Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 388379 keer)

0 gebruikers (en 13 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #300 Gepost op: 29 januari 2008, 21:56:10
Goed initiatief alleen ben ik blij dat niet iedere woning in NL met een brandalarm op de PAC aangesloten is...  ;)

http://demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/151740/2008/01/29/Fortis-en-Siemens-werken-samen-rond-woningbeveiliging.dhtml

Fortis en Siemens werken samen rond woningbeveiliging

Fortis en Siemens slaan de handen in elkaar voor de beveiliging van woningen. Ze hebben samen een totaaloplossing uitgewerkt: een alarminstallatie met monitoring en daaraan gekoppeld een verzekering.

Het nieuwe product 'IntegriSafe' omvat een alarminstallatie voor brand en diefstal en een permanente opvolging door een meldkamer. Het product heeft ook een verzekeringsluik: een korting op de diefstalpremie of uitbreiding op de diefstalverzekering.

Het verzekeringsluik is optioneel, anders zou er sprake zijn van koppelverkoop. Het product is enkel te koop via verzekeringsmakelaars die nauw met Fortis Insurance Belgium samenwerken. De installatie gebeurt via Siemens-installeurs. (belga/sps)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #302 Gepost op: 31 januari 2008, 16:43:01
http://www.sprinkler.nl/Nieuws/tabid/74/newsid/245/Default.aspx

'Veel meer geld uittrekken voor brandpreventie'

Vanavond overlegt de vaste Kamercommissie voor Wonen, Wijken en Integratie met minister Ella Vogelaar over brandpreventie. Het is een onderwerp waar politici veel vrome woorden aan wijden, maar concrete daden biijven veelal uit.

In 2007 richtten branden voor ten minste 450 miljoen euro aan (grote) brandschade aan, 50 pro-cent meer dan in 2006. Het recente besluit van minister Vogelaar om brandblussers toch eens per jaar te biijven controleren in plaats van het eerdere voornemen om het tot een tweejaarlijkse controle te beperken, is in dat licht een druppel op een gloeiende plaat.
Brandpreventie serieuzer nemen levert veel meer op. De schadecijfers liegen er niet om. Dat geldt eveneens voor de verschillende rapporten die in kaart brengen hoeveel geld nodig zou zijn om echt werk te maken van brandpreventie. Een onderzoeksrapport van de Rijksgebouwendienst kwam uit op 880 miljoen euro voor benodigde brandpreventie-investeringen in rijksgebouwen. Voor gevangenissen is 266 miljoen nodig.
Ook voor zorginstellingen zijn forse kapitaalinjecties onontkoombaar. De 110 miljoen euro die het kabinet in 2008 beschikbaar stelt om de brandveiligheid in gevangenissen en asielzoekerscentra te verbeteren - de politieke nawee van de Schipholbrand - lijkt fors, maar tekent (te) mager af in relatie tot deze rekensommen.
Zeker nu het kabinet preventie met hoofdletters schrijft waar het de volksgezondheid betreft en rond tal van andere onderwerpen voorkomen verkiest boven genezen, verdient brandpreventie een hogere plek op de
politieke en maatschappelijke agenda.
Het is aan de overheid om een voortrekkersrol te vervullen. Niet alleen door voldoende middelen vrij te maken, maar ook door voorop te lopen in het 'mentaal programmeren' van het belang van brandveiligheid in eigen kring. De knop moet om. Publieke gebouwen moeten gewoon veilig zijn. Bijvoorbeeld doordat alle overheidsgebouwen voorzien zijn van een sprinklerinstallatie, beschikken over voldoende geschoolde bhv'ers en duidelijke protocollen klaar hebben liggen voor het geval dat er toch brand uitbreekt.
Wanneer deskundigen aantonen dat dit in een deel van de overheidsgebouwen (nog) niet afdoende geregeld is, moet daarvoor geld worden vrijgemaakt. Hoeveel mag geen resultaat zijn van politieke compromisvorming. Maar brandpreventie moet niet alleen bij de overheid tussen de oren zitten. Alle huizen in Nederland, ook de oudere, moeten uitgerust zijn met een rookmelder. Brandveiligheid verdient bij ondernemers meer prioriteit als een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering. Overal moet voldoende bluswater beschikbaar zijn.
Verzekeraars pleiten voor 'meer rood op straat'. Voor toezicht op en toetsing van brandveiligheidsmaatregelen is een sleutelrol voor onze brandweerkorpsen - de experts bij uitstek -onmisbaar.

