In de brand, uit de brandCement&BetonCentrum May 2, 2007 -
Op 1 mei 2007 heeft het Europese Betonplatform in Brussel een Engelstalige brochure uitgegeven onder de titel ‘Comprehensive fire protection and safety with concrete’. De uitgave is gerealiseerd door internationale experts in de cement- en betonindustrie. In de loop van 2007 zal de 30 pagina’s tellende brochure door het Cement&BetonCentrum worden vertaald voor en toegesneden op de Nederlandse markt.
De brandveiligheid van beton lijkt zó vanzelfsprekend dat bijna niemand er nog over spreekt. De kans dat er in een gebouw brand is echter groot genoeg om na te denken over de mogelijk verstrekkende gevolgen daarvan:
Door enkele aansprekende rampen is het denken over brandveiligheid (ook in Nederland) in de afgelopen jaren sterk aangewakkerd. Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid worden duidelijker en strenger geregeld.
Maatregelen worden genomen om zo veel mogelijk te voorkomen dat brand uitbreekt. Als er brand uitgebroken is moeten mensen zich zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen en moet de brandweer de brand snel, effectief en veilig kunnen blussen. Daarmee wordt de schade aan het gebouw en de omgeving (bodem, water, lucht) beperkt gehouden.
In vergelijking met andere bouwmaterialen biedt beton superieure prestaties op het gebied van brandveiligheid:
· Beton brandt niet.
· Vloeren, kolommen en compartimenteringswanden van beton hebben, ook onder de meest extreme brandcondities, een zeer hoge weerstand tegen bezwijken.
· Beton verspreidt bij brand geen rook of gevaarlijke gassen.
· Heel vaak zijn betonconstructies na een brand oppervlakkig aangetast en derhalve nog goed en relatief goedkoop te repareren.
Internationaal wordt momenteel een betrekkelijk nieuw concept ontwikkeld om de brandveiligheid van gebouwen te verbeteren: ‘fire safety engineering’ (FSE). FSE is onder andere gebaseerd op vroegtijdige brand- en rookdetectie, op het gebruik van sprinklerinstallaties en op locale brandbestrijding. FSE stelt betrekkelijk hoge eisen aan de ontwerper van een gebouw, aan het onderhoud van de aangebrachte voorzieningen en aan de organisatie van de brandbestrijding.
FSE kan de brandveiligheid optimaliseren. In geval van een calamiteit laten kwetsbare technische voorzieningen het echter nogal eens afweten. Dan zijn de gevolgen desastreus en komt de overblijvende veiligheid van het gebouw aan op de eigenschappen van het gekozen constructiemateriaal.
Beton is een inherent veilig constructiemateriaal.
Eigenlijk is dit oud nieuws, maar in het licht van de nieuwste ontwikkelingen rondom fire safety engineering worden overbekende gegevens soms betrekkelijk gemakkelijk vergeten.
De brochure van het Europese Betonplatform zal worden verspreid als een bruikbare reminder voor de ontwerper of constructeur.
In termen van brandveiligheid gaat er niets boven beton.
Meer informatie bij: Pieter Lanser (073-6401312)
de engelstalige brochure is te downloaden op
www.cementenbeton.nlgroeten
Guust