Arbeidstijdenbesluit Brandweer 1 Juni definitief

Auteur Topic: Arbeidstijdenbesluit Brandweer 1 Juni definitief  (gelezen 72749 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #200 Gepost op: 7 maart 2007, 19:10:09
http://www.abvakabofnv.nl/cao/bericht/akkoord_bereikt_over_48_urig_rooster_%20brandweer/

Cao

    * Cao-overzicht
    * Sociaal plan
    * Pensioenen
    * Archief

Akkoord bereikt over 48-urig rooster brandweer

Op 7 maart 2007 hebben de vakbonden een onderhandelaarsakkoord gesloten met de VNG over de invoering van de 48-urige werkweek.

De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF organiseren de komende weken vergaderingen, waar het akkoord wordt toegelicht en leden kunnen stemmen over het bereikte resultaat. Als de meerderheid van de leden instemt met het akkoord, is het een definitief akkoord.
Inkomen blijft gelijk

Samengevat hebben wij het volgende afgesproken: bij de invoering van de 48-urige werkweek blijft het inkomen gelijk. De uren boven de 48 uur per week worden vanaf 1 juni 2006 vergoed tegen 100% van het uurloon en vanaf 1 januari 2007 tegen 150% van het uurloon. Om de geoefendheid op peil te houden kunnen in lokaal overleg afspraken worden gemaakt over de verhouding werk-, waak-, en slaapuren.

Toelichting op de hoofdlijnen van het akkoord
Tekst onderhandelaarsakkoord Arbeidstijden brandweer


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #201 Gepost op: 7 maart 2007, 19:11:19
http://www.abvakabofnv.nl/docs/bijlagen/200703/akkoordtekst_arbeidstijden_brandweer__7mrt07.pdf

Onderhandelaarsakkoord Arbeidstijden brandweer
7 maart 2007


Aanleiding
In de meeste gemeenten met beroepsbrandweerpersoneel in operationele dienst werkt men in 24-uursdiensten. De roosters zijn gebaseerd op een aanwezigheid van 54 uur per week. Een deel van deze uren wordt wakend en slapend doorgebracht. Het salaris is gebaseerd op de formele arbeidsduur van 36 uur per week. Met ingang van 1 juni 2006 is het arbeidstijdenbesluit gewijzigd met daarin nieuwe regels voor aanwezigheidsdiensten. Hierin is geregeld dat personeel dat in aanwezigheidsdiensten werkt gemiddeld, gerekend over een periode van 26 weken, ten hoogste 48 uur per week mag werken.

Om duidelijkheid te scheppen over de gevolgen hiervan voor de huidige roostersystematiek en de bijbehorende salariëring voor brandweerpersoneel in operationele dienst is een proefprocedure gevoerd in Den Haag (zaak Nies). Ter uitvoering van deze rechterlijke uitspraak zijn LOGA partijen overeengekomen om de roosters te baseren op een aanwezigheid van 48 uur per week met behoud van de huidige bezoldiging.

In het licht van deze afspraak trekken de bonden de aangekondigde kort gedingen in. Partijen zullen niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak in de zaak Nies, Den Haag.

Akkoord van toepassing op G4
Op grond van het LOGA-protocol zijn de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (de G4) in principe slechts gebonden aan een akkoord wat betreft de primaire loonontwikkeling, arbeidsduur en algemeen aanvullende afspraken met betrekking tot ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid bij een dienstongeval. De G4 hebben zich echter gecommitteerd aan dit akkoord. Het akkoord is derhalve op alle onderdelen bindend voor de G4. Alle afspraken zullen worden vertaald in de lokale rechtspositieregeling van de vier grootste steden.

