Agent veroorzaakt zelf vaak nepalarm
door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries
AMSTERDAM - Tientallen keren per dag ontvangen meldkamers van politiekorpsen in ons land oproepen van agenten in nood, terwijl er helemaal niets aan de hand is.
Agent veroorzaakt zelf vaak nepalarm
De nieuwe portofoon met bovenop de rode noodknop die te eenvoudig ingedrukt kan worden.
Een hele procedure wordt dan opgestart, terwijl de dienders op straat van niets weten.
De oorzaak van de valse alarmen is een nieuw soort portofoon waarmee alle politiemensen in ons land worden uitgerust en waarmee het grootste gedeelte van de korpsen al werkt.
De nieuwe communicatiemiddelen, onderdeel van het digitale C2000-systeem, zien eruit als mobiele telefoons en zijn aan de bovenkant voorzien van een noodknop. Als agenten daarop drukken wordt groot alarm geslagen. Het portofoonverkeer gaat voor enkele seconden stil, in de meldkamer wordt via de satelliet getraceerd, waar de agent in nood zich bevindt en er wordt direct contact gezocht met die persoon. Daarna vertrekken de dichtstbijzijnde collega’s naar de plek des onheils.
Circus
De noodknop wordt echter te pas en te onpas per ongeluk ingedrukt, waardoor dus het hele circus voor niets wordt opgestart. Als een agent gaat zitten, gaan de alarmbellen vaak al rinkelen.
Ook in Amsterdam is het schering en inslag. Woordvoerder Remco Gerretsen van het hoofdstedelijke korps bevestigt het ongemak. „Het klopt dat we vaak met valse meldingen te maken hebben. Het is waarschijnlijk een kwestie van gewenning bij de agenten. Er is wel een weerstand ingebouwd in de knop, zodat je enige moeite moet doen om hem in te drukken.”