Volgens mji voldoet ook een schroefdak niet aan de criteria uit de NEN6063....
http://www.sprinkler.nl/Nieuws/tabid/74/Default.aspxRieten daken bij brand steeds veiliger
Rieten daken zijn steeds beter bestand tegen brand. Volgens technisch adviseur Joost Kreuger van de Vakfederatie Rietdekkers wordt van nieuwe rietdaken inmiddeis zo'n 85 procent gemaakt met behulp van de schroefmethode.
Het dak op de woonboerderij die gisteren afbrandde in Groot-Ammers had nog het traditionele op panlatten gebonden riet. Bij de nieuwe methode wordt het riet op platen geschroefd.
Kreuger: „Daardoor kan van onderaf veel moeilijker zuurstof bij een beginnende brand, zodat die beter beheersbaar blijft. Het brandende deel is door de brandweer makkelijker te isoleren. Ook de waterschade is dan een stuk minder."
De brandveiligheid is dusdanig verbeterd dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen de premie voor een geschroefd rieten dak gelijkstellen aan een gewoon pannendak. De Vakfederatie Rietdekkers heeft zelfs in samenwerking met een verzekeringsmaatschappij een speciale rietpolis ontwikkeld. Volgens woordvoerder Sander Kok van de Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappij en zijn geen gegevens bekend over het aantal verzekeringsmaatschappijen dat de premie van een rieten schroefdak
inmiddels gelijk heeft getrokken met die voor een gewoon pannendak.
De laatste vijftien jaar heeft zich een stormachtige ontwikkeling voorgedaan die geleid heeft tot een nieuwe generatie brandvertragers voor rieten daken. De zijn doorgaans niet schadelijk voor het riet, mits ze niet te
dik worden aangebracht. Want niet alle brandvertragers zijn even onschadelijk.
De coating wordt na het dekken van het dak op het riet gespoten.
Betrekkelijk nieuw in het brandveilig maken van rieten daken is het aanbrengen van een blusinstallatie. Het bedrijf Rupako ontwikkelde in 2005 een systeem dat zelf de vlam ontdekt en vervolgens automatisch de blusinstallatie inschakelt. Het innovatieve karakter van het product is op 30 januari 2006 onderkend door Het Gelders Innovatie Platform. Rupako won toen de aanmoediggingsprijs. Inmiddels worden per week twee van dergelijke systemen verkocht. Volgens initiatiefnemer Rutger Pape is het systeem vooral geschikt
voor nieuwbouwprojecten omdat de blusinstallatie meteen bij de bouw kan worden aangebracht. „We praten ook maar over kleine aantallen. Er zit nog wel groei in, maar er hangt natuurlijk wel een kostenplaatje aan."
Om de brandveiligheid van rieten daken op een hoger plan te tillen, is Rupako in de voorzomer van 2005 een project gestart. Samen met de brandweer Doetinchem en de regio Noord-Oost Gelderland worden de brandweerkorpsen beter geïnstrueerd over het blussen van rieten daken. Hiervoor is zelfs speciaal lesmateriaal ontwikkeld.
Willem den Hartog, van rietdakdekkersbedrijf Den Hartog Riet in Leerdam constateert dat mensen die al twintig of dertig jaar in een huis wonen met een traditioneel dak waarbij het riet op de panlatten is gebonden, bij vervanging van het riet toch vaak voor deze methode kiezen. „Die mensen ervaren een rieten dak niet als brandgevaarlijk," vertelt Den Hartog. „Dat is het ook eigenlijk niet, want zoveel branden komen er niet voor. Het is vooral het imago dat een rol speelt. Vooral bij import, dus mensen die vanuit de stad op het platteland komen wonen, zie je dat die eerder voor de veiligere schroefdaken kiezen." Den Hartog schat dat bij nieuwbouw 85 procent kiest voor de schroefmethode. „Bij het vervangen van bestaande rietdaken ligt dat percentage op ongeveer 40 procent. Wat je wel ziet is dat bij schuren wat vaker wordt gekozen voor het oude systeem. Dat isoleert minder, droogt sneller en lucht beter door."
„Bij woningen speelt de isolatie een veel grotere rol. Ik merk dan ook dat isolatie voor mensen belangrijker is om voor een schroefdak te kiezen dan de brandveiligheid."
In het bouwbesluit van gemeenten zijn regels opgenomen hoe moet worden omgegaan met rieten daken.
Woningen met een rieten dak, waarbij de perceelgrens op een afstand ligt van minder dan 15 meter, moeten een brandwerende coating aanbrengen op het riet of een sprinklerinstallatie hebben. Zo'n installatie moet het risico op het overslaan van een brand in een rieten dak naar naastgelegen panden terugdringen.
Bij het schroefdak wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Het plaatmateriaal kan bestaan uit multiplex, OSB-plaat of spaanplaat. De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket.
Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen. Het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent het dus ook lagere tarieven voor de opstalverzekering. Een dergelijk dak voldoet daarmee nog niet aan de norm van het
Bouwbesluit. Nieuwe daken worden daarom vrijwel altijd op een voor dit doel geschikt isolatiepaneel aangebracht. Voor nieuwe panden is vanwege de energieprestatienorm altijd een isolatiepaneel
noodzakelijk.
Posted on woensdag 16 januari 2008 @ 0:00:00 (Archive on 15-2-2008)