Heeft dit er mee te maken dat er meer 'werkuren' moeten komen...
http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/article1740898.ece zondag 14 oktober 2007
Café ontruimd bij oefening
Door Piet van Dijk
AMERSFOORT - De muziek dendert nog vrolijk door als rockcafé Boothill Saloon aan de Krankeledenstraat in Amersfoort langzaam volstroomt met rook. Het is twee uur
in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het is niet stampend druk.
Het zicht is nog best goed als de zestig, zeventig bezoekers, inclusief burgemeester Van Vliet, met zachte hand naar buiten worden geleid. De sfeer is opperbest, het is nog warm genoeg om buiten het pilsje verder op te drinken.
Dat heb je met neprook. Je ruikt geen brand, je gaat niet hoesten, en je kunt nog genoeg handen voor de ogen zien. Geen paniek dus. De helft wist het al: er zou een brandweeroefening komen, de jaarlijkse in de horeca. Het stond ook nog op een aanplakbiljet op de deur en op de website van Boothill was het ook al aangekondigd: ’Kom naar de kroeg en maak het mee. Hoe meer zielen hoe meer vreugd’.
Drie ’lastpakken’ moeten stevig worden aangepakt. Wegwezen, de politiehondagent-zonder-hond is er ook bij.
Als de brandweerwagen om 02.12 uur de straat inrijdt, klinkt er applaus en gejoel. Agenten op mountainbikes dringen het publiek richting het Lieve Vrouwekerkhof, maar niet ver, want ze mogen best toekijken. Bij een echte brand moeten ze wel verder weg. Normaal gesproken komen er bij een binnenstadsbrand standaard twee wagens.
Vaste gasten Robert Bergman, Taco van den Berg en Boris Leloux drinken en babbelen gewoon door. Het gesprek gaat niet over de grote wereldproblemen, maar wat hen betreft had de oefening wel iets realistischer gekund. Beetje rook, beetje paniek, een politiehond of zo, dat lijkt hen wel wat.
Op de achtergrond worden slangen uitgerold en brandweermannen met zuurstofflessen dringen het pand binnen. Bezoekers van andere cafés in de straat komen ook even kijken.
Hoe realistisch moet een brandweeroefening in de zijn? In panieksituaties had de brandweer geen zin. ,,We oefenen vooral of alles goed verloopt, met name de communicatie tussen het personeel en de brandweer en tussen de brandweer en de politie,’’ zegt Boudewijn van Empelen, die als waarnemer-brandweerman dienst deed. ,,We kijken of we alle procedures volgens de afspraak hebben gevolgd.’’
Een uitgebreide evaluatie volgt nog, maar de eerste indruk is dat alles soepel verliep. Er zitten een paar leermomenten in: de muziek had uitgemoeten, misschien ook licht aan, maar in de praktijk zie je met rook toch niks. De complimenten zijn voor de twee dienstdoende personeelsleden, dat adequaat handelde en duidelijke informatie verschafte aan de brandweer. De bewoners van de bovenverdiepingen mochten thuis blijven.
Het is nog geen kwart voor drie als niets meer aan de jaarlijkse oefening herinnert.