Beroepsfotograaf met 'uitsterven' bedreigd
De beroepsfotograaf of zo u wilt fotojournalist heeft het de laatste tijd zwaar te verduren en het lijkt erop dat het voorlopig alleen nog maar slechter wordt. En ‘de klappen’ komen daarbij niet alleen meer uit de bekende hoek. Was er eerst de komst van het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 voor de hulpdiensten, dat er inmiddels voor heeft gezorgd dat de fotograaf niet of veel te laat bij actuele gebeurtenissen zijn ‘broodnodige’ beeld kan maken, nu lijkt de bedreiging ook nog eens uit een geheel onverwachte hoek te gaan komen.
Kranten zijn aan het ‘expirimenteren’ geslagen met het (laten) maken van foto’s door niet-beroepsfotografen, waardoor de beroepsfotograaf aan de kant lijkt te worden gezet.
Dagblad De Gelderlander is begonnen met, zoals de hoofdredactie het zelf omschrijft, het 'grensverkennend experiment', dat erop neer komt dat de krant foto’s door niet-beroepsfotografen zal laten maken.
Hierbij gaat de krant zelfs zover dat schrijvende redacteuren zullen worden geselecteerd die een basiscursus persfotografie krijgen en die vervolgens met een camera worden uitgerust om ‘zo nu en dan’ als fotograaf in actie te komen.
De Nederlandse Vereniging van Fotografen (NVF) schrijft hierover in een bezorgd bericht aan haar leden het volgende. ‘Vele handen maken het werk licht, zo licht dat er voor professionele fotojournalisten die staan voor kwaliteit geen werk zal overblijven. En wat zal er overblijven van beeldinformatie die niet langer door de ogen van professionele fotojournalisten aan het publiek wordt gegeven? Informatie van cultuur en historisch belang voor de regio’s. Een experiment heeft doorgaans het doel om te winnen. Hier gaat het over een experiment waarbij veel zal verdwijnen’, aldus de NVF.
Bron: Blikopnieuws