Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 382152 keer)

0 gebruikers (en 13 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #420 Gepost op: 18 september 2008, 22:23:29
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/83072

Studentenhuis gesloten op last van gemeente

Lanaken (B) - In het Belgische Smeermaas is op last van de gemeente Lanaken een studenthuis gesloten. Na inspectie bleek het studentenpand niet te voldoen aan de brandveiligheidseisen. In het pand in de grensplaats Smeermaas werden 7 studentenkamers verhuurd.

De gemeente Lanaken heeft sinds eind vorig jaar een nieuw politiereglement inzake kwaliteits- en veiligheidsnormen voor studentenkamers. In functie van dit nieuw reglement zijn alle panden die gebruikt werden voor studentenhuisvesting gecontroleerd op gebied van woonkwaliteit en (brand)veiligheid.

In de Belgische grensplaatsen rondom Maastricht wonen veel studenten die aan de universiteit van Maastricht studeren. Uitbaters van studentenhuizen kunnen nu een uitbaatvergunning verdienen voor hun onderkomens. Wanneer na inspectie door de gemeente blijkt dat een studentenhuis in orde is, qua woonkwaliteit en (brand)veiligheid, ontvangt de verhuurder de uitbaatvergunning. Een studentenpand aan de Bilzerbaan in Veldwezelt is het eerste pand waarvan de eigenaar beschikt over de vereiste vergunning.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #421 Gepost op: 20 september 2008, 19:48:38
http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/3741034/Grote-brand-is-niet-uit-te-sluiten.ece

Grote brand is niet uit te sluiten

door Eugène Verstraeten. zaterdag 20 september 2008 | 00:36 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 20 september 2008 | 06:42
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

TERNEUZEN - Een grote onbeheersbare brand zoals eerder dit jaar op de Technische Universiteit in Delft woedde, is ook in Terneuzen niet uit te sluiten.
Burgemeester en wethouders antwoorden dat op vragen van raadslid Peter Clijsen. Die informeerde naar aanleiding van de brand in Delft of de gemeente het materiaal en de mogelijkheden heeft om bij brand in hoge gebouwen adequaat te kunnen ingrijpen.

In de gemeentelijke verordening brandveiligheid en hulpverlening wordt niet stilgestaan bij de bestrijding van brand in hoge gebouwen. 'In beginsel wordt de beheersbaarheid van een brand in deze gebouwen bepaald door de preventieve voorzieningen in het gebouw', aldus B en W. Die zijn vastgelegd in het bouwbesluit en de Bouwverordening van de gemeente. Welke voorzieningen er moeten zijn, hangt af van het aantal personen, de oppervlakte en de zelfredzaamheid van de bewoners in het gebouw. Ook de hoogte is een criterium dat bepalend is voor de brandveiligheidsvoorzieningen. Zo moeten gebouwen die hoger zijn dan 20 meter bijvoorbeeld zijn voorzien van een brandweerlift en een zogenaamde droge blusleiding. Hierdoor kunnen brandweermensen zich in hoge gebouwen snel en veilig verplaatsen en kan water gemakkelijk getransporteerd wordt. 'De beheersbaarheid van een brand in hoge gebouwen is voor een belangrijk deel dus afhankelijk van de preventieve voorzieningen in een gebouw', aldus het college. De eisen voor nieuwbouw zijn strenger dan voor bestaande bouw.

Een groot deel van de hoogbouw in de gemeente Terneuzen valt niet onder de gebruiksvergunnings- of gebruikmeldingsplicht. 'Hierdoor is er geen zicht op het brandveiligheidsniveau in deze gebouwen', stellen B en W.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #422 Gepost op: 20 september 2008, 19:49:44
http://www.politiek.net/hermes/25949

Brandveiligheid op gelijke wijze gegarandeerd voor alle kinderen in kinderopvang

Momenteel hebben erkende kinderdagverblijven, voorzieningen voor buitenschoolse opvang en minicrèches in Vlaanderen een verschillende regelgeving inzake brandveiligheid. Vandaag keurde de Vlaamse Regering op vraag van minister Steven Vanackere een besluit over de normen voor brandveiligheid in de voorzieningen voor kinderopvang definitief goed. In het nieuwe besluit worden de drie bestaande regelgevingen vervangen door één enkel besluit. Ook de zelfstandige kinderdagverblijven, die tot nu toe geen specifieke regelgeving over brandveiligheid hadden, worden opgenomen in het besluit. Hiermee is veiligheid van de kinderen overal op een gelijkaardige manier gegarandeerd, ongeacht of het kind wordt opgevangen in een erkend kinderdagverblijf, een initiatief voor buitenschoolse opvang of een zelfstandige voorziening. De normen voor alle voorzieningen voor groepsopvang (opvang van 9 of meer kinderen) zullen gelijk zijn en enkel afhankelijk van de aard en omvang van het risico. Tevens wordt de nadruk gelegd op preventieve maatregelen zoals rookdetectie, evacuatiemogelijkheden en brandbestrijdingsmiddelen.Het was nodig om de normen voor de diverse voorzieningen beter op elkaar af te stemmen. De voorzieningen ondervonden bij toepassing van de verschillende regelgeving immers problemen om in de praktijk aan de normen te voldoen.Er bestond onduidelijkheid over de toepassing van de verschillende besluiten. De brandweerdiensten die een voorziening controleren, moesten soms navraag doen over welk soort van voorziening het gaat, (een erkend kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang of een zelfstandige voorziening) en welk van de drie besluiten zij op die voorziening moesten toepassen. Maar ook voor de voorzieningen zelf was het vaak niet duidelijk welke regelgeving op hen van toepassing is.Dit besluit gaat in vanaf 1 januari 2009. Er is een overgangsmaatregel van 2 jaar voorzien.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #423 Gepost op: 25 september 2008, 23:28:23
http://brandveilig.com/index.asp?Deel=Artikel&verhaal=ja&kenmerk=431&producten=ja

