http://www.nvbr.nl/fe/index.aspx?ChapterID=1140&ContentID=697Verslag informatiebijeenkomst Arbeidstijdenbesluit
Per 1 juni 2006 wordt het nieuwe Arbeidstijdenbesluit van kracht. Deze wet betekent een aantal belangrijke veranderingen voor de brandweer.
Verslag van de informatiebijeenkomst Arbeidstijdenbesluit op 10 februari 2006 te Arnhem.
Aanleiding
Per 1 juni 2006 wordt het nieuwe Arbeidstijdenbesluit van kracht. Deze wet betekent een aantal belangrijke veranderingen voor de brandweer. Om haar leden te informeren heeft de NVBR op 10 februari informatiebijeenkomsten gehouden voor de commandanten van beroeps en vrijwilligerskorpsen. Zo'n 60 mensen hebben deze bijeenkomsten bezocht.
Veranderingen
In het nieuwe arbeidstijdenbesluit zijn drie veranderingen aangebracht:
1. De maximale arbeidsduur voor werknemers met aanwezigheidsdiensten wordt in overeenstemming gebracht met artikel 6 van de Europese richtlijn. Concreet betekent dit dat de maximale werktijd over een periode van 26 weken maximaal 48 uur per week is. De maximale arbeidsduur van 48 uur geldt voor alle werkzaamheden die 'in hiërarchie' worden uitgevoerd. Dit betekent dat vrijwel alle nevenfuncties (bijv. instructeur en examinator) meetellen.
2. De dagelijkse rusttijd mag wettelijk niet meer tijdens de aanwezigheidsdienst worden genoten. Dit betekent dat dit op een later tijdstip moet worden gecompenseerd.
3. Er is een zogenaamde 'opt-out clausule' opgenomen. Volgens deze clausule kunnen werknemers individueel - dus niet per CAO of een andere collectieve regeling - instemmen met een langere arbeidsduur.In het nieuwe Arbeidstijdenbesluit kunnen werknemers die een aanwezigheidsdienst draaien, instemmen met een maximale arbeidsduur van gemiddeld 60 uur per week, gerekend over een periode van 26 weken.
Conclusies
Het spreekt voor zich dat deze veranderingen verstrekkende gevolgen hebben voor de beroepskrachten en vrijwilligers bij de brandweer. Echter, de veranderingen zijn onvermijdelijk. Ruimte voor onderhandeling is er niet meer, de brandweer moet voldoen aan haar wettelijke verplichtingen.
Vanuit de professie staan twee uitgangspunten centraal:
* Handhaven van het zorgniveau: de toepassing van de veranderingen in het nieuwe Arbeidstijdenbesluit leiden hoogstwaarschijnlijk tot kostenverhoging. Deze kostenverhoging mag niet ten koste gaan van het zorgniveau.
* Arbeidsrust: de omstandigheden waarin de nieuwe CAO tot stand is gekomen en de naweeën daarvan maakt dat oplossingen voor omgang met de veranderingen niet tot nieuwe onrust mogen leiden.
Hoewel het wettelijk verplicht is, is het een onmogelijke opgave om de veranderingen in de roosters voor 1 juni te realiseren. De argumenten hiervoor worden verzameld met als doel uitstel te realiseren om per 1 januari 2007 aan de wetgeving te kunnen voldoen. Hiervoor is het nodig eenmalig de werknemers de opt-out regeling te laten tekenen voor een periode van 6 maanden. Het is niet de bedoeling de opt-out regeling als structurele maatregel te hanteren.
De eindverantwoordelijkheid voor het toepassen van de veranderingen ligt bij het bestuur. Het brandweermanagement is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering in de brandweerorganisatie. Daarnaast heeft zij de taak om het bestuur vanuit haar professie te adviseren over oplossingen voor de problemen die het nieuwe Arbeidstijdenbesluit met zich mee brengen.
Hoewel het goed is om er in NVBR verband over de consequenties na te denken, kan pas daadwerkelijk iets worden gedaan als er een heldere opdracht ligt van bestuurders van de brandweer.
Afspraken
* Vanuit de NVBR wordt bij het College van Arbeidszaken (waarin de werkgevers zijn vertegenwoordigd) aangedrongen middels een brief (wordt verstuurd in week 10) op een heldere en eenduidige opdracht om te voorkomen dat ieder korps zijn eigen oplossing moet vinden. De NVBR zal in het verzoek aan het College van Arbeidszaken aangeven dat vanuit professionele optiek het handhaven van het zorgniveau en handhaven van de arbeidsrust voorop staan. In deze brief wordt tevens aangedrongen op het opnemen van een opt-out regeling voor vrijwilligers.
* De leden van de NVBR worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Indien hiervoor aanleiding bestaat worden informatiebijeenkomsten georganiseerd.
* De commandanten informeren hun eigen omgeving (ambtelijk en bestuurlijk) over de consequenties van het nieuwe Arbeidstijdenbesluit.
* Het CvA stuurt een ledenbrief over het nieuwe Arbeidstijdenbesluit waarin alle details van de wetswijziging worden toegelicht naar alle gemeenten. Bij de ledenbrief zit een voorbeeld 'opt-out regeling'. Zodra de ledenbrief beschikbaar is wordt deze tevens op de website van de NVBR geplaatst.