Arbeidstijdenbesluit Brandweer 1 Juni definitief

Auteur Topic: Arbeidstijdenbesluit Brandweer 1 Juni definitief  (gelezen 71635 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #210 Gepost op: 19 maart 2007, 23:09:42
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/147839

16 maart 2007 08:14 uur
   
 Toch kort geding Utrecht tegen brandweer
   

UTRECHT -  De stad Utrecht spant toch een kort geding aan tegen de ondernemingsraad van haar eigen brandweer.Onderhandelingen over het nieuwe dienstrooster lagen vorige week nog op koers, maar zijn alsnog mislukt.

Utrecht wil een dienstrooster dat voldoet aan het nieuwe arbeidstijdenbesluit. De brandweerlieden maakten zelf een rooster waarvan ze vinden dat dat hun sociale leven minder belast.

Het kort geding dient aanstaande donderdag.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #211 Gepost op: 19 maart 2007, 23:10:40
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article1608006.ece

Kwart meer brandweerlieden nodig na akkoord

Gepubliceerd op 12 maart 2007, 15:08
Laatst bijgewerkt op 12 maart 2007, 15:09
haarlemmermeer -  Het brandweerkorps Haarlemmermeer heeft ongeveer 25 procent extra personeel nodig vanwege het akkoord tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden. In het akkoord, dat vorige week werd gesloten, staat dat de gemiddelde werkweek van brandweerlieden teruggebracht moet worden van 54 naar 48 uur, met behoud van volledig inkomen. Overuren moeten met terugwerkende kracht worden uitbetaald.

 


,,Wij hebben er heel positief op gereageerd'', zegt Erik Verhulst van de Haarlemmermeerse brandweer. ,,Het zag er lang naar uit dat het gedoe over onze arbeidstijden regionaal geregeld moest worden, nu is er dus een landelijk akkoord. Dat betekent wel dat we flink wat extra personeel nodig hebben. Ons huidige korps bedraagt 60 mensen, dat moeten er ongeveer 75 worden.''

 
Verhulst, die actievoerde voor betere werktijden, voorziet niet al te veel problemen met het aantrekken van nieuw personeel. ,,Aan belangstelling geen gebrek. Maar het nieuwe rooster moet eerst nog worden goedgekeurd, en we doen geen concessies aan kwaliteit. De sollicitaties en opleidingen gaan dus nog wel wat tijd in beslag nemen. We hopen het nieuwe rooster per 1 januari 2008 in te voeren.''

 
De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt nog wat de financiële consequenties van het akkoord zijn.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #212 Gepost op: 24 maart 2007, 17:22:49
http://www.skoeps.nl/index.php?module=Skoeps&func=shownews&id=25330


laatste kans voor gemeente en brandweer Utrecht

23 maart 2007
BINNENLAND

(Novum) - Het kort geding van de gemeente Utrecht tegen de Utrechtse brandweer is opnieuw door de rechter aangehouden. Met het kort geding wil de gemeente de brandweer een nieuw dienstrooster opleggen.

"Kennelijk ziet de rechter toch nog openingen voor overleg", legt een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht uit. De partijen hebben nog één week de tijd gekregen om het conflict samen op te lossen. Komen ze er niet uit, dan oordeelt de rechter over de zaak.

Begin maart werd het kort geding ook al aangehouden. De brandweer ging toen 'in principe' akkoord met het voorstel van de gemeente, maar stelde voorwaarden aan het rooster. De partijen zijn nog altijd niet tot een slotakkoord gekomen.

De Utrechtse brandweer werkt sinds begin dit jaar niet volgens de eisen van de Brandweerwet. In strijd met Europese regelgeving draaiden de brandweermannen 54-urige werkweken. De brandweer eist een 48-urige werkweek en voerde daarvoor actie door zondagsdiensten te draaien. Hoewel de gemeente akkoord is gegaan met de 48-urige werkweek, is over de voorwaarden nog geen overeenstemming bereikt.

Ook andere gemeenten hebben een dergelijk conflict met de brandweer. Zo hebben de korpsen in Amsterdam, Almere en Haarlem een kort geding aangespannen tegen de gemeenten met de eis voor een 48-urige werkweek met behoud van het huidige salaris. De werkgevers weigeren vooralsnog slaapdiensten als werktijd mee te tellen.

