Arbeidstijdenbesluit Brandweer 1 Juni definitief

Auteur Topic: Arbeidstijdenbesluit Brandweer 1 Juni definitief  (gelezen 71401 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #50 Gepost op: 14 april 2006, 19:55:44
http://www.bndestem.nl/binnenland/article219757.ece

Probleem brandweer met nieuwe wet
Door Edine Wijnands.

Zaterdag 1 april 2006 - BREDA – De nieuwe wet over de arbeidstijden zal de brandweer erg veel problemen opleveren. Dat meldt commandant Marcel Appeldoorn van de brandweer in Tilburg namens de korpsen van de steden Breda, Tilburg en Bergen op Zoom en Roosendaal.



In de wet, die in juni van dit jaar ingaat, wordt de tijd dat een brandweerman mag werken beperkt tot maximaal 48 uur per week. Dat lijken best veel uren, maar, doordat nacht- en wachtdiensten meetellen, is die 48 uur binnen een mum van tijd bereikt.

En dat is een probleem voor de brandweer. Te meer daar de limiet niet alleen geldt voor de beroepskrachten, maar ook voor de mensen van de vrijwillige brandweer.

Gert-Jan Verhoeven, commandant van de brandweer in Bergen op Zoom en Roosendaal, legt uit: „Dat betekent dat een vrijwilliger, die een fulltime-baan van veertig uur heeft, straks wekelijks nog maar acht uur kan worden ingezet voor brandweerwerk.“

En dat is heel vervelend. „Want aan die tijd zit je, met alle uren die moeten worden geïnvesteerd in diverse cursussen en dergelijke, zo,“

Motivatie

Die opleidingen moeten de vrijwillige brandweerlieden blijven volgen om bij te blijven, maar: „Ze moeten ook gemotiveerd blijven om het werk te doen waarvoor ze zich ooit aanmeldden. Dus ingezet worden. Belangrijk. ook om praktijervaring op te doen. Maar het wordt allemaal wel moeilijk in te roosteren met die strikte limiet“, aldus Verhoeven.

Zijn collega Noud Bruinincx, die in Oosterhout en Drimmelen korpsen leidt die vrijwel uitsluitend uit vrijwilligers bestaan, noemt nog een ander groot probleem: „Ik vrees dat het door deze beperkingen nog moeilijker wordt om nieuwe vrijwilligers te werven. En dat was al niet makkelijk.“

Toch zit er voor de brandweer weinig anders op dan zich te houden aan de nieuwe arbeidstijden. „Het is Europese regelgeving“, zegt Appeldoorn.

Talloze werkgroepen zijn aan het puzzelen wat voor oplossingen er te verzinnen zijn voor de gegeven situatie. „Zij inventariseren eerst de problemen waarvoor we ons straks gesteld zien“, zegt Marcel Appeldoorn.

Vervolgens wordt er volgens hem „bekeken hoe daarop kan worden ingesprongen zonder dat de 24-uursparaatheid in het geding komt.“

Geen flauw benul

De brandweercommandanten hebben geen flauw benul wat die oplossingen kunnen zijn. Meer personeel kan een te grote versnippering van de werkzaamheden betekenen.

De brandweer toestaan om tijdens wachtdiensten thuis te slapen, waardoor de uren niet hoeven worden meegeteld, kan de paraatheid van het korps in gevaar brengen.

Minder goed

En als er wordt gekozen voor minder trainingen en opleidingen, krijg je een korps dat minder goed is onderlegd. Ook niet optimaal.

Appeldoorn wijst er op dat brandweerlieden eventueel gebruik kunnen maken van hun recht om vrijwillig meer uur te gaan werken. „Maar, ook dat is juridisch allemaal minder makkelijk dan het klinkt.“

En dus? „Dus zijn we er nog lang niet uit“, zegt Appeldoorn. „We hopen snel oplossingen te hebben gevonden. Eén ding staat vast: we zijn niet blij met de veranderingen.“


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #51 Gepost op: 14 april 2006, 19:58:03
http://www.ad.nl/rotterdam/article233346.ece

Onrust onder brandweer
Door GERT ONNINK

ROTTERDAM- Onder brandweerlui is onrust ontstaan over hun nieuwe rooster en beloning.

Per 1 juni wordt de arbeidstijdenwetgeving aangepast aan de Europese regels en dat heeft grote gevolgen voor de werkweek en het salaris van de vierduizend beroepsmedewerkers en 27.000 vrijwillgers bij de brandweer.