Salaris en toelagen
Het salaris, de eindejaarsuitkering en de vakantietoelage blijft ongewijzigd. Tevens blijft de hoogte van de toelagen ongewijzigd. Sommige toelagen die van toepassing zijn op medewerkers in aanwezigheidsdiensten bij de brandweer worden lokaal vastgesteld. Zo wordt onder meer de hoogte van de toelage onregelmatige dienst lokaal vastgelegd. Partijen zijn overeengekomen dat de hoogte van alle lokale toelagen gehandhaafd blijft op het huidige niveau, waarbij de indexeringsafspraken die op dit moment lokaal gelden blijven bestaan.

Invulling uren
Sinds de wijziging van het arbeidstijdenbesluit op 1 juni 2006 geldt dat er gemiddeld maximaal 48 uur per week mag worden gewerkt. In de uitspraak van de rechtbank van Den Haag (27 februari 2007, AWB 06/8743 AW, punt 5.5) wordt geconstateerd dat de werkgever de verplichting heeft om binnen een 48-uurs rooster tot een zodanige verdeling van de onderscheiden wacht- slaap- en productieve uren te komen dat er een salaris overeenkomstig een volledige betrekking wordt verdiend.

In het lokale overleg maken partijen afspraken over het navolgende:
Ondanks de 6 uur minder aanwezigheid per week wordt de geoefendheid (waar nodig) verbeterd. Dit gaat niet ten koste van de overige reguliere werkzaamheden. Werkgevers verbeteren, indien nodig, de organisatie van het oefenen. Daarbij kunnen indien nodig dagdiensten worden ingeroosterd en de zaterdag worden benut.

Partijen spannen zich in om de nieuwe roosters van gemiddeld 48 uur per week zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval in 2007 in te voeren. In uitzonderingsgevallen kan vanaf 2008 gebruik worden gemaakt van de wettelijke maatwerkregeling, onder lokaal overeen te komen voorwaarden en binnen de grenzen die de wet daaraan stelt.

(Na)betaling teveel gewerkte uren
Voor teveel gewerkte uren vindt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2006 een nabetaling plaats. Medewerkers die in de periode van 1 juni 2006 tot en met 31 december 2006 gemiddeld 54 uur per week waren ingeroosterd ontvangen een nabetaling van 6 keer het uurloon per week. Voor de periode van 1 januari 2007 tot de invoering van de nieuwe roosters (uiterlijk 31 december 2007) wordt aan medewerkers die 54 uur per week zijn ingeroosterd 6 keer 150% van het uurloon per week betaald. De nabetaalde uren vormen geen grondslag voor de vakantietoelage, de eindejaarsuitkering en overige toelagen.

In de uitzonderlijke gevallen waar de invoering van 48 uur niet in 2007 wordt gerealiseerd worden lokaal de voorwaarden overeengekomen voor het gebruik van de eerder genoemde maatwerkregeling.

Vervolg
De komende periode wordt uitvoering gegeven aan de afspraak uit de CAO Gemeenten 2005-2007 over een onderzoek naar de gevolgen van de regionalisering voor arbeidsvoorwaardelijke afspraken voor brandweerpersoneel. Bij dit onderzoek wordt een verkenning naar de wenselijkheid en haalbaarheid van 36-uurs volcontinue roosters betrokken. Dit onderzoek zal op 1 juni 2008 zijn afgerond. Uiteraard worden de achterbannen van partijen nauw betrokken bij zowel het verloop van, als de besluitvorming over de resultaten van het onderzoek.

Ten slotte
Partijen zijn overeengekomen dat wanneer, op grond van toekomstige jurisprudentie, de formele 36-urige werkweek in de sector gemeenten, zich verzet tegen een rooster bij de brandweer waarin feitelijk gemiddeld 48 uur per week gewerkt wordt, de formele arbeidsduur voor de brandweer verhoogd zal worden naar 48 uur per week . Deze afspraak geldt zolang het bovengenoemde onderzoek en daarmee samenhangende besluitvorming nog niet heeft plaatsgevonden.