Brand kost ons meer dan ons lief is. Naast de materiële schade kan brand ook ernstige psychische en fysieke schade toebrengen. Niet alleen bij de directe slachtoffers. Rampen als in Schiphol, Volendam
en Enschede en het optreden van pyromanen tonen aan dat brand tot grote sociale schade kan leiden. Daar hoeven, mogen en kunnen we ons niet bij neerleggen. Wij bepleiten daarom een brede maatschappelijke dialoog voor het zoeken naar concrete, effectieve en veilige oplossingen. Verzekeraars brengen daarbij hun specifieke kennis op het gebied van risico's en veiligheid in.
Laten we brandpreventie serieuzer nemen en gemeenschappelijk aan de slag gaan om de brandveiligheid van Nederland te verbeteren. Met de blik op de toekomst, ook al gaat dat gepaard met het besef dat wij op het gebied van preventie in het verleden meer hadden kunnen doen.
Dat kost geld, maar kan veel ellende voorkomen.

Richard Weurding
Algemeen directeur Verbond van Verzekeraars
 

Posted on dinsdag 22 januari 2008 @ 0:00:00 (Archive on 21-2-2008)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #303 Gepost op: 31 januari 2008, 16:47:48
Volgens mji voldoet ook een schroefdak niet aan de criteria uit de NEN6063....  :-X :-X

http://www.sprinkler.nl/Nieuws/tabid/74/Default.aspx

Rieten daken bij brand steeds veiliger

Rieten daken zijn steeds beter bestand tegen brand. Volgens technisch adviseur Joost Kreuger van de Vakfederatie Rietdekkers wordt van nieuwe rietdaken inmiddeis zo'n 85 procent gemaakt met behulp van de schroefmethode.
Het dak op de woonboerderij die gisteren afbrandde in Groot-Ammers had nog het traditionele op panlatten gebonden riet. Bij de nieuwe methode wordt het riet op platen geschroefd.
Kreuger: „Daardoor kan van onderaf veel moeilijker zuurstof bij een beginnende brand, zodat die beter beheersbaar blijft. Het brandende deel is door de brandweer makkelijker te isoleren. Ook de waterschade is dan een stuk minder."

De brandveiligheid is dusdanig verbeterd dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen de premie voor een geschroefd rieten dak gelijkstellen aan een gewoon pannendak. De Vakfederatie Rietdekkers heeft zelfs in samenwerking met een verzekeringsmaatschappij een speciale rietpolis ontwikkeld. Volgens woordvoerder Sander Kok van de Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappij en zijn geen gegevens bekend over het aantal verzekeringsmaatschappijen dat de premie van een rieten schroefdak
inmiddels gelijk heeft getrokken met die voor een gewoon pannendak.

De laatste vijftien jaar heeft zich een stormachtige ontwikkeling voorgedaan die geleid heeft tot een nieuwe generatie brandvertragers voor rieten daken. De zijn doorgaans niet schadelijk voor het riet, mits ze niet te
dik worden aangebracht. Want niet alle brandvertragers zijn even onschadelijk.
De coating wordt na het dekken van het dak op het riet gespoten.