In een aantal plaatsen, waaronder Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Maastricht, is de arbeidstijd al teruggebracht tot 48 uur.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #213 Gepost op: 24 maart 2007, 18:54:42
Al wat ouder officieel bericht:

http://www.amsterdam.nl/?ActItmIdt=39654

Tijdelijke maatregelen personeelstekort brandweer
15 maart 2007
 -
Mirjam Otten

In het onderhandelaarsakkoord tussen gemeenten en bonden is afgesproken dat de brandweer zo spoedig mogelijk overgaat op een 48-uursrooster in plaats van het huidige 54-uursrooster. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit. Per 1 april gaat de gemeente daartoe over. Omdat het hiervoor noodzakelijke personeel niet onmiddellijk beschikbaar is, treft de gemeente een aantal maatregelen.

Extra personeel
Amsterdam gaat op zoek naar 84 extra brandweerlieden om het huidige niveau van de brandweerzorg te houden. De brandweer is inmiddels gestart met het aanstellen van extra nieuw personeel. Zo is in november 2006 de opleiding van 12 medewerkers gestart. Voor 2007 worden nog eens 5 a 6 nieuwe ploegen van 12 mensen opgeleid. Het bereiken van volledige herbezetting neemt volgens schatting ongeveer twee jaar in beslag. De kosten voor het aannemen extra personeel bedragen jaarlijks 3,9 miljoen euro.

 

Tijdelijke maatregelen
Omdat er per 1 april nog niet voldoende medewerkers beschikbaar zijn om alle kazernes optimaal te bemensen, stelt Brandweer Amsterdam een aantal tijdelijke maatregelen in. De brandweerzorg wordt de komende 1,5 a 2 jaar hiermee in een klein deel van Amsterdam iets lager, maar de brandweer vindt dit niveau aanvaardbaar. In het gebied binnen de Ringweg A10 worden twee kazernes niet meer voorzien van de extra (zevende) man op de spuitwagen. Deze tijdelijke maatregel heeft geen gevolg voor de opkomsttijden in deze verzorgingsgebieden en Amsterdam blijft hier voldoen aan de landelijke norm. In de kazernes in de oude binnenstad waar vanwege oudbouw het brandgevaar hoger is, blijft de zevende man op de wagen.

Verder wordt in stadsdeel Zuidoost één kazerne tijdelijk gesloten. De kazerne Remmerdenplein staat in een gebied met veel nieuwbouw met goede brandpreventie. Het aantal uitrukken voor brand in dit gebied is van oudsher het laagst. Voor de gebouwen die tijdelijk 2 a 3 minuten onder de landelijk norm voor opkomsttijd vallen, worden extra voorzieningen getroffen, zoals het aanbieden van rookmelders.


Onderhandelaarsakkoord
Volgens Europese regels mag er niet meer dan 48 uur per week gewerkt worden. De Nederlandse wetgeving is per 1 juni 2006 hierop aangepast, zodat er vanaf 1 juni 2006 maximaal 48 uur per week gewerkt mag worden in plaats van de 54 uur daarvoor. Op 27 februari jongsleden heeft de rechtbank Den Haag besloten dat de kortere werkweek met behoud van het huidige salaris moet worden ingevoerd. De uitspraak is gedaan tijdens een rechtszaak die was aangespannen door de vakbond Abvakabo FNV.

Inmiddels hebben de onderhandelingen met de bonden tot een principe akkoord geleid. Zo vindt, indien partijen overeenstemming bereiken over een definitief akkoord, over de uren boven de 48 uur met terugwerkende kracht tot 1 juni 2006 een nabetaling plaats; dit is de datum waarop het Arbeidstijdenbesluit voor aanwezigheidsdiensten werd aangepast. Voor de periode 1 juni 2006 tot en met 1 april 2007 betekent dit voor Amsterdam een nabetaling van 3,7 miljoen euro.

Als Amsterdam door zou gaan met het huidige 54-uursrooster te werken, komen de extra kosten op ongeveer een half miljoen euro per maand. Dat zou betekenen dat boven op de extra kosten van 3,9 miljoen euro structureel en 3,7 miljoen euro incidenteel er nog een kostenpost van miljoenen euro’s bij zou komen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #214 Gepost op: 24 maart 2007, 19:51:06
Gaat dit geen definitieve maatregel worden.... :-X :-X :-X :-X :-X Dit gaat klinken als een reorganisatie. Als het goed gaat waarom zou je dan deze posten weer open doen... :-X :-X :-X :-X

http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2007/03_maart/24/binnenland/0324_1830_brandweer_te_laat.xml

'Aanrijtijd brandweer wordt langer'

De aanrijtijd van de brandweer wordt op veel plekken langer. Oorzaak is een accuut personeelstekort bij veel korpsen. Dat meldt RTL Nieuws.


