http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=69980Meer agenten voor rijangst behandeld
DEN HAAG - Steeds meer agenten laten zich behandelen voor rijangst. Het aantal behandelplaatsen voor agenten die na een ongeluk met een surveillance-auto niet meer durven rijden wordt dit jaar opgeschroefd naar veertig. Vorig jaar zijn vijftien agenten behandeld.De behandeling is opgezet door rij-instructeurs van de Politieacademie in Leystad en enkele psychologen van behandelcentrum IPZO, met vestigingen in Nijmegen en Nieuwegein. De agenten die in het najaar in therapie gingen, zitten allen weer achter het stuur. ,,Ik heb niet de indruk dat het aantal agenten met rijangst toeneemt'', zegt M. van Bijssum, één van de instructeurs van de Politieacademie. ,,Maar nu de mogelijkheid voor een behandeling er is, blijkt er veel belangstelling te zijn.''
In ruim de helft van de gevallen gaat het om agenten die na een ernstig ongeval niet meer achter het stuur durven te kruipen. Ook zijn er agenten die na een depressie of burn-out bang zijn om op de snelweg een paniekaanval te krijgen. ,,Ik ken agenten die niet op de snelweg willen rijden. Dat is lastig als je met spoed naar een melding moet'', aldus Van Bijssum.
In veel gevallen gaan politiemannen en -vrouwen ritjes met de auto mijden. Het komt ook voor dat iemand papierwerk van collega's overneemt om maar achter het bureau te kunnen blijven. Agenten die toch nog in de auto stappen, rijden alleen langzaam en mijden drukke kruispunten of wegen langs sloten en kanalen. Ze vertellen dat vaak niet aan hun collega's.
De behandeling bestaat uit één of meer sessies bij een psycholoog en praktijkoefeningen op het terrein in Lelystad. Van Bijssum: ,,Dat bouwen we langzaam op en uiteindelijk gebruiken we weer toeters en bellen: sirenes en zwaailicht. Dat moet je niet te snel doen, want anders schieten de agenten meteen weer in de stress.'' De therapie duurt drie à vier maanden. Voor de agenten worden daarna nog terugkomdagen geregeld.
Nederland heeft in totaal 52 duizend agenten. Hoeveel er rijangst hebben, is niet duidelijk. Van de 6,7 miljoen Nederlanders met een rijbewijs hebben er ongeveer achthonderdduizend een vorm van rijangst. Ze durven bijvoorbeeld niet in drukke steden te rijden of mijden snelwegen.
Politiebonden zijn blij met de uitbreiding van het aantal behandelplekken. ,,Ik ken gevallen van politiemensen die een ongeluk maar net hebben overleefd. Voor hen is het goed dat ze in therapie kunnen, anders belanden ze achter het bureau'', aldus voorzitter G. van de Kamp vakbond ACP.