http://www.ad.nl/utrecht/article985949.eceBrandweerkorps klem
Door RENÉ CAZANDER ARD SCHOUTEN
UTRECHT/MAARSSEN - Vanwege personeelsgebrek moet de Utrechtse brandweer extra hulp vragen aan vrijwilligers.
De post Leidsche Rijn betaalt nu de rekening: die moet personeel afstaan aan Voordorp, Tolsteeg en Schepenbuurt. De gaten in Leidsche Rijn komen voor rekening van de vrijwillige brandweer Vleuten en De Meern.
Zuilen moet bijspringen bij de collega’s van de Schepenbuurt. Voor al deze vrijwilligers betekent de uitbreiding een extra werkdruk.
De nieuwbouw krijgt de grootste klappen, omdat dit vergeleken bij de andere delen van de stad ’een minder risicovol gebied’ is.
De lieden zijn hierdoor later bij de brand, maar nog wel binnen de wettelijk vastgestelde termijn, benadrukt burgemeester Brouwer. ,,De veiligheid in de hele stad is niet in het geding.’’
Het personeelstekort is een gevolg van nieuwe landelijke regels voor de werktijden die 1 januari zijn ingegaan. De brandweerlieden in de uitruk mogen niet meer dan 48 uur werken, voorheen waren ze 54 uur per week inzetbaar.
Het tekort van maximaal 50 fulltimers is niet in een klap op te vangen. Dit jaar heeft Utrecht 850.000 euro gereserveerd om twaalf nieuwe medewerkers op te leiden. Brouwer heeft met de andere grote steden extra geld gevraagd aan het rijk. Utrecht heeft jaarlijkse vier miljoen euro extra nodig om de brandweerzorg op peil te houden. Het duurt zeker twee jaar om dat niveau te bereiken: het korps kan jaarlijks maximaal 24 nieuwe collega’s opleiden en plaatsen.
Brouwer verwacht dat eind 2008 het brandweerkorps weer enigszins op sterkte is.
In de tussentijd vraagt Utrecht vaker hulp van de duikers uit Maarssen. Bovendien zijn interne opleidingen en het aantal oefeningen beperkt.
De Maarssense burgemeester Van der Sluijs twijfelt of hij zijn waterongevallenteam in de stad wil inzetten. ,,Utrecht is een groot gebied, waar onze mensen niet gewend zijn om te werken. Daarbij gaat het om vrijwilligers die er ook gewoon een baan naast hebben en niet permanent beschikbaar zijn. De druk op hen mag niet te groot worden.’’