,,Werknemers wordt gevraagd te tekenen voor voortzetting van de huidige roosters, waarmee ze instemmen met een langere arbeidsduur dan 48 uur gemiddeld per week. Wie niet langer meer dan 48 uur wil worden ingeroosterd, krijgt te maken met een lager salaris en minder toeslagen. Dat is volstrekt onrechtmatig en zal de rust binnen brandweer Nederland niet bevorderen,’’ stelt AbvaKabo FNV.

,,We roepen de mensen daarom op niet te tekenen,’’ zegt de Rotterdamse brandweerman Fred van Hengst, die al jaren in Brussel en Den Haag strijdt voor betere arbeidstijden.

,,Volgens de Europese richtlijn, die is bevestigd door verschillende arresten, is een rooster van 48 uur het matje. Die grens is gesteld om de mensen te beschermen.’’

Van Hengst wijst ook op de veiligheid van de burgers die onder druk komt te staan als gemeenten de nieuwe regels financieren door te bezuinigen op het personeel in kazernes of op brandweerwagens.

,,Bij de brandweer Eindhoven dreigt de toelage en het salaris met 62 euro omlaag te gaan, als ze niet tekenen. Dat is pure chantage.’’

Een brandweerman, gaat Fred Van Hengst verder, werkt op basis van de huidige roosters in de praktijk 54 uur.

,,Daarvan krijgen we maar 36 uur betaald en dat dreigen werkgevers nu ook nog eens te gaan verlagen. Bij de discussie over het FLO, het functioneel leeftijdsontslag, is erkend dat we zwaar werk doen en dat dit eigenlijk maar twintig jaar vol is te houden. Geheel in strijd hiermee worden we nu gevraagd te tekenen voor een rooster van 54 uur.’’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #52 Gepost op: 14 april 2006, 20:00:31
Inhouding periodieken??  ??? ??? ??? :-X

http://www.eindhovensdagblad.nl/regio/article218715.ece

Brandweer aan banden door regels
Door FLEUR BESTERS

EINDHOVEN – De regionale brandweerkorpsen vrezen de invoering van het nieuwe arbeidstijdenbesluit. Beroepsbrandweerlieden mogen vanaf 1 juni maximaal 48 uur per week werken. Dat is zes uur minder dan nu. Ook vrijwilligers met een andere, betaalde baan komen door de regeling in de problemen.
Brandweerlieden mogen er in het nieuwe arbeidstijdenbesluit zelf voor kiezen om op individuele basis toch meer te werken, tot maximaal zestig uur per week. Maar die toezegging kunnen ze ieder half jaar terugdraaien en dat is volgens regionaal brandweercommandant J. Rooijmans onwerkbaar. „We zouden de roosters dan ieder half jaar opnieuw moeten inplannen. Dat kan niet.”
Daarom wordt in de regio alleen het eerste half jaar van de regeling gebruik gemaakt. Op die manier wil Rooijmans onder meer alle al ingeplande vakanties van zijn personeel garanderen.Ook kunnen de brandweerlieden hun nieuwe werktijden in die overgangsperiode inpassen in hun sociale leven. Binnen het korps is volgens Rooijmans veel onrust over de nieuwe regeling.
„Ze vrezen dat uiteindelijk de 24-uursdiensten zullen verdwijnen. En daar is heel hun leven op ingesteld. Nu werken ze negen volle dagen per maand.” Velen hebben volgens Rooijmans daarom een tweede baan. Maar die telt straks ook mee voor het maximaal aantal uren dat ze mogen werken. Alleen zelfstandigen kunnen dan nog onbeperkt werken.
Vrijwilligers lopen tegen diezelfde problemen aan. Zij werken veelal ook bij een andere baas en die uren tellen mee voor het weekmaximum van 48. Omdat de vrijwilligers één keer per week een instructieavond hebben en regelmatig oefenen, komen ze volgens Rooijmans al snel aan dat maximum.
Naast het arbeidstijdenbesluit wordt ook aan de nieuwe arbeidstijdenwet gewerkt, die eind van het jaar wordt ingevoerd. De brandweercommandant vreest dat daarin ook de daadwerkelijke inzet van vrijwilligers bij branden mee gaat tellen. Hij voorziet dat de brandweer dan in een ’crisis’ raakt. „Dat is niet op te vangen.”

