Al wat ouder bericht
Weet iemand hoe het afgelopen is??
http://www.abvakabofnv.nl/cao/bericht/abvakabo_spant_rechtszaak_tegen_den_bosch_geen_opt_out_brandweer/ABVAKABO FNV rechtszaak tegen Den Bosch: geen opt out brandweer
ABVAKABO spant een rechtzaak aan tegen de gemeente Den Bosch. Kern daarvan is dat brandweerlieden die niet tekenen voor werken met een 54-uurs rooster (opt out), daar geen nadeel van mogen ondervinden. De rechter heeft onlangs vastgesteld dat de brandweer moet werken volgens de Europese richtlijn: met roosters van 48 uur per week.
Onrust
Er is de laatste tijd meer ophef geweest rond de arbeidstijden van de brandweer. We zetten de laatste ontwikkelingen nog even op een rij:
Op 11 mei jl. heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak die was aangespannen door de OR van Rotterdamse brandweer over de arbeidstijdenproblematiek. Conclusie van de rechter: het rooster is in strijd met het Arbeidstijdenbesluit, en moet dus worden aangepast.
In deze zaak was vooral van belang hoe de rechter zou oordelen over ‘de laatste strohalm’ van werkgevers: het verhaal dat er ondanks roosters van 54 uur slechts door een paar werknemers gemiddeld meer dan 48 uur per week wordt gewerkt, als je perioden van verlof en ziekte aftrekt van de arbeidstijd. De rechtbank maakte hier echter korte metten mee; zo kan de Europese Richtlijn niet worden uitgelegd. Er wordt dus op basis van het rooster gemiddeld meer dan 48 uur gewerkt, waarmee het rooster ’...zich niet verdraagt met de wettelijke regeling die vanaf 1 juni a.s. zal gelden en dus behoeft het rooster aanpassing’. De Rechtbank geeft de OR op dit punt dus volledig gelijk.
Verlof niet aftrekken
Daarmee is er niet alleen in Rotterdam, maar voor alle korpsen duidelijkheid gekomen. Werkgevers dachten met het aftrekken-van-verlof-verhaal een maas in de wet te hebben gevonden, maar dit snijdt uiteraard geen hout. Er wordt wel degelijk meer dan 48 uur per week gewerkt, en (zonder opt out) kan dit niet meer. En nog maar eens voor alle duidelijkheid: ABVAKABO FNV wijst opt out af! De roosters moeten dus worden aangepast aan Europa en het ATB.
De rechtbank vond overigens dat de OR ‘onvoldoende spoedeisend belang’ heeft bij het nu met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006 verbieden van het huidige rooster. Maar de uitspraak gaat ervan uit dat de Brandweer Rotterdam alles in het werk stelt om zo snel mogelijk te voldoen aan de wet.
Na lang wachten zou op 17 mei de uitspraak volgen in een andere belangrijke zaak over de arbeidstijden, namelijk die van Fred van Hengst en ABVAKABO FNV tegen de gemeente Rotterdam. Helaas is dit opnieuw uitgesteld; pas op 22 november valt nu een uitspraak te verwachten.
ABVAKABO FNV onderneemt stappen
En nu komt er weer een nieuwe zaak aan. Kern daarvan is de rechter te laten beslissen over de consequenties voor de arbeidsvoorwaarden, als de werknemer niet tekent voor individuele opt out. ABVAKABO FNV stelt dat de werknemer hiervan geen enkel nadeel mag ondervinden, terwijl werkgevers vinden dat werknemers bij de brandweer bij 48 uur werken deeltijder worden. Met alle gevolgen vandien voor de arbeidsvoorwaarden.
Onlangs meldden collega’s uit Den Bosch zich bij de bond, naar aanleiding van de brief die zij van hun commandant hadden gekregen. Ook daarin worden mensen die 48 uur willen werken getypeerd als deeltijder, wat leidt tot verslechtering van het salaris, brandweertoelage, pensioenopbouw, vakantietoeslag, verlofopbouw en eindejaarsuitkering. Hoezo mogen werknemers geen nadeel ondervinden als ze niet tekenen voor opt out?
Wij hebben deze zaak direct aangekaart bij de VNG, met het doel hiervan een gezamenlijke proefprocedure te maken. Daar zag men er wel wat in, maar wat bleek? Den Bosch wenst niet mee te werken. Niet dat de gemeente van plan is haar brief aan het personeel in te trekken, maar Den Bosch wil niet als ‘proefkonijn’ fungeren. Daarop heeft de VNG besloten niet met Den Bosch als proefproces verder te kunnen, want de VNG wil dit niet doen tegen de zin van een van de leden. Om die reden lukt het dus niet te komen tot een proefprocedure met landelijke afspraken met de VNG daaromheen (zoals in het hele land stoppen met veroorzaken van onrust over opt out, en het overal volgen van de uitspraak van de rechter).
Dat is jammer, maar dat betekent uiteraard niet dat we als bond dan maar niets doen; we gaan nu gewoon zelf als ABVAKABO FNV juridische stappen ondernemen tegen Den Bosch. Onze advocaat heeft inmiddels een brief aan de commandant gestuurd, met het verzoek de aangekondigde verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden niet door te voeren. Bij een negatieve reactie zal zo spoedig mogelijk een kort geding procedure worden gestart.
Wij houden u op de hoogte, binnenkort ook over de uitwerking van de FLO-afspraken; de onderhandelingen hierover zijn bijna afgerond.