Ten slotte behouden partijen zich, met verwijzing naar de zaak Van Hengst – Rotterdam, alle rechten voor ten aanzien van de periode gelegen voor 1 juni 2006


Aldus overeengekomen te Den Haag, 7 maart 2007

Namens het College voor Arbeidszaken van de VNG




G.A.A. Verkerk
Voorzitter



Namens de vakbonden



P. Wiechmann
(ABVAKABO FNV)




J. Schot
(CNV Publieke Zaak)




P.M. van den Berghe
(CMHF)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #202 Gepost op: 7 maart 2007, 19:12:25
http://www.abvakabofnv.nl/docs/bijlagen/200703/brandw_akk_7mrt07.pdf

Brandweer
Akkoord bereikt over 48-urig rooster
Op 7 maart 2007 hebben de vakbonden een onderhandelaarsakkoord gesloten met de VNG
over de invoering van de 48-urige werkweek.
De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF organiseren de komende weken
vergaderingen, waar het akkoord wordt toegelicht en leden kunnen stemmen over het bereikte
resultaat. Als de meerderheid van de leden instemt met het akkoord, is het een definitief akkoord. De
volledige tekst van het akkoord kun je vinden op de sites van de drie bonden.
Samengevat hebben wij het volgende afgesproken: bij de invoering van de 48-urige werkweek blijft het
inkomen gelijk. De uren boven de 48 uur per week worden vanaf 1 juni 2006 vergoed tegen 100% van
het uurloon en vanaf 1 januari 2007 tegen 150% van het uurloon. Om de geoefendheid op peil te houden
kunnen in lokaal overleg afspraken worden gemaakt over de verhouding werk-,waak-, en slaapuren.
Hieronder geven wij een toelichting op de hoofdlijnen van het akkoord.
48-urig rooster
Werkgever en vakbonden spannen zich in om de nieuwe roosters van gemiddeld 48 uur per week zo
spoedig mogelijk, maar in ieder geval in 2007 in te voeren. Alleen in uitzonderingsgevallen en als dat
lokaal wordt overeengekomen, kan het later worden ingevoerd. Uiteraard heeft de ondernemingsraad
instemmingsrecht op het rooster.
Behoud van inkomen
We hebben afgesproken dat bij de invoering van de 48-urige werkweek het inkomen ongewijzigd blijft
(salaris, eindejaarsuitkering, vakantietoelage, toelage onregelmatige dienst en andere toelagen). Ook
als het nieuwe rooster tot minder onregelmatigheid leidt, blijft de toelage onregelmatige dienst gelijk.
Het behoud van het volledige inkomen lijkt misschien geen bijzondere afspraak, omdat de rechtbank
Den Haag hierover uitspraak heeft gedaan. Dit was echter een voorlopige voorziening (tijdelijke
maatregel). Vakbonden en werkgever moesten in de tussentijd tot een structurele oplossing komen.
Met dit akkoord hebben wij dat binnengehaald.
(Na)betaling teveel gewerkte uren
Voor teveel gewerkte uren vindt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2006 een nabetaling plaats.
Van 1 juni 2006 tot 1 januari 2007 wordt per week 6 keer het uurloon betaald (6 x 100% van het uurloon
per week). Van 1 januari 2007 tot de invoering van de nieuwe roosters (uiterlijk op 31 december 2007)
bedraagt de vergoeding per week 6 keer 150% van het uurloon. In de uitzonderlijke gevallen dat het 48-
urig rooster op 1 januari 2008 nog niet is ingevoerd, worden lokaal de voorwaarden overeengekomen
voor de extra uren in dat jaar.
Waarom eerst 100 procent en daarna 150 procent ? De VNG heeft tot op het laatst betoogd dat over het
verleden niet meer is na te gaan wanneer de overuren zijn gemaakt (overdag, ‘s avonds, ‘s nachts en/of
in het weekeind). Zij verwezen hierbij ook naar de uitspraak van de rechtbank Den Haag (overweging
5.4 en 5.5). Daarin stelt de rechter dat, ondanks dat elk uur er één is voor het tellen van de arbeidstijd, er
voor verschillende uren een verschillende beloning kan worden betaald. Voor ons was van belang dat
we in ieder geval een goede vergoeding binnenhalen vanaf 1 juni 2006 (zie hierna) en dat een latere
