Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 389667 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Engeltje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 243
Reactie #160 Gepost op: 4 juni 2007, 18:46:20
Ze hadden nog een klein onderzoekje tussendoor....  :-X

rapportje van 35 blz, en van mei tot oktober zijn nog eens bijna een half jaar...
Mijn motto: "live fast, die young and leave a damn' goodlooking corpse"


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #161 Gepost op: 4 juni 2007, 18:57:54
rapportje van 35 blz, en van mei tot oktober zijn nog eens bijna een half jaar...

Blz 4 van het rapport:

(...)

Tijdens dit onderzoek deed zich de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol voor. Aan het onderzoek van deze brand heeft de Raad prioriteit gegeven. Het onderzoek naar de brand in Kingdom Venue heeft daardoor een forse vertraging opgelopen.

(...)

 ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #162 Gepost op: 7 juni 2007, 21:32:20
http://www2.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=206162&type=pers

 Plan handhaving veiligheid kraakpanden open voor inspraak      07-06-2007

Het gemeentebestuur wil de veiligheid van kraakpanden verbeteren. Inspecteurs moeten actief kraakpanden gaan bezoeken om de veiligheid te controleren. Nu inspecteert de gemeente alleen panden waarover geklaagd is. De nieuwe aanpak staat beschreven in de notitie ‘Handhaving veiligheid kraakpanden’. Deze notitie ligt nu ter inzage; belangstellenden kunnen er tot 19 juli a.s. op reageren.

De plannen zijn tot stand gekomen op basis van onderzoeken en inspecties van veiligheids- en gezondheidssituaties in en rond kraakpanden in 2006. Het college wil voortaan actief de constructie van panden gaan controleren. De gemeente kijkt verder naar de veiligheid van gas en elektra, brandveiligheid, de aanwezigheid van gevaarlijke materialen zoals asbest en het gebruik van de panden. De veiligheid en gezondheid van bewoners, gebruikers en de omgeving staan centraal in deze aanpak. Bij tekortkomingen of overtredingen zoekt de gemeente samen met bewoners en eigenaar naar een oplossing. Bij onvoldoende resultaat treedt de gemeente handhavend op.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 mei jl. met de notitie ‘Handhaving veiligheid kraakpanden’ ingestemd.  

Ter inzage
De notitie ligt sinds 6 juni jl. gedurende zes weken ter inzage voor belangstellenden, die erop kunnen reageren. Belangstellenden kunnen de notitie inzien bij: Informatie Centrum Gemeente Utrecht, Vinkenburgstraat 26 (geopend: maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur, zaterdag 10.00-13.00 uur) en bij de Balie Bouwen, Wonen en Ondernemen, Rachmaninoffplantsoen 61 (geopend: maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur). De notitie is ook te vinden op http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=205911. De wet schrijft reactie per brief voor. Dit kan gericht worden aan: Gemeente Utrecht, Postbus 8406, 3503 RK Utrecht.
De gemeente bespreekt de plannen ook met vertegenwoordigers van de kraakbeweging en andere betrokken instanties (openbaar ministerie, woningcorporaties, politie en brandweer).


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #163 Gepost op: 10 juni 2007, 00:45:26
Voldoet dit nog aan de definitie "lichte industrie"....  ::)

http://www.destentor.nl/zutphen/article1498982.ece

Ideeën IJsselsprong verrassen

ZUTPHEN - In een uitpuilende ruimte van kwekerij Ganzevles in de Zutphense wijk De Hoven zijn betrokkenen gisteravond geïnformeerd over de drie zoekrichtingen voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied ten westen van de IJssel in het kader van de zogeheten IJsselsprong.

