke een redding met zich meebrengt, iemand die niet in het brandweervak zit, zal daar niet aan denken, wat uiteraard logisch is.  :)






Met de juiste middelen en minimale opleiding is er wel veel mogelijk bij oppervlakte redding. Zolang je beschikt over een droogpak en een goed redvest (redvest is al standaard bepakking) dan kan je relatief veilig iemand redden van de verdrinkingsdood. We stappen wel een brandend gebouw in waar geen slachtoffersd zijn maar niet de sloot in om iemand te redden??? Dit is wel ietswat genuanceerd maar toch.

9910001

Dit ben ik niet met je eens. Inderdaad, in bepaalde omstandigheden is het heel goed te doen, iemand op een simpele manier redden.
Maar soms lijkt het simpel, maar dat is het helemaal niet. Nu kan ik alle technische aspekten hier wel neer gaan tikken, maar dat lijkt me niet echt zinvolle stof voor iemand die buiten de brandweer staat. Mochten wij als brandweerpersoneel inzetten gaan doen in waterongevallen, komt er nog heel wat bij kijken. Want het is vaak niet iemand even uit het water vissen........was het maar zo simpel  ;)
En wij moeten al zoveel kunnen, EN goed geoefend zijn, wat al bijna niet eens mogelijk is, door het brede scala aan specialismen, welke wij binnen het brandweervak moeten beheersen. :-\