invoering van de 48-urige werkweek duur wordt gemaakt voor de werkgever.
Waarom hebben wij afspraken over compensatie gemaakt vanaf 1 juni 2006?
Dat is de datum waarop het Nederlandse Arbeidstijdenbesluit is aangepast op het punt van de
aanwezigheidsdiensten. Vanaf die datum kan er geen discussie zijn over het recht op een 48-urige
werkweek.
De VNG wilde in eerste instantie compenseren vanaf 1 maart 2007. Dat was voor ons onacceptabel. Op
die manier zouden de gemeenten ‘beloond’ worden voor het wachten. Daar namen we geen genoegen
mee.
De afspraak dat compensatie wordt betaald vanaf 1 juni 2006, betekent niet dat we mogelijke claims die
verder terug gaan in de tijd hebben weggeven. Als uit de uitspraak in de zaak Van Hengst/Rotterdam
blijkt dat het recht op compensatie van de 6 uur verder teruggaat dan 1 juni 2006, kan dat worden
geclaimd. Dit laatste houdt niet in dat de werkgever deze claim automatisch erkent.
Invulling rooster
In overweging 5.5 van de uitspraak van de rechtbank Den Haag wordt aangegeven dat de werkgever de
verplichting heeft tot een zodanige verdeling te komen van werk-, waak-, en slaapuren dat een fulltime
salaris/bezoldiging kan worden verdiend. Dit deel van de uitspraak speelde een belangrijke rol in de
discussie over de zogenoemde effectieve/productieve uren. De VNG wilde komen tot een verhoging van
het aantal effectieve uren. De vakbonden hebben altijd gezegd dat wij geen afspraken willen maken
over de effectieve/productieve uren. Wij zijn wel bereid, in het belang van de medewerk(st)ers,
afspraken te maken over het op peil houden of verbeteren van de geoefendheid.
We hebben uiteindelijk kunnen afspreken dat bij de invoering van het nieuwe rooster de effectieve
uren alleen ter discussie staan in verband met de geoefendheid; deze moet op peil blijven en waar
nodig worden verbeterd. Dit mag niet ten koste gaan van de overige reguliere werkzaamheden. De
organisatie van het oefenen moet worden verbeterd. En als dat dan nog nodig is, kan voor het oefenen
een dagdienst worden ingeroosterd en/of de zaterdag worden benut. In het lokale overleg moeten
hierover afspraken worden gemaakt. Wat ons betreft zijn dat de or en de vakbonden gezamenlijk.
Onderzoek naar 36 uur
De rechters hebben zich tot nu toe met name uitgesproken over de arbeidstijden; elk uur verplichte
aanwezigheid is een arbeidsuur. Over de bezoldiging van die uren zijn nog nauwelijks uitspraken
gedaan. De vraag wordt wel steeds dringender wat de gevolgen voor de beloning zijn. Moet elk uur
volledig worden betaald? Het Vorel-arrest en Nies-arrest zeggen iets over de beloning. Werkuren
mogen afhankelijk van het tijdstip verschillend worden beloond. Of de rechters deze lijn blijven volgen
is op dit moment onduidelijk. Als elk uur volledig moet worden betaald, komt de afschaffing van de
24-uursdienst heel dichtbij; er is dan voor werkgevers geen reden deze in stand te houden. Bij beide
achterbannen ligt dit gevoelig. Daarom is afgesproken hier de komende tijd onderzoek naar te doen.
Uiteraard verandert er niets zonder dat beide achterbannen dat goedkeuren.
Als deze afspraak tot een definitief akkoord komt, betekent dit het einde van een lange periode van
acties en juridische procedures. Laten we niet vergeten hoe de werkgevers zich in dit dossier opstelden.
Zij waren voorstander van een individuele opt-outregeling. De werkgevers vonden dat medewerkers
die 48 uur werkten in deeltijd werkten met de daarbij behorende arbeidsvoorwaarden en vermindering
van salaris.
Dit resultaat is mede tot stand gekomen dankzij iedereen die de afgelopen tijd actie heeft gevoerd.
Daarvoor onze hartelijke dank. De kaderleden van de vakbonden leggen dit resultaat met een positief
advies aan jou voor.
Ruud Kuin en Peter Wiechmann, onderhandelaars ABVAKABO FNV
7 maart 2007


