http://www.bndestem.nl/binnenland/article219757.eceProbleem brandweer met nieuwe wet
Door Edine Wijnands.
Zaterdag 1 april 2006 - BREDA – De nieuwe wet over de arbeidstijden zal de brandweer erg veel problemen opleveren. Dat meldt commandant Marcel Appeldoorn van de brandweer in Tilburg namens de korpsen van de steden Breda, Tilburg en Bergen op Zoom en Roosendaal.
In de wet, die in juni van dit jaar ingaat, wordt de tijd dat een brandweerman mag werken beperkt tot maximaal 48 uur per week. Dat lijken best veel uren, maar, doordat nacht- en wachtdiensten meetellen, is die 48 uur binnen een mum van tijd bereikt.
En dat is een probleem voor de brandweer. Te meer daar de limiet niet alleen geldt voor de beroepskrachten, maar ook voor de mensen van de vrijwillige brandweer.
Gert-Jan Verhoeven, commandant van de brandweer in Bergen op Zoom en Roosendaal, legt uit: „Dat betekent dat een vrijwilliger, die een fulltime-baan van veertig uur heeft, straks wekelijks nog maar acht uur kan worden ingezet voor brandweerwerk.“En dat is heel vervelend. „Want aan die tijd zit je, met alle uren die moeten worden geïnvesteerd in diverse cursussen en dergelijke, zo,“
Motivatie
Die opleidingen moeten de vrijwillige brandweerlieden blijven volgen om bij te blijven, maar: „Ze moeten ook gemotiveerd blijven om het werk te doen waarvoor ze zich ooit aanmeldden. Dus ingezet worden. Belangrijk. ook om praktijervaring op te doen. Maar het wordt allemaal wel moeilijk in te roosteren met die strikte limiet“, aldus Verhoeven.
Zijn collega Noud Bruinincx, die in Oosterhout en Drimmelen korpsen leidt die vrijwel uitsluitend uit vrijwilligers bestaan, noemt nog een ander groot probleem: „Ik vrees dat het door deze beperkingen nog moeilijker wordt om nieuwe vrijwilligers te werven. En dat was al niet makkelijk.“
Toch zit er voor de brandweer weinig anders op dan zich te houden aan de nieuwe arbeidstijden. „Het is Europese regelgeving“, zegt Appeldoorn.
Talloze werkgroepen zijn aan het puzzelen wat voor oplossingen er te verzinnen zijn voor de gegeven situatie. „Zij inventariseren eerst de problemen waarvoor we ons straks gesteld zien“, zegt Marcel Appeldoorn.
Vervolgens wordt er volgens hem „bekeken hoe daarop kan worden ingesprongen zonder dat de 24-uursparaatheid in het geding komt.“
Geen flauw benul
De brandweercommandanten hebben geen flauw benul wat die oplossingen kunnen zijn. Meer personeel kan een te grote versnippering van de werkzaamheden betekenen.
De brandweer toestaan om tijdens wachtdiensten thuis te slapen, waardoor de uren niet hoeven worden meegeteld, kan de paraatheid van het korps in gevaar brengen.
Minder goed
En als er wordt gekozen voor minder trainingen en opleidingen, krijg je een korps dat minder goed is onderlegd. Ook niet optimaal.
Appeldoorn wijst er op dat brandweerlieden eventueel gebruik kunnen maken van hun recht om vrijwillig meer uur te gaan werken. „Maar, ook dat is juridisch allemaal minder makkelijk dan het klinkt.“
En dus? „Dus zijn we er nog lang niet uit“, zegt Appeldoorn. „We hopen snel oplossingen te hebben gevonden. Eén ding staat vast: we zijn niet blij met de veranderingen.“