Akkoord
Het tekort is ontstaan door een akkoord tussen vakbonden en gemeenten waarin is afgesproken dat de werkweek voor brandweermannen zes uur korter wordt.



Extra mensen
Om toch dezelfde roosters te kunnen maken, heeft de brandweer daardoor landelijk ineens 500 extra mensen nodig, en die zijn er niet. Op sommige plekken moeten zelfs brandweerkazernes dicht.

Norm
De Nederlandse brandweercommandanten voorspellen dat de norm, die stelt dat de brandweer binnen acht minuten na de melding van een brand ter plekke moet zijn, vaker zal worden overschreden.

Werven
Inmiddels is de brandweer al wel begonnen om personeel te werven en op te leiden, maar dat kost twee jaar voordat ze inzetbaar zijn. Het is ook nog onzeker of de gemeenten voldoende geld hebben om het extra brandweerpersoneel aan te trekken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #215 Gepost op: 24 maart 2007, 19:55:01
Het is blijkbaar de schuld van het akkoord.... ??? ::) :-X :-X :-X Is het niet de schuld van de werkgevers die dit al een aantal jaren hebben zien aankomen.... ::) ::) ::) ;) :-X

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_binnenland/article669056.ece/Brandweer_komt_later_door_personeelstekort


 
Brandweer komt later door personeelstekort
RIJSWIJK (ANP) - De brandweer in grote delen van het land meer tijd nodig hebben om op de plek van de brand te komen. Dat zei Paul Verlaan, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) zaterdag in het RTL Nieuws.

Door een tekort van zeker 500 man personeel raken veel brandweerposten onderbezet. Dit personeelstekort komt door het akkoord dat bonden en gemeenten eerder deze maand hebben gesloten. Daarin staat dat een werkweek voor brandweermannen hooguit 48 uur mag duren, in plaats van 54 uur.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #216 Gepost op: 25 maart 2007, 16:10:13
http://home.szw.nl/navigatie/dossier/dsp_dossier.cfm?set_id=123&link_id=109853#8454100



(...)

Bereikbaar zijn op de werkplek (aanwezigheidsdienst)?
   
Tijdens een aanwezigheidsdienst moet u op uw werkplek blijven om na een oproep zo snel mogelijk aan het werk te gaan. U mag alleen in een aanwezigheidsdienst werken als het soort werk dat noodzakelijk maakt en het werk niet op een andere manier te organiseren is (bijvoorbeeld in de zorg of bij de brandweer). Bovendien moet het werken in aanwezigheidsdiensten in een collectieve regeling zijn afgesproken.

Voor werk in aanwezigheidsdiensten gelden de volgende regels:
(N.B. Als u niet regelmatig in een aanwezigheidsdienst werkt, zijn de normale regels van toepassing).

    * Direct voor en na een aanwezigheidsdienst mag u minimaal 11 uur niet werken. Per week mag deze rust 1 keer ingekort worden tot 10 uur en 1 keer tot 8 uur, als de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden dit nodig maken.
    * Een aanwezigheidsdienst mag niet langer dan 24 uur duren, inclusief wacht- of slaapuren.
    * Haalt u de norm voor de wekelijkse/dagelijkse rust niet? Dan moet u deze rusttijd alsnog later inhalen. Hierover kunnen in een collectieve regeling afspraken zijn gemaakt.
    * Als er geen afspraken zijn gemaakt over het inhalen van de dagelijkse of wekelijkse rust, dan geldt dat u in elke periode van 7 dagen ten minste 90 uren rust moet hebben: eenmaal een periode van 24 uur en 6 perioden van 11 uur. Twee inkortingen van deze rustperioden van 11 uur zijn mogelijk: 1 x per week tot 10 uur en 1 x tot 8 uur.
    * In 26 weken mag u maximaal 52 keer in een aanwezigheidsdienst werken.
    * Alle uren binnen een aanwezigheidsdienst - het eventueel ingeroosterde werk, het werk uit oproep en de uren van verplicht aanwezig zijn - tellen als arbeidstijd.
    * In een periode van 26 weken mag u ten hoogste gemiddeld 48 uur per week werken.
    * U kunt in overleg met uw werkgever ook gebruikmaken van de ‘maatwerkconstructie’ of opt-out. Hij mag met u een regeling treffen om tot 60 uur per week te werken. Indien u hiermee akkoord gaat moet u hier schriftelijk mee instemmen.
    * De schriftelijke instemming geldt voor een periode van 26 weken en wordt steeds stilzwijgend verlengd voor eenzelfde periode, tenzij u uitdrukkelijk aangeeft dat u het met die stilzwijgende verlenging niet eens bent.
    * Tussentijdse intrekking van de instemming is mogelijk. Hiervoor moet u een redelijke termijn in acht nemen en een goede reden hebben (bijvoorbeeld onvoorziene wijziging van uw persoonlijke omstandigheden).