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #203 Gepost op: 7 maart 2007, 20:39:55
Gaat dit een sigaar uit eigen doos worden (bezuinigingen?).....  ;) :-X

http://www.ad.nl/rotterdam/economie/article1154813.ece

 woensdag 07 maart 2007
’Brandweer-akkoord kost Rotterdam zeker zes ton’

GERT ONNINK ROTTERDAM Het akkoord over de werkweek bij de brandweer gaat de gemeenten geld kosten. Voor Rotterdam zou dat wel eens zes ton kunnen zijn.
Het akkoord over de lengte van werkweek bij de brandweer, dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren met de vakbonden heeft afgesloten, gaat de gemeente Rotterdam zeker zes ton kosten. Dat schat de Rotterdamse brandweerman Fred van Hengst, die al jaren strijd voert voor betere arbeidstijden.

,,Wij krijgen met terugwerkende kracht, van 1 juni 2006 tot 31 december 2006, de zes uur die we per week te lang hebben gewerkt nominaal uitgekeerd, stelt Van Hengst. Bij de uitrukdienst van de Rotterdamse brandweer werken zon driehonderd mensen.

Met de overeenkomst tussen de VNG en de bonden Abvakabo FNV, CNV en CMHF, mogen alle brandweerlieden in Nederland gemiddeld niet langer dan 48 uur per week werken. Daarmee voldoen de gemeentebesturen aan de Europese normen op het gebied van arbeidstijden. Daarvoor bedroeg een werkweek gemiddeld 54 uur.

De VNG heeft becijferd dat het akkoord de Nederlandse gemeenten tientallen miljoenen euros meer gaat kosten. Veel brandweerkorpsen moeten door de uitspraak op zoek naar extra personeel. Voor het Rotterdamse korps zou het gaan om zestig medewerkers.

In de rechtzaak die Van Hengst voert bij de Rotterdamse rechtbank om uitbetaling van te veel gewerkte uren voor 2006 wordt mogelijk in augustus van dit jaar uitspraak gedaan.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #204 Gepost op: 7 maart 2007, 21:19:51



 ;D ;D ;D


112 Gooi en Vechtstreek.n

  • Gast
Reactie #205 Gepost op: 15 maart 2007, 14:07:29
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2007/03/art000001C766F92D28DBB1.html

Brandweerkazerne dicht door rooster
De verplichte kortere werkweek voor brandweerlieden heeft in Amsterdam tot gevolg dat de kazerne in Zuidoost wordt gesloten. De 84 extra brandweerlieden die nodig zijn om het nieuwe rooster te vullen, zijn pas over 2 jaar inzetbaar.

Tot die tijd moet het rooster met de huidige werknemers worden ingevuld. De kazerne in Zuidoost kan volgens de brandweer het makkelijkst dicht, omdat er in de wijk veel nieuwbouw staat met goede brandpreventie. Daarnaast wordt bij twee kazernes de extra man op de spuitwagen geschrapt.