(...)

http://www.destentor.nl/multimedia/archive/00487/kas_487606b.jpg


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #164 Gepost op: 11 juni 2007, 13:59:42
In de brand, uit de brand

Cement&BetonCentrum  May 2, 2007 -
Op 1 mei 2007 heeft het Europese Betonplatform in Brussel een Engelstalige brochure uitgegeven onder de titel ‘Comprehensive fire protection and safety with concrete’. De uitgave is gerealiseerd door internationale experts in de cement- en betonindustrie. In de loop van 2007 zal de 30 pagina’s tellende brochure door het Cement&BetonCentrum worden vertaald voor en toegesneden op de Nederlandse markt.
  
De brandveiligheid van beton lijkt zó vanzelfsprekend dat bijna niemand er nog over spreekt. De kans dat er in een gebouw brand is echter groot genoeg om na te denken over de mogelijk verstrekkende gevolgen daarvan:
 
Door enkele aansprekende rampen is het denken over brandveiligheid (ook in Nederland) in de afgelopen jaren sterk aangewakkerd. Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid worden duidelijker en strenger geregeld.
Maatregelen worden genomen om zo veel mogelijk te voorkomen dat brand uitbreekt. Als er brand uitgebroken is moeten mensen zich zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen en moet de brandweer de brand snel, effectief en veilig kunnen blussen. Daarmee wordt de schade aan het gebouw en de omgeving (bodem, water, lucht) beperkt gehouden.
In vergelijking met andere bouwmaterialen biedt beton superieure prestaties op het gebied van brandveiligheid:
·                Beton brandt niet.
·                Vloeren, kolommen en compartimenteringswanden van beton hebben, ook onder de meest extreme brandcondities, een zeer hoge weerstand tegen bezwijken.
·                Beton verspreidt bij brand geen rook of gevaarlijke gassen.
·                Heel vaak zijn betonconstructies na een brand oppervlakkig aangetast en derhalve nog goed en relatief goedkoop te repareren.
 
Internationaal wordt momenteel een betrekkelijk nieuw concept ontwikkeld om de brandveiligheid van gebouwen te verbeteren: ‘fire safety engineering’ (FSE). FSE is onder andere gebaseerd op vroegtijdige brand- en rookdetectie, op het gebruik van sprinklerinstallaties en op locale brandbestrijding. FSE stelt betrekkelijk hoge eisen aan de ontwerper van een gebouw, aan het onderhoud van de aangebrachte voorzieningen en aan de organisatie van de brandbestrijding.
 
FSE kan de brandveiligheid optimaliseren. In geval van een calamiteit laten kwetsbare technische voorzieningen het echter nogal eens afweten. Dan zijn de gevolgen desastreus en komt de overblijvende veiligheid van het gebouw aan op de eigenschappen van het gekozen constructiemateriaal.
 
Beton is een inherent veilig constructiemateriaal.
Eigenlijk is dit oud nieuws, maar in het licht van de nieuwste ontwikkelingen rondom fire safety engineering worden overbekende gegevens soms betrekkelijk gemakkelijk vergeten.
De brochure van het Europese Betonplatform zal worden verspreid als een bruikbare reminder voor de ontwerper of constructeur.
In termen van brandveiligheid gaat er niets boven beton.
  
Meer informatie bij: Pieter Lanser (073-6401312)

de engelstalige brochure is te downloaden op www.cementenbeton.nl

groeten
Guust


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #165 Gepost op: 11 juni 2007, 22:21:16
::) ::) Wat is er nu gemakkelijker als een groep(en) uitzetten... Juist... de hele doormelding uitzetten naar/op de AC...  :-X

http://www.skoeps.nl/index.php?module=Skoeps&func=shownews&id=35909

Grote brand in Lukasziekenhuis Apeldoorn

locatie: Home > Grote brand in Lukasziekenhuis Apeldoorn

11 juni 2007
BINNENLAND

(Novum) - In het Lukasziekenhuis in Apeldoorn heeft maandagochtend een grote brand gewoed. Zo'n honderd patiënten van het ziekenhuis aan de Albert Schweitzerlaan moesten worden overgebracht naar een andere verpleegafdeling van het ziekenhuis, zegt een politiewoordvoerder.