(...)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #217 Gepost op: 27 maart 2007, 09:06:40
Al wat ouder officieel bericht:

http://www.amsterdam.nl/?ActItmIdt=39654

Tijdelijke maatregelen personeelstekort brandweer
15 maart 2007
 -
Mirjam Otten

In het onderhandelaarsakkoord tussen gemeenten en bonden is afgesproken dat de brandweer zo spoedig mogelijk overgaat op een 48-uursrooster in plaats van het huidige 54-uursrooster. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit. Per 1 april gaat de gemeente daartoe over. Omdat het hiervoor noodzakelijke personeel niet onmiddellijk beschikbaar is, treft de gemeente een aantal maatregelen.

Extra personeel
Amsterdam gaat op zoek naar 84 extra brandweerlieden om het huidige niveau van de brandweerzorg te houden. De brandweer is inmiddels gestart met het aanstellen van extra nieuw personeel. Zo is in november 2006 de opleiding van 12 medewerkers gestart. Voor 2007 worden nog eens 5 a 6 nieuwe ploegen van 12 mensen opgeleid. Het bereiken van volledige herbezetting neemt volgens schatting ongeveer twee jaar in beslag. De kosten voor het aannemen extra personeel bedragen jaarlijks 3,9 miljoen euro.

 

Tijdelijke maatregelen
Omdat er per 1 april nog niet voldoende medewerkers beschikbaar zijn om alle kazernes optimaal te bemensen, stelt Brandweer Amsterdam een aantal tijdelijke maatregelen in. De brandweerzorg wordt de komende 1,5 a 2 jaar hiermee in een klein deel van Amsterdam iets lager, maar de brandweer vindt dit niveau aanvaardbaar. In het gebied binnen de Ringweg A10 worden twee kazernes niet meer voorzien van de extra (zevende) man op de spuitwagen. Deze tijdelijke maatregel heeft geen gevolg voor de opkomsttijden in deze verzorgingsgebieden en Amsterdam blijft hier voldoen aan de landelijke norm. In de kazernes in de oude binnenstad waar vanwege oudbouw het brandgevaar hoger is, blijft de zevende man op de wagen.

Verder wordt in stadsdeel Zuidoost één kazerne tijdelijk gesloten. De kazerne Remmerdenplein staat in een gebied met veel nieuwbouw met goede brandpreventie. Het aantal uitrukken voor brand in dit gebied is van oudsher het laagst. Voor de gebouwen die tijdelijk 2 a 3 minuten onder de landelijk norm voor opkomsttijd vallen, worden extra voorzieningen getroffen, zoals het aanbieden van rookmelders.


Onderhandelaarsakkoord
Volgens Europese regels mag er niet meer dan 48 uur per week gewerkt worden. De Nederlandse wetgeving is per 1 juni 2006 hierop aangepast, zodat er vanaf 1 juni 2006 maximaal 48 uur per week gewerkt mag worden in plaats van de 54 uur daarvoor. Op 27 februari jongsleden heeft de rechtbank Den Haag besloten dat de kortere werkweek met behoud van het huidige salaris moet worden ingevoerd. De uitspraak is gedaan tijdens een rechtszaak die was aangespannen door de vakbond Abvakabo FNV.

Inmiddels hebben de onderhandelingen met de bonden tot een principe akkoord geleid. Zo vindt, indien partijen overeenstemming bereiken over een definitief akkoord, over de uren boven de 48 uur met terugwerkende kracht tot 1 juni 2006 een nabetaling plaats; dit is de datum waarop het Arbeidstijdenbesluit voor aanwezigheidsdiensten werd aangepast. Voor de periode 1 juni 2006 tot en met 1 april 2007 betekent dit voor Amsterdam een nabetaling van 3,7 miljoen euro.

Als Amsterdam door zou gaan met het huidige 54-uursrooster te werken, komen de extra kosten op ongeveer een half miljoen euro per maand. Dat zou betekenen dat boven op de extra kosten van 3,9 miljoen euro structureel en 3,7 miljoen euro incidenteel er nog een kostenpost van miljoenen euro’s bij zou komen.