Het regionale korps studeert volgens Rooijmans nog op een aantal oplossingen voor de beroepsbrandweer. Om het rooster in de nieuwe situatie sluitend te maken, zou er alleen in Eindhoven al zo’n tien procent extra personeel moeten worden aangenomen. Dat kost zo’n anderhalf miljoen per jaar. Een andere optie is het terugbrengen van het aantal parate brandweermannen en -vrouwen in de nachtelijke uren. Nu slapen beroepslieden nog op de kazerne.
Ondanks dat ze minder uur gaan werken, krijgt het huidige personeel straks niet minder betaald. „Maar ze maken tijdelijk geen salarissprongetjes, dus op termijn gaan ze er wel minder op vooruit,” stelt Rooijmans.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #53 Gepost op: 14 april 2006, 20:01:46
Niet goed geïnformeerd door het VNG......  :-X :-X ;)

http://www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=59962

GEMERT - Het voortbestaan van de vrijwillige brandweer is in gevaar. Dat zegt burgemeester Van Maasakkers van Gemert-Bakel.

Volgens de burgemeester komt de regionale brandweer ernstig in de problemen door een nieuwe arbeidswet die op 1 juni ingaat. Door die wet wordt het aantal uren dat vrijwilligers bij de brandweer kunnen werken flink ingeperkt.

De wet is volgens Van Maasakkers niet werkbaar. Burgemeesters uit Zuidoost-Brabant gaan de kwestie aankaarten bij de regering.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #54 Gepost op: 15 april 2006, 13:06:19
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/ncrv/1opdemiddag/laatste.rm

Luister van 2:10:20

De burgemeester komt er na 3 jaar achter dat hij een probleem heeft....... Wordt hij eindelijk wakker....  ??? ??? ??? ;) ;D ;D :-X :-X

Volgens de burgemeester willen de brandweermannen het ook niet.....  :-X :-X :-X :-X

volgens een kamerlid wil de brandweermannen ook zelf niet betaald worden voor het slapen.... :-X :-X


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #55 Gepost op: 15 april 2006, 22:08:25
http://www.prikpagina.nl/read.php?f=10&i=52514&t=52484

Auteur: bor  (---.cable.casema.nl)
Datum:   15-04-2006 21:33

De arbeidsinspectie gaat wel optreden na een klacht. Probleem is alleen dat de werkgever eerst in overtreding moet zijn. De eerste periode gaat op1 juni in. Op 1 december is de werkgever in overtreding en zal ik de arbiedsinspectie inlichten. op deze manier blijft de bal waar hij moet liggen, namenlijk bij de werkgever. Op de bijéénkomst van 13 april met de gezamenlijke bonden zijn een paar belangrijke zaken duidelijk geworden. Verlof en ziektedagen moeten gewoon bij de arbeidstijd opgeteld worden. Dit is duidelijk in de wet opgenomen. Ook uitrukken, dus repressief optreden, valt onder de arbeidstijd. Het is voor de brandweer immers normaal dat zij moeten uitrukken. Er is slechts een uitzondering voor taken die onder de rampenbesrijding vallen. Normaal branden blussen en hulpverlening valt niet onder rampenbestrijding. Ook is duidelijk geworden dat het niet tekenen van een opt-out geen ENKEL NADEEL mag opleveren. Elk korps wat met nadelen bedreigt wordt dient een schriftelijke bevestiging van de werkgever te vragen. De bonden zullen dan ogenblikkelijk een kort geding aanspannen. Op 17 mei volgt de uitspraak in de rechtszaak van onze Rotterdamse collega vd Hengst.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #56 Gepost op: 15 april 2006, 22:10:07
??? ??? ??? ??? ??? ???

Zou dit er wat mee te maken hebben??

http://www.nhd.nl/nieuws/binnenland/article471210.ece

Kabinet en VNG sluiten financieel akkoord

anp | Gepubliceerd op 14 april 2006, 11:36
Laatst bijgewerkt op 15 april 2006, 05:57
DEN HAAG -  Het Rijk, de gemeenten en de provincies hebben een financieel akkoord gesloten. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) had dat donderdagavond al bekendgemaakt in het televisieprogramma Barend & Van Dorp van Talpa.

Vrijdag gaven de partijen meer details over de overeenstemming die ze hebben bereikt over hun onderlinge financiële verhouding tot en met 2010.

Donderdag was er een interview naar buiten gekomen waarin voorzitter Deetman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde dat de relatie tussen de gemeenten en het kabinet op een dieptepunt is beland. Volgens Remkes had Deetman echter al voor de onderhandelingen die tot de afspraken hebben geleid, met VNG-magazine gesproken.

Discussie

Met het akkoord is er, in de aanloop naar de voorjaarsnota, volgens de woordvoerder van Remkes een einde gekomen aan een jarenlange discussie tussen het Rijk en de gemeenten over het gemeentefonds. Zo komt er onder meer een structurele correctie van 300 miljoen euro in dat fonds.