Brandweerlieden mogen maximaal 48 uur per week werken. Dat was altijd 54 uur.


ffemt19

  • Adjudant (bevelvoerder)
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 798
  • We finish what others can't
    • Brandweer Lommel
Reactie #206 Gepost op: 18 maart 2007, 09:35:23
Een vraagje ivm de dagindeling in een 24 uurs dienst.
In België wil men ons de 24 uurs diesnt afnemen omdat deze zogezegd in strijd is met het europees arrest en bij jullie voeren ze dan juist ons systeem in om in regel te komen met dat zelfde arrest. Wij doen nu 24 op en 72 af.
Die 24 uur is bij ons ingedeeld als volgt, 13 uur werk, 3 uur maaltijd en toilet en 8 uur rust.

Wachtend op jullie systeem,

Mvg,

ffemt19
Go home we got it !!!  We finish what others can't


fikkie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 718
  • wikki en fikkie klaren de klus
Reactie #207 Gepost op: 19 maart 2007, 11:41:45
zal je hier even een pm over sturen over hoe het heel globaal in elkaar zit.
maar als ik jullie was 24/72 niet te veel over zeggen want dat is een rooster wat wel klopt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #208 Gepost op: 19 maart 2007, 23:07:07
http://www.at5.nl/indexall.asp?newsid=25376

OR brandweer: situatie ZO onveilig
19-3-2007 De ondernemingsraad van de brandweer maakt zich zorgen over de veiligheid van bewoners in delen van Zuidoost.
Per 1 april gaat de brandweerkazerne aan het Remmerdenplein dicht. Bovendien verhuist de kazerne Flierbosdreef per 1 mei naar de Daalwijkdreef. In sommige gevallen kan hierdoor de aanrijtijd van de brandweer langer duren dan normaal.
De maatregel om de kazerne aan het Remmmerdenplein te sluiten werd genomen omdat er sprake van een personeelstekort is. Deze is ontstaan omdat brandweerlieden onlangs recht bleken te hebben op een werkweek van 48 uur in plaats van 54 uur. >>>


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #209 Gepost op: 19 maart 2007, 23:08:18
http://www.parool.nl/nieuws/2007/MRT/16/ams2.html

Brandweer sluit kazerne

van een verslaggeefster

AMSTERDAM - Door de sluiting van brandweerkazerne Rudolf in Zuidoost moeten bijna 21.500 inwoners zestien minuten wachten op hulp, in plaats van de norm van acht minuten. Deze bewoners krijgen wel een rookmelder van de brandweer.

http://www.parool.nl/nieuws/2007/MRT/16/beeld/031607-brandweer-parool.gif[/img]

Het uitrukgebied van de kazerne Rudolf aan het Remmerdenplein 129 valt vanaf volgende week onder de verantwoordelijkheid van kazerne Anton, aan de Flierbosdreef, ruim acht minuten rijden van het Remmerdenplein. Bewoners van de Lambert Rimastraat in Gein moeten daardoor in geval van nood twee keer zo lang wachten op brandweerhulp.

het Parool De landelijke norm buiten de ringweg A10 is acht minuten en binnen de ring zes minuten. Binnen die ring worden de brandweerkazernes aan de Ringdijk in Oost-Watergraafsmeer en in de Den Brielstraat in Westerpark vanaf 1 april niet meer voorzien met een zevende man. ''Die extra zevende man is niet de landelijk norm, maar in Amsterdam is hij door de brandgevoelige oude huizen eigenlijk noodzakelijk,'' zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer betreurt de maatregelen, maar ziet geen andere keuze. De woordvoerder: ''Dit is de enige manier om over te gaan op een 48-uursrooster. De brandweermannen hebben gestreden voor een 48-uursrooster, in plaats van een 54-urige werkweek. Dit hebben ze bereikt, met het gevolg dat wij nu wel zes uur per week zonder mannen op de kazerne zitten.''

De brandweer is onmiddellijk gestart met het werven van 84 nieuwe brandweerlieden. Die zullen dan eerst een opleiding van twee jaar moeten volgen. ''In 2009 hopen we weer volledig te functioneren,'' aldus de woordvoerder.