Gisteravond bleek maar weer dat autospuit Rudolf wel degelijk nodig is.

Drie gewonden bij brand in gezinsvervangend tehuis/ Parkhof.
Bij een brand in een gezinsvervangend tehuis aan Parkhof zijn maandagavond drie personen gewond geraakt. Twee van hen moesten worden overgebracht naar een ziekenhuis. Eén van hen liep brandwonden op, de tweede persoon had veel rook ingeademd. Een derde persoon had ook rook ingeademd, maar kon ter plaatse door ambulancepersoneel worden behandeld.
De brand brak omstreeks 18.50 uur uit in een kamer op de eerste etage. De brandweer was snel ter plaatse (autospuit Rudolf) en wist de personen uit de brandende kamer te redden. Ook zette de brandweer de ontruiming van de rest van het tehuis in gang. De brandweer had het vuur snel onder controle. De oorzaak van de brand is onbekend.
Bron: Brandweer Amsterdam / www.kazernewillem.web-log.nl

Trouwens met zo'n 700 uitrukken per jaar is autospuit Rudolf ook voor andere klussen
(denk aan: reanimaties, afhijsingen, metingen, onderzoek naar gaslucht, koolmonoxidevergiftiging, etc) ook niet te missen.

 ::) ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #218 Gepost op: 28 maart 2007, 22:21:22
http://www.at5.nl/index1.asp?newsid=25585

Zorgen om brandveiligheid Zuidoost
28-3-2007 De deelraad in Zuidoost maakt zich zorgen over de brandveiligheid in het stadsdeel. Wegens personeelstekort gaat burgemeester Cohen een van de twee kazernes sluiten. Bewoners halen inmiddels massaal een gratis rookmelder op om de eigen veiligheid te vergroten.
Het stadsdeel vreest dat de brandweer in de toekomst meer tijd nodig heeft om ter plaatse te komen. Zeker gezien de afstanden die moeten worden afgelegd. Het stadsdeel zet daarom alles op alles om tenminste één kazerne te behouden.
Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en Burgemeester Cohen gaan binnenkort om de tafel om de kwestie door te spreken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #219 Gepost op: 29 maart 2007, 23:06:33
http://www.ad.nl/utrecht/article1226905.ece

’Brandweerzorg niet in gevaar’
Door RENÉ CAZANDER

UTRECHT - De brandweerzorg in de stad Utrecht is en komt niet in gevaar. Dat zei Jacco Lijffijt, lid van de ...

De brandweerzorg in Utrecht blijft gegarandeerd.
....ondernemingsraad van de Utrechtse brandweer gisteren bij de bestuursrechter.

Het steekt de OR dat de gemeente de indruk wekt dat de brandweerlieden niet om de veiligheid van de burgers zouden geven. ,,Dat is pertinent onjuist,’’ aldus een geprikkelde Lijffijt.

De leiding van de brandweer (de gemeente) en de OR stonden gisteren voor de tweede keer in korte tijd tegenover elkaar voor de rechter, omdat overleg tot niets had geleid.

De gemeente wil een nieuw werkrooster invoeren. Langer vasthouden aan het huidige noodrooster (ingevoerd begin dit jaar) leidt tot grote problemen, waarschuwt ze.

Er is te weinig personeel. In de post Leidsche Rijn staat volgens de gemeente een tankauto die al een jaar geheel buiten dienst is. En het duurt niet lang of een tweede brandweerpost in de stad moet de deuren sluiten, zegt de gemeente. En dat wil Utrecht koste wat kost voorkomen.

De brandweer wil vasthouden aan het noodrooster. De brandweerzorg blijft daarmee gegarandeerd, aldus de ondernemingsraad. In het noodrooster zijn volgens de OR elke dag zelfs vijf man meer beschikbaar in de uitrukdienst. En de post Leidsche Rijn is slechts een enkele keer buiten dienst geweest, zegt Lijffijt.

Mocht er onverhoopt wel een keer een problematische situatie ontstaan, zijn de brandweerlieden bereid hun verlof op te sparen.

De OR stelt dat de problemen al in 2005 bij de leiding bekend waren. Die is er in de ogen van de brandweelieden laks mee omgesprongen.

Het brandweerkorps vindt het onbegrijpelijk dat het voornamelijk vanwege financiële redenen een rooster krijgt opgelegd, waar 92 procent van de lieden tegen is.

De bestuursrechter doet over twee weken uitspraak.