Het vrijgekomen geld wordt deels gebruikt voor extra uitgaven van gemeenten op het gebied van openbare orde en veiligheid. Het gaat daarbij om een jaarlijks bedrag van 220 miljoen euro in de komende drie jaar. Ook komen er vergoedingen voor het leerlingenvervoer en C2000, het nieuwe digitale communicatiesysteem voor de hulpdiensten. Daarmee is structureel een bedrag van 60 miljoen euro gemoeid.

Chagrijn

Volgens het Rijk, de VNG en het Interprovinciaal Overleg (IPO) zijn de bestuurlijke verhoudingen verbeterd nu ze de afspraken hebben kunnen maken. Naar aanleiding van de kritiek van Deetman zei Remkes dat er in het openbaar bestuur ,,veel chagrijn'' is. Een deel daarvan is volgens de minister dankzij het akkoord weggenomen. Hij toonde zich verder weinig onder de indruk van de kritiek. ,,Daar val ik niet van om, ik ben niet van suiker. Ik kan wel tegen een stootje'', zei hij.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #57 Gepost op: 17 april 2006, 21:54:48
Volgens mij komen ze niet uit de ledenbrief.....  ;)

http://www.vng.nl/smartsite.dws?ID=55715

03.03.2006  Op 1 juni treedt het gewijzigde Arbeidstijdenbesluit in werking. Dit betekent dat vanaf 1 juni a.s. de nieuwe regels voor aanwezigheidsdiensten gelden. Wij informeren u volgende week met een ledenbrief over de aanstaande wijzigingen. U kunt intussen meer over dit dossier lezen op VNG-net: Arbeidstijden brandweer> ontwikkelingen.  

De wijziging zelf werd gepubliceerd op 22 november 2005 (Staatsblad 2005, 605).
Op 21 februari werd vastgesteld dat de wijziging van het Arbeidstijdenbesluit op 1 juni ingaat (Staatsblad 2006, 111).


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #58 Gepost op: 17 april 2006, 22:37:24
http://www.vng.nl/smartsite.dws?ID=52537

06.12.2005  Het Europese Hof heeft opnieuw een uitspraak gedaan over aanwezigheidsdiensten. Ditmaal ging het om dhr. Dellas, een Franse werknemer in de gehandicaptenzorg. Het arrest bevestigt eerdere arresten over aanwezigheidsdiensten, maar verduidelijkt wel dat het hier gaat om de wettelijke maximale arbeidsduur en niet om de beloning.

Dellas verrichtte 's nachts slaapdiensten. Volgens de Franse wet- en regelgeving tellen deze aanwezigheidsdiensten niet volledig als arbeidstijd bij de berekening van de wettelijke maximale arbeidsduur. In plaats daarvan telt elk uur tijdens de slaapdienst als eenderde of een half uur, afhankelijk van de lengte van de dienst. In navolging van eerdere arresten, met name het Jaeger-arrest uit 2003, heeft het Hof verklaard dat deze regeling in strijd is met de richtlijn voor arbeidstijden. Alle uren in de aanwezigheidsdienst dienen volledig mee te tellen voor de berekening van de wettelijk toegestane maximale arbeidsduur. Dit is ongeacht de intensiteit van de werkzaamheden.

Voor Dellas vormde dit systeem van 'gewogen uren' ook de basis voor zijn beloning. Het Hof heeft onderkend dat deze zaak ook financiële aspecten heeft, maar is daar niet op ingegaan. Het Hof wees erop dat het doel en de bepalingen van de richtlijn geen betrekking hebben op beloning van werknemers. Dit kan volgens het Hof ook niet: richtlijnen die zijn bedoeld voor de bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers, mogen geen betrekking hebben op beloning. Dit is vastgelegd in het oprichtingsverdrag van de EG, artikel 137(6).

In Nederland wordt het Arbeidstijdenbesluit herzien naar aanleiding van het Jaeger-arrest uit 2003. Het huidige Arbeidstijdenbesluit bepaalt dat uren in de aanwezigheidsdienst waarop geen arbeid wordt verricht, tellen als rust. Om het Arbeidstijdenbesluit weer in overenstemming met de richtlijn te brengen, wordt deze bepaling geschrapt, en wordt de maximale arbeidsduur bij aanwezigheidsdiensten gesteld op de norm van de richtlijn. Die norm is 48 uur. De beloning van aanwezigheidsdiensten van ambulancepersoneel en brandweerpersoneel is wel gebaseerd op een systeem van gewogen uren. Dit systeem is dus niet in strijd met de richtlijn of een andere vorm van gemeenschapsrecht.