Betrekkelijk nieuw in het brandveilig maken van rieten daken is het aanbrengen van een blusinstallatie. Het bedrijf Rupako ontwikkelde in 2005 een systeem dat zelf de vlam ontdekt en vervolgens automatisch de blusinstallatie inschakelt. Het innovatieve karakter van het product is op 30 januari 2006 onderkend door Het Gelders Innovatie Platform. Rupako won toen de aanmoediggingsprijs. Inmiddels worden per week twee van dergelijke systemen verkocht. Volgens initiatiefnemer Rutger Pape is het systeem vooral geschikt
voor nieuwbouwprojecten omdat de blusinstallatie meteen bij de bouw kan worden aangebracht. „We praten ook maar over kleine aantallen. Er zit nog wel groei in, maar er hangt natuurlijk wel een kostenplaatje aan."
Om de brandveiligheid van rieten daken op een hoger plan te tillen, is Rupako in de voorzomer van 2005 een project gestart. Samen met de brandweer Doetinchem en de regio Noord-Oost Gelderland worden de brandweerkorpsen beter geïnstrueerd over het blussen van rieten daken. Hiervoor is zelfs speciaal lesmateriaal ontwikkeld.

Willem den Hartog, van rietdakdekkersbedrijf Den Hartog Riet in Leerdam constateert dat mensen die al twintig of dertig jaar in een huis wonen met een traditioneel dak waarbij het riet op de panlatten is gebonden, bij vervanging van het riet toch vaak voor deze methode kiezen. „Die mensen ervaren een rieten dak niet als brandgevaarlijk," vertelt Den Hartog. „Dat is het ook eigenlijk niet, want zoveel branden komen er niet voor. Het is vooral het imago dat een rol speelt. Vooral bij import, dus mensen die vanuit de stad op het platteland komen wonen, zie je dat die eerder voor de veiligere schroefdaken kiezen." Den Hartog schat dat bij nieuwbouw 85 procent kiest voor de schroefmethode. „Bij het vervangen van bestaande rietdaken ligt dat percentage op ongeveer 40 procent. Wat je wel ziet is dat bij schuren wat vaker wordt gekozen voor het oude systeem. Dat isoleert minder, droogt sneller en lucht beter door."
„Bij woningen speelt de isolatie een veel grotere rol. Ik merk dan ook dat isolatie voor mensen belangrijker is om voor een schroefdak te kiezen dan de brandveiligheid."

In het bouwbesluit van gemeenten zijn regels opgenomen hoe moet worden omgegaan met rieten daken.
Woningen met een rieten dak, waarbij de perceelgrens op een afstand ligt van minder dan 15 meter, moeten een brandwerende coating aanbrengen op het riet of een sprinklerinstallatie hebben. Zo'n installatie moet het risico op het overslaan van een brand in een rieten dak naar naastgelegen panden terugdringen.

Bij het schroefdak wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Het plaatmateriaal kan bestaan uit multiplex, OSB-plaat of spaanplaat. De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket.

Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen. Het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent het dus ook lagere tarieven voor de opstalverzekering. Een dergelijk dak voldoet daarmee nog niet aan de norm van het
Bouwbesluit. Nieuwe daken worden daarom vrijwel altijd op een voor dit doel geschikt isolatiepaneel aangebracht. Voor nieuwe panden is vanwege de energieprestatienorm altijd een isolatiepaneel
noodzakelijk.
 

Posted on woensdag 16 januari 2008 @ 0:00:00 (Archive on 15-2-2008)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #304 Gepost op: 1 februari 2008, 11:11:17
Onderzoek naar gratis rookmelders minima
door Raymond de Frel


TERNEUZEN - Minima in de Kanaalzone krijgen wellicht een rookmelder van de gemeente Terneuzen. De coalitiepartij TOP/Gemeentebelangen vond gisteravond steun van een meerderheid van de gemeenteraad voor een onderzoek naar de verstrekking van de melders.
  

VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
Directe aanleiding voor het idee was het familiedrama in Arnemuiden, waarbij in december vier zusjes om het leven kwamen.

