Zitten er toevallig campinghouders in de gemeente raad of zijn ze wethouder.... Landelijk afgesproken maar ze hebben vast ander vuur in Zeeland... Even de tijdslijn: na 13 minuten uitslaand en wordt de eerste melding gedaan. Daarna wordt de brandweer gealarmeerd (zie ook: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,20196.0.html ) Na 10 minuten aanwezig (zie ook: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,16128.msg523515.html#msg523515, misschien na verloop van tijd ook in zeeland) en dan nog 7 minuten inzet tijd... Natuurlijk liggen er om de 80 meter op ieder camping hydranten dus ze zullen geen tijd kwijt zijn om water te moeten zoeken...
Gelukkig weten ze het in Zeeland beter dan in de rest van Nederland... Het zal vast en zeker geen economisch belang zijn...
http://www.pzc.nl/zeeland/schouwen-duiveland/article2088627.ece
Eisen brandveiligheid minder streng
door Melita Lanting
Woensdag 31 oktober 2007 - ZIERIKZEE - Bestaande campings op Schouwen-Duiveland hoeven voortaan aan minder strenge eisen voor brandveiligheid te voldoen en niet aan de landelijke strengere regels. Daarmee gaat een grote wens van brancheorganisaties Recron en Vekabo (mini-campings) in vervulling.
Om het risico van een overslaande brand tussen verschillende caravans te verminderen, was landelijk bepaald dat deze minimaal vijf meter uit elkaar moeten staan. Een eis die volgens de Recron grote gevolgen zou hebben.
Vooral oudere kampeerterreinen moeten helemaal opnieuw ingericht worden en dat gaat vaak ten koste van standplaatsen en dus inkomsten. Het protest heeft resultaat gehad. Het college van B en W heeft besloten geen vijf meter aan te houden, maar drie. Dan duurt het nog tenminste twintig minuten voor een brand kan overslaan. Door deze versoepeling gaan aanzienlijk minder plaatsen verloren. "Ik kan geen exacte inschatting maken hoeveel kampeerplaatsen vervallen, maar dat zal wel meevallen", zegt wethouder A. Verseput. Ondernemers met minder dan honderd standplaatsen krijgen drie jaar de tijd om aan de nieuwe eis te voldoen. Grotere campings vijf jaar. Nieuwe campings moeten wel aan de eis van vijf meter voldoen.
http://www.pzc.nl/zeeland/algemeen/article2094364.eceBrandweer kan tijd winnen
door Jan van Damme
Donderdag 1 november 2007 - MIDDELBURG - Het plaatsen van rookmelders in moeilijk bereikbare binnensteden kan de prestaties van de brandweer aanzienlijk verbeteren. Ook het sneller reageren van de alarmcentrale, waar de meldingen via 112 binnenkomen, kan de brandweer helpen.
Met dat soort maatregelen hoopt commandant Ruud Maljaars van het brandweerkorps Middelburg- Vlissingen de opkomsttijden van de Zeeuwse brandweer te bekorten. Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) over de jaren 2000-2006 blijkt dat de Zeeuwse korpsen veel moeite hebben op tijd te komen. Dat wil zeggen dat er in 90 procent van de gevallen meer dan acht minuten verstrijken tussen melding en daadwerkelijk blussen. Dit probleem, dat in Zeeland meer dan in andere provincies speelt, werd de afgelopen jaren meerdere keren aangekaart aan de hand van specifieke jaar- en kwartaalcijfers.
Volgens Maljaars is het gemiddelde van acht minuten in dunbevolkte streken niet goed toepasbaar.
Zo wordt voor het buitengebied met een opkomsttijd van 15 minuten gerekend.De prestaties worden afgemeten aan de uitruktijd - van melding tot uit de kazerne rijden - en rijtijd - van kazerne tot brand.
Maljaars zegt dat de rijtijd door verkeersmaatregelen in het kader van duurzaam veilig licht is gestegen. Verkeersdrempels en rotondes werken vertragend. Het grootste tijdverlies wordt veroorzaakt door de alarmering en bereikbaarheid van de kazerne.
Het klinkt simpel, zegt Maljaars, maar als melders hun naam, adres en woonplaats meteen volledig doorgeven, kan er zeker tijdwinst worden geboekt Hij denkt dat publieksvoorlichting daaraan kan bijdragen. Verder worden kazernes steeds meer aan de rand van dorpen gebouwd en duurt het langer voor vrijwilligers om van hun werk in de kazerne te komen. ,,Dat zijn zaken waarover nagedacht moet worden'', aldus Maljaars.
Het plaatsen van rookmelders in moeilijk bereikbare wijken zou volgens hem levens redden en de alarmering van de brandweer versnellen. Om de paraatheid te verbeteren hoopt hij dat een hogere vergoeding vrijwilligers over de streep trekt.
>>Efficiëntere melding bij alarmcentrale zorgt ervoor dat de brandweer sneller bij de brand is. In moeilijk bereikbare wijken zijn rookmelders gewenst.