Hiernaast heeft het Hof zich uitgesproken over de maximale arbeidsduur per week. De Franse wetgeving kent een maximale arbeidsduur van 44, terwijl de richtlijn een norm van 48 uur kent. Het Hof concludeerde dat waar het nationale recht wordt getoetst aan de richtlijn, alleen de normen van de richtlijn gelden. Indien dus het nationale recht over aanwezigheidsdiensten wordt getoetst, dan dient alleen te worden gekeken of de maximale arbeidsduur van de richtlijn, 48 uur, wordt overschreden.

Volledige tekst arrest: http://curia.eu.int/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=en&Submit=Rechercher&alldocs=alldocs&docj=docj&docop=docop&docor=docor&docjo=docjo&numaff=C-14/04%20&datefs=&datefe=&nomusuel=&domaine=&mots=&resmax=100


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #59 Gepost op: 18 april 2006, 08:02:28
http://www.prikpagina.nl/read.php?f=10&i=52531&t=52513#reply_52531

Auteur: BRW  (---.speed.planet.nl)
Datum:   18-04-2006 00:44

Mischien een klein stukje geschiedenis om het een en ander beter te begrijpen want uit jouw antwoorden blijkt dat je of alleen om je eigen hagje denkt of weinig van de materie afweet (wat de brandweer betreft) maar wel de boel veroordeelt.


Toen ik in dienst kwam had ik ( en nog veel meer met mij) de keuze gemaakt om minder te gaan verdienen, meer uren te maken dan bij mijn oude baas.

Daar stonden enkele zaken tegen over zoals FLO, het plezier in het werk, de collega's, de 24 uurs dienst, het werk zelf en nog veel meer zaken die ik waarschijnlijk nu ff vergeet. Hoe het exact zat met die uren wist ik niet maar op een bepaald moment wist ik dat ik dus 56 gemiddeld per week werk, de meeste weken bestaan uit drie dagen werk dus dat is 72 uur er zijn zelfs weken van 4 dagen dus 96 uur. Wij krijgen een maaltijd vergoeding van € 1,80 per dag, normaal als je moet overwerken ligt dat zo rond de € 9,- in een winkel ofzo. Een vriend van mij was int. chauffeur en kreeg destijds FL 80,- per dag geld om van te leven, wij dus € 1,80.

In de jaren zijn er steeds meer taken op ons bordje gekomen, zoals knippen bij een ongeval met beknelling, reanimatie, preventie en nog een aantal taken. Steeds kwamen we in de funktie waardering net 1 puntje te kort waardoor we niet in een hogere loonschaal kwamen, terwijl een hoofdagent die vroeger een vergelijkbaar salaris had als een hoofdbrandwacht nu veel meer verdient.

VErleden jaar werd het FLO afgeschaft, we mochten nog maar 20 jaar werken bij de brandweer en daarna kon je oprotten, gelukkig is dit terug gedraaid maar de FLO op 55 jaar hebben we verloren. Bedenk wel dat iemand die 30 jaar bij de brandweer werkt en met 55 jaar met FLO gaat in zijn carriere ruim 10 jaar aan uren meer heeft gewerkt (onbetaald) dan een collega die op kantoor zit en 30 jaar heeft gewerkt. Een van de redenen was dat de europese wetgeving nou eenmaal verbood om mensen te ontslaan omdat ze 55 jaar oud zijn.

Nu staat de wet aan onze kant inzake de ABT, tijd ingeroosterd op het werk is 100% werktijd ook als je slaapt want je bent immers direkt oproepbaar om direkt werkzaamheden te verrichten. In feite is 54 uur werk en 36 uur betaald krijgen zo illegaal als het inhuren van zwartwerkende polen. Nu deze wet onze overheid niet uitkomt moet deze maar verandert worden, lijkt een beetje op bananenrepubliek politiek. De werkgever weet al jaren van deze problematiek maar heeft het voor zich uit geschoven omdat men dacht dat de brandweer toch wel een uitzonderings positie zou krijgen in het ATB, dus niet en nu is het 5 voor 12.

De werkgever heeft ,plat gezegd, ons 5 maanden geleden keihard genaaid en verwacht nu dat wij ze wel matsen door het tekenen van een opt out. Het niet tekenen van deze regeling mag volgens de wet geen nadelige gevolgen hebben er wordt echter wel gedreigt met korten op salaris en vakantie dagen en zelfs met het opheffen van de 24 uurs dienst. Hoe kan iemand nu loyaal zijn voor zo'n werkgever.