http://www.vrom.nl/pagina.html?id=23086Feesten op het platteland
De overheid wil niet alleen beter luisteren naar burgers, ze wil ook de participatie van burgers in het beleid, uitvoering en handhaving vergroten. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) zet zich daarom actief in om de burger bij een aantal lopende en geplande projecten te betrekken met het VROM-brede programma 'Beleid met burgers'. De burger dient als klankbord, adviseur of zelfs als coproducent van beleidsvoorstellen. In het project 'Feesten op het platteland' wil de VROM-Inspectie weten hoe de 'feesten' van vooral jongeren zich ontwikkelen en wat de burgers van de 'feesten' vinden. Hieronder volgt een beschrijving van het project.
Wat houdt het project 'Feesten op het platteland' in?
Wat is de doelstelling van de VROM-Inspectie?
Welke 'feesten' vallen onder het onderzoek?
Wat valt niet onder het project 'Feesten op het platteland'?
Hoe ervaren de burgers deze 'feesten'?
Wat vinden de gemeenten van de feesten?
Met wie werkt de VROM-Inspectie samen?
Om welke wetten gaat het?
Hoe gaat het verder?
1. Wat houdt het project 'Feesten op het platteland' in?
Het project 'Feesten op het platteland' is een samenwerkingsproject van het ministerie van VROM, de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Stichting Alcoholpreventie (STAP). De VROM-Inspectie regio Oost is de trekker.
Op het platteland bestaan gelegenheden om te drinken en te feesten. Dit zijn vaak bouwwerken (hokken, keten, caravans, schuren of tenten) die zonder vergunning worden geplaatst of omgebouwd tot een verblijf voor een gezellig samenzijn. De gemeenten dragen een verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid op hun grondgebied. De Inspectie wil weten hoe gemeenten vanuit hun positie als bevoegd gezag naar de 'feesten' kijken. Tevens kijkt de Inspectie bij deze gelegenheden naar zaken zoals brandveiligheid, milieuhygiënische aspecten, enzovoorts. De VWA en STAP kijken onder meer naar het drankgebruik.
2. Wat is de doelstelling van de VROM-Inspectie?
De VROM-Inspectie wil inzicht krijgen in de risico's voor de veiligheid en de gezondheid van de 'feesten' op het platteland. De indruk bestaat dat de belangstelling voor de feesten op het platteland toeneemt. Welke feesten zijn er? Welke regels zijn voor welk feest van toepassing en hoe staat het met de naleving van die regels? Werken de regels wel of zijn er belemmeringen? En zijn er knelpunten in de uitvoering van de regelgeving? Verder vraagt de VROM-Inspectie zich af waar de individuele verantwoordelijkheid ophoudt en waar overheidsbemoeienis begint.
Als de knelpunten bekend zijn, dan kunnen alle betrokkenen oplossingen proberen te vinden.
3. Welke 'feesten' vallen onder het onderzoek?
Hokken, keten, caravans en schuren Het gaat naar schatting om circa 1.500 ruimten in Nederland, veelal niet groter dan twintig vierkante meter. Hierin verblijven besloten groepen, zoals families en vrienden voor een gezellig samenzijn. Voor een deel van de bouwwerken is geen bouwvergunning verstrekt en staan ze als caravan of keet op een erf. Soms is het een afgetimmerde ruimte in een schuur, voorzien van een verwarmingsbron, tv, geluidsinstallatie en frituurpan. Door het grote aantal bezoekers in deze ruimten komt de brandveiligheid in het geding.
Partyschuren Dit zijn schuren die particulieren voor een klein bedrag kunnen huren. In de schuur kan een feest worden georganiseerd. Het gaat om incidentele feesten die steeds op dezelfde locatie plaatsvinden. Door het grote aantal bezoekers in deze bouwwerken komt de brandveiligheid in het geding.
Schuur- en tentfeesten Het gaat om grotere, meer structurele feesten/evenementen die door amateurgezelschappen georganiseerd worden en waarvoor geen evenementenvergunning is verstrekt. De tenten en schuren staan vaak in een weiland of bij een agrarisch bedrijf op het erf. De feesten worden meestal in de maanden mei tot en met september georganiseerd. De bezoekersaantallen kunnen oplopen tot enkele duizenden personen.
(...)