Fractievoorzitter Giel van Boom pleitte er ook voor om oudere woningen bij het onderzoek te betrekken, maar die aanduiding riep bij een aantal raadsleden vragen op. "Waarom zouden we oudere woningen van welbedeelden van een rookmelder voorzien? Die kunnen er best zelf een betalen", verwoordde CDA'er Henk Siersema de mening van meerdere raadsleden. Hij pleitte ervoor om de melders te promoten in gebieden waar de brandweer de maximale aanrijtijd niet kan halen.

De VVD, ChristenUnie en SGP stemden tegen het voorstel. "Dit is namelijk geen taak van de overheid, maar van de verzekeringsmaatschappijen en hun cliënten", zei VVD'er Eric Beumer.

Van Boom was dat om het even. "Wie het doet, maakt ons niet uit. Als die rookmelders straks maar overal hangen."

http://www.pzc.nl/zeeland/zeeuws-vlaanderen/2568409/Onderzoek-naar-gratis-rookmelders-minima.ece


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #305 Gepost op: 1 februari 2008, 21:03:33
http://www.ed.nl/eindhovenstad/2573243/Brandweer-helft-kroegen-en-winkels-niet-in-orde.ece

Brandweer: helft kroegen en winkels niet in orde

01 feb 2008, 16:29 - EINDHOVEN - Bijna de helft van de 107 kroegen die de brandweer donderdag heeft gecontroleerd op brandveiligheid, bleken niet in orde.

Ook van 68 winkels die de brandweer vlak voor carnaval aan een onderzoek onderwierp, bleek een flink aantal (38) in overtreding.

In totaal controleerde de brandweer 175 panden. 84 daarvan waren niet in orde. Samen begingen ze 144 overtredingen, waarvan de helft ernstig. De brandweer heeft 10 horecagelegenheden en winkels op de bon geslingerd.

De brandweer trof nooduitgangen die niet met een handeling te openen waren, geblokkeerde vluchtwegen en brandbare versieringen. Sinds vier uur vrijdagmiddag staat de lijst met veilige en onveilige panden op de site van de gemeente.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #306 Gepost op: 3 februari 2008, 11:05:43
En dan vinden wij 11 slachtoffers al veel....  :-X :-X :-X

http://surinaams.caribiana.nl/news/international/5626779/Celstraffen-voor-supermarktbrand-in-Paraguay

Celstraffen voor supermarktbrand in Paraguay
Gepubliceerd: zondag 03 februari 2008 01:11 UTC
Laatst gewijzigd: zondag 03 februari 2008 01:11 UTC

Asunción - Een rechtbank in Paraguay heeft vier mannen tot celstraffen van tweeënhalf tot twaalf jaar veroordeeld voor hun rol bij een grote brand in een supermarkt in 2004. Het gaat onder anderen om de eigenaar van de winkel en zijn zoon.

Bij de brand kwamen 327 mensen om. Volgens de rechter was het hoge dodental mede de schuld van de eigenaars van de winkel. Nadat er brand was uitgebroken, sloten zij de deuren af om te voorkomen dat er werd geplunderd.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn verontwaardigt over het vonnis, dat volgens hen veel te laag is uitgevallen. Er was 25 jaar celstraf geëist.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #307 Gepost op: 9 februari 2008, 13:11:36
Tijd voor ietsje duurder beddegoed?  :-\ :-X

http://www.trevira.de/mode/en/markenselektor/w0001_cs.shtml?navId=11

http://www.treviracs.com/englisch/facts/argument/sales.asp
Citaat
• Permanently flame retardant due to chemical modification
• Flame retardancy is not lost as a result of use, washing or ageing
• No additional flame retardant finishes
• Safety confirmed by general test certificates in accordance with British Standards BS5438/5867 and BS5852 Part 2
• Very low toxity of fumes in burning situations
• No afterglow

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3253853/_Sigaret_oorzaak_fatale_brand__.html

za 09 feb 2008, 12:09  | 6 reacties
Sigaret oorzaak fatale brand Heythuysen

HEYTHUYSEN -  De brand in verzorgingshuis De Kreppel in Heythuysen (Limburg) waarbij vrijdagavond een 66-jarige bewoonster om het leven kwam, is vermoedelijk veroorzaakt door een sigaret. Dat liet de brandweer zaterdag na onderzoek weten.

De brand brak rond 23.00 uur uit en bleef beperkt tot de kamer van het slachtoffer. Bewoners die aan dezelfde gang in het verzorgingstehuis wonen, zijn elders in het gebouw ondergebracht.

De vrouw, die niet kon lopen, zou de sigaret in haar bed hebben aangestoken. Als gevolg daarvan is ze verbrand.

In het zorgcentrum en een bijbehorend klooster wonen in totaal honderd mensen. Volgens de politie voldoet het gebouw aan alle brandveiligheidseisen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #308 Gepost op: 14 februari 2008, 19:26:27
http://www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden/article2052717.ece

donderdag 14 februari 2008
Antenne maakt parkeergarage duurder

PAPENDRECHT - De parkeergarage onder winkelcentrum De Meent in Papendrecht wordt alsnog 127.000 euro duurder.
De garage is al een half jaar in gebruik en kostte dik elf miljoen.

Die extra kosten zijn het gevolg van plaatsing van een antenne voor C2000, het systeem waarmee de hulpdiensten met elkaar communiceren. De afgelopen maanden is gebleken dat het reguliere signaal niet altijd optimaal functioneert in de garage.

Daarom wordt op het dak van de appartementen op de hoek van de Veerweg en de Weteringsingel een kleine antenne geplaatst die ervoor moet zorgen dat de hulpdiensten in de garage voortaan wél kunnen communiceren bij eventuele calamiteiten ter plekke.

Voor zover bekend zijn er geen gevallen geweest waarbij bijvoorbeeld de politie en ambulancepersoneel niet met elkaar in contact konden komen.

Woordvoerder J. Luttik van de gemeente erkent dat het een for bedrag is. ,,Maar de brandweer moet een een gebruiksvergunning afgeven voor de garage en daarbij kwam dit aan het licht. Het is niet zo dat we een keuze hadden om de antenne achterwege te laten. Daar zijn gewoon richtlijnen voor en daar hebben wij ons als gemeente aan te houden.’’

Normaal gesproken zijn kosten voor bereikbaarheid van het systeem voor rekening van de hulpdiensten zelf, maar omdat in dit geval de reguliere voorzieningen niet afdoende zijn, moet Papendrecht voor de uitgaven opdraaien.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #309 Gepost op: 17 februari 2008, 15:50:09
::) ::)

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article918846.ece/Tunnels_A73_maandag_toch_open

Tunnels A73 maandag toch open

(Novum) - De tunnels van de A73-Zuid in Swalmen en Roermond gaan maandagochtend toch gedeeltelijk open. De veiligheidstesten zijn naar tevredenheid uitgevoerd, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Eerder heerste er onduidelijkheid over de brandveiligheid in de tunnel.

In beide tunnelbuizen gaat één rijstrook open. Daarnaast geldt er een snelheidslimiet van zeventig kilometer per uur. De veiligheid zou op het punt van brandveiligheid ter discussie staan.Tijdens de testen is gebleken dat de tunnel veilig genoeg is en de weg van 42 kilometer open kan.

Waarschijnlijk worden de tunnelbuizen per augustus helemaal opengesteld. Het was de bedoeling dat de tunnel 1 januari dit jaar open gingen. Die opening werd meerdere keren uitgesteld. Eind vorig jaar maakte de aannemer bekend dat de oplevering maanden moest worden uitgesteld. De aannemer had meer tijd nodig om de tunnelbuizen brandveilig te maken.