Een persoon raakte onwel en enkelen kregen last van de rook, verder vielen er geen gewonden. Om 16.00 uur konden alle patiënten weer terug naar hun afdeling. De oorzaak van de brand, die forse rookontwikkeling met zich meebracht, wordt nog onderzocht.

De politie kreeg om 09.58 uur een melding van de brand. De eerste brandweerauto's waren volgens een brandweerwoordvoerder na vier minuten ter plaatse. Een uur later was het vuur onder controle.

De brand ontstond tijdens werkzaamheden aan leidingen. Het automatische brandalarm van het ziekenhuis naar de meldkamer van de brandweer was maandagochtend uitgeschakeld vanwege die bouwwerkzaamheden. Dat betekende niet dat de rookmelder niet is afgegaan, zo benadrukt het ziekenhuis aan het eind van de middag.

Klinische en poliklinische patiënten die maandag zouden komen, zijn afgebeld. Dinsdag worden alle spreekuren hervat. Sinds 18.30 uur is bezoek weer welkom in het ziekenhuis.
S



Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #166 Gepost op: 12 juni 2007, 10:41:08
::) ::) Wat is er nu gemakkelijker als een groep(en) uitzetten... Juist... de hele doormelding uitzetten naar/op de AC...  :-X


http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,18371.msg501954.html#msg501954  :-X


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #168 Gepost op: 20 juni 2007, 17:35:45
http://wonen.blog.nl/beleid/2007/06/20/chaos-rond-bouwvergunningen

Chaos rond bouwvergunningen

20 Juni 2007 15:08: Rens Groenendijk

De afgifte van bouwvergunningen in Nederland verloopt wanordelijk. Dat is de beschaafde formulering van de Vereniging Eigen Huis (VEH) voor de ‘chaos' die gemeenten veroorzaken door hun experimenten met versoepelde en versnelde afgifte van bouwvergunningen. De VROM-inspectie tikt aan de lopende band gemeenten op de vingers die zich niet aan de wettelijke regels houden. VEH meldt dat op haar website.Van de 17 gemeenten die de VROM-inspectie dit jaar onderzocht, kregen slechts twee het oordeel ‘adequaat' voor de afgifte van bouwvergunningen. In enkele gevallen bleken gemeenten aanvragen voor bouwvergunningen niet of nauwelijks te toetsen aan het Bouwbesluit, ook niet wat betreft constructieve veiligheid. De VROM-inspectie noemt dat in een van de rapporten "volstrekt onaanvaardbaar" en verwijst daarbij naar het balkondrama in Maastricht en het gescheurde parkeerdek in Bos en Lommer.
VROM antwoordt op vragen van de VEH dat uit "incidenten op het gebied van constructieve en brandveiligheid in ons land en uit onderzoeken van de VROM-Inspectie blijkt dat er op deze terreinen nog veel te verbeteren valt. Een grondige toets van bouwplannen, publiek of privaat, en toezicht op de uitvoering zijn onontbeerlijk om de kwaliteit van bouwwerken te borgen."
Uit een peiling van VEH onder 30 gemeenten blijkt dat een op de drie gemeenten momenteel bouwvergunningen versoepelt afgeeft, soms zonder medeweten van VROM. Nog eens 23 benaderde gemeenten weigerden vragen over de afgifte van bouwvergunningen te beantwoorden. Eigen Huis concludeert dat nieuwe bouwincidenten op de loer liggen.
VROM schrijft in een reactie dat er bij het ministerie "enige zorg bestaat over het ontstaan van een lappendeken aan lokale regelingen." De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat aanvragen voor bouwvergunningen altijd steekproefsgewijs worden getoetst. Bovendien gelden volgens VNG onverkort de eisen die in het Bouwbesluit 2003 en in de gemeentelijke bouwverordening staan.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993