http://www.bac-brandweer.nl/Nieuwsbrieven/04-Nieuwsbrief%20Arbeidstijden%2021406.htmNieuwsbrief Arbeidstijden 21 april 2006
www.bac-brandweer.nl Kort Geding Ondernemingsraad Rotterdam
De ondernemingsraad van de brandweer Rotterdam heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Rotterdam dat op 20 april jongstleden diende. Zij eisen dat de gemeente binnen 6 weken voldoet aan de Europese richtlijn, die al 10 jaar geldt, en het Nederlandse ATB dat per 1 juni a.s. geldt. De rechtbank doet op 11 mei aanstaande uitspraak (op 17 mei wordt de uitspraak inzake Van Hengst/rotterdam verwacht)
Waarom nu een kort geding ?
Om een rooster “rond te krijgen” dat voldoet aan het maximum van 48 uur gemiddeld per week, moeten er vele medewerkers worden aangenomen( om precies te zijn 29 in Rotterdam). De werkgever heeft echter tot op heden niets ondernomen; geen enkele wervingsactiviteit, terwijl ze al heel lang weten dat het rooster niet voldoet aan de norm. In 2005 heeft de ondernemingsraad het rooster gedoogd onder de voorwaarde dat de werkgever dat jaar benut om in 2006 wel aan de regels te voldoen. De ondernemingsraad vreest dat de werkgever blijft afwachten en straks bezuinigt op de brandweerzorg voor de burgers om het rooster rond te krijgen.
Standpunt gemeente Rotterdam: “We voldoen aan de richtlijn”.
De gemeente Rotterdam voert aan dat ze voldoen aan de richtlijn, om twee redenen:
-“vakantie-uren zijn geen aanwezigheidsuren”; door deze redenering zou de brandweer met de huidige roosters niet over de 48 uur heenkomen. De redenering is echter onjuist. De richtlijn stelt het maximum op 48 arbeidsuren gemiddeld per week. Uit alle uitspraken van het Europese Hof blijkt dat aanwezigheidsuren gelijk worden gesteld aan arbeidsuren. Die tellen dus mee voor de berekening van de gemiddelde arbeidstijd. Vakantie-uren zijn geen aanwezigheidheidsuren, maar wel arbeidstijd. Dit staat letterlijk in de Arbeidstijdenwet. Ook deze uren tellen dus mee!!!!!!!!
-“48 uur als maximum moet worden berekend over 26 weken; op 1 december aanstaande zal blijken of we hieraan hebben voldaan”, aldus de gemeente Rotterdam. Deze redenering is wel juist, MAAR als de gemeente op korte termijn niets onderneemt, slagen zij er niet tijdig in extra medewerkers aan te nemen en op te leiden. Dat is namelijk nodig om de huidige medewerkers de extra uren nog voor 1 december te kunnen laten compenseren.
Aanwezigheidsuur = arbeidstijd
Vakantie-uur = arbeidstijd
48 uur = genoeg !!!
Geen opt-out
Opt-out is geen oplossing. 48 uur is genoeg, dat bepaalt de richtlijn niet voor niets, ter bescherming van de werknemer !! Daarnaast is met de opt-out-regeling geen betrouwbaar rooster rond te krijgen. Als een deel van de medewerkers niet meewerkt, en dat recht hebben ze, zonder nadeel te ondervinden, moet het rooster worden aangepast. Elk half jaar later kan dat weer anders liggen, omdat er meer of minder met opt-out instemmen. Geen enkele organisatie kan op zo’n onzekere basis een goede uitvoering van zijn taken garanderen. Een ander negatief effect van opt-out is dat er grote druk op individuen komt te staan om in te stemmen met opt-out. Denk bijvoorbeeld aan de medewerkers die nieuw in dienst treden. Houdt de site van
www.bac-brandweer.nl in de gaten voor het laatste nieuws en het antwoord op al uw vragen. Houd op ons op de hoogte ! Wordt er aantoonbare druk uitgeoefend, meldt het ons.