Limburgia komt met Brandlabel voor binnendeuren
Limburgia Utiliteitsdeuren komt als eerste producent met het Binnendeuren Brandlabel.
25-9-2008

http://www.brandveilig.com/uploadmap/431binnendeur-brandlabel.jpg
Brandlabel voor binnendeuren van Limburgia


Een duidelijk herkenbaar brandlabel in de hangzijde van de deur dat brandveiligheid in één oogopslag zichtbaar én inzichtelijk maakt.
Herkenbaar, dus eenvoudig en snel te controleren. Op het brandlabel is duidelijk te zien dat Limburgia binnendeuren nu al voldoen aan de strengere testnorm brandwerendheid NEN-EN 1634-1 en aan het KOMOattest-met-productcertifi caat. Om een constante veiligheid te waarborgen, houdt SKH (Stichting Keuringsbureau Hout) streng toezicht op de juiste toepassing van dit brandlabel.

Het brandlabel wordt in 2 kleuren uitgebracht; deuren met een rood brandlabel zijn 30 of 60 minuten brandwerend gecertificeerd volgens NEN-EN 1634-1. Deuren met een geel brandlabel zijn 30 of 60 minuten brandwerend gecertificeerd volgens NEN 6069.

In het kader van brandveilig bouwen is Limburgia voorstander van het gebruik van enkel aantoonbaar gecertificeerde bouwproducten tijdens het hele bouwproces. Want als het om brandveiligheid gaat neem je geen risico’s. Je neemt je verantwoordelijkheid.
Een leverancier kan zijn product objectief laten testen door een testinstituut. Dit instituut verstrekt vervolgens een rapport van het behaalde testresultaat. Het is belangrijk dat het instituut geaccrediteerd is. Geaccrediteerde instituten worden namelijk gecontroleerd door een accreditatie-instelling, die bekijkt of het product dat men test ook daadwerkelijk wordt getest volgens de daarvoor geldende norm en methode.
Limburgia laat haar brandwerende deuren dan ook uitsluitend door geaccrediteerde instellingen testen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #424 Gepost op: 25 september 2008, 23:39:48
Is het nu de schuld van de brandweer of van de adviseur van de opdrachtgever dat de brandtechnische voorzieningen duurder worden....  ::) ::) :-X

http://www.internetbode.nl/read2.cfm?news_id=8790

ROOSENDAAL - De verbouwing van de Passage is twee keer zo duur geworden dan werd begroot. De 6,5 miljoen euro wordt ruimschoots overschreden en Metterwoon gaan misschien zelfs de 13 miljoen euro voorbij. Projectcoördinator Toine van den Broek weet wel waar het aan ligt en verwachtte deze overschrijding ook wel een beetje. "We willen alles tot in de details in orde hebben. Maar ook de regelgeving leidt tot hogere onkosten. Er worden bijvoorbeeld door de brandweer heel veel veiligheidseisen gesteld. We hebben sprinklers en rookmelders moeten aanleggfen, een ontruimingsplan moeten maken en voor een rookwarmteafvoer moeten zorgen. Maar ook het dak is compleet vernieuwd. En net als de draadloze internetverbinding stond dat niet op de planning. Ook moeten er uit Amerika nog bewegende poppen komen. Ook dat idee is later geopperd. Dus in de loop van het project is er nog veel gewijzigd en bijgekomen." De Passage heeft een Italiaanse uitstraling en krijgt ook nog een nieuwe entree. "De gevel aan de kant van de Nieuwe Markt, de hoofdentree, moet nog onder handen worden genomen. De plannen daarvoor moeten we binnenkort nog bij de gemeente indienen. We awillen de complete voorgevel, dus ook van de appartementener boven, al een geheel maken. Zodat je een mooie poort naar het winkelparadijs krijgt."

http://www.internetbode.nl/news_pic/passage.jpg


Christian010

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,829
Reactie #425 Gepost op: 28 september 2008, 22:05:17
Valse brandmelding: betalen

Door CHARLOTTE VAN GENDEREN

ALBRANDSWAARD - Wie in Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk de brandweer vaker dan drie keer laat komen voor een onterechte automatische brandmelding, moet vanaf deze week 800 euro betalen.
 

 Dit zijn de uitrukkosten van de brandweerlui die voor niets op een melding af gaan.

De vrijwillige brandweer is het zat om negen van de tien keer voor niets naar een brandmelding te rijden. „Heel vervelend dat onze mannen daarvoor van hun werk moeten komen,’’ zegt brandweercommandant Bas Boender.

Zo’n 95 procent van de brandmeldingen in Rhoon en Poortugaal is vals alarm.

Volgens Boender is een valse automatische brandmelding gemakkelijk te voorkomen.

„Je moet brandmelders goed onderhouden en bijvoorbeeld niet vuil laten worden. Vieze brandmelders gaan veel sneller af.’’

Ook moeten de vele zorginstellingen die Albrandswaard telt, zoals het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis, tbs-kliniek De Kijvelanden en de verzorgingstehuizen, van de brandweer beter opletten of bewoners niet onder een rookmelder roken of koken.

Zo rukte de Albrandswaardse brandweer vorige week zes keer uit, waarvan vier keer onnodig naar de zorgcentra Klepperwei en De Hooge Werf (wegens ‘stoomvorming’) en wooncomplex Sonneheerdt. In dit Rhoonse complex voor verstandelijk gehandicapte jongeren werd begin september een automatische brandmelding gegeven, wat achteraf volgens de uitruklijst ‘overmatig deogebruik’ bleek te zijn.

Van de zeven districten van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is district Zuid (Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard) het eerste dat uitrukkosten zal verhalen. Volgens hoofd brandveiligheid Gerard den Boer is het ‘niet ondenkbaar’ dat de andere brandweerdistricten later volgen.

Bron: http://www.ad.nl/rotterdam/stad/2651139/Valse_brandmelding_betalen.html


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #426 Gepost op: 29 september 2008, 16:20:54
http://www.pzc.nl/regio/bevelandentholen/3787141/Ophef-over-Goes-kampeerbeleid.ece

Ophef over Goes' kampeerbeleid

door Lilian Dominicus. maandag 29 september 2008 | 08:22
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

GOES - Het nieuwe kampeerbeleid van Goes is de campingeigenaren in de gemeente rauw op het dak gevallen.
De ondernemers zouden niet van tevoren zijn ingelicht, terwijl de regels verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Wethouder Sophie van 't Westeinde (VVD, recreatie en toerisme) zegt binnenkort alsnog te praten met de eigenaren en belooft te kijken of er 'ruimte' is voor aanpassingen.

De campingeigenaren zijn onder meer verontwaardigd over de verplichte vijf meter afstand tussen stacaravans. Die zou nodig zijn voor de brandveiligheid. "Dubbele caravans, dat mag dus niet meer", concludeert Piet Verburg van camping De Haas in Oud-Sabbinge. Stan Jasperse van camping 't Veerse Meer in Wolphaartsdijk: "Het is ook fout zoals het geschreven staat. Ik denk dat die regel dusdanig onmogelijk is, dat-ie er nooit zal komen." Hij stelt voor om de vijf meter-regel voor uitbreidingen of nieuwe kampeerterreinen in te stellen, 'mogen die er komen', en voor de bestaande terreinen drie meter aan te houden. "Dat is haalbaar." Verder is er commotie over de nieuwe regels voor randbeplanting. "Nu is dat een veel ruimer begrip. Het mag van alles zijn: gras, sloot of akkerrand. Maar straks moeten we nieuwe bomen zetten om de camping", zegt Verburg van De Haas. Hij is bang dat zijn smalle en langgerekte camping staanplaatsen zal moeten inleveren.

Op bestaande terreinen mag de boomstrook vijf meter zijn, maar rond nieuwe terreinen wordt de regel tien meter. Jasperse: "Dat gaat me echt te ver. Als je dat bij elkaar optelt, hou je geen camping meer over. Ik zou met die tien meter wel vrede hebben als er meer mag dan alleen bomen: dus ook gras of een ecologische oeverrand."

Norbert Roetenberg van camping De Veerhoeve in Wolphaartsdijk: "Mensen komen bij mij juist voor het weidse uitzicht, de plekken aan de rand zijn het snelst zijn verhuurd. Dus ik plant daar liever geen bomen."

De ondernemers hadden het liefst gezien dat de gemeente eerst met hen was komen praten over het nieuwe kampeerbeleid. Nu moesten ze in de krant lezen dat erover zou worden gediscussieerd in de gemeenteraadscommissie. Van 't Westeinde: "Het meeste was ook al bekend. Het stuk bestaat uit oud beleid uit de bestaande plaatselijke verordening en het bestemmingsplan. Alleen de brandweerverordening is nieuw. Maar dat is nog maar een concept."


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #427 Gepost op: 29 september 2008, 16:22:09
http://leiden.westonline.nl/nieuwsitem/21476

Kapotte sprinkler zet winkel blank

 
09-09-08 12:41

Tell a friend

 
ZOETERMEER - Een kapotte sprinklerinstallatie heeft er maandagavond toe geleid dat een cadeauwinkel in Zoetermeer en het magazijn daar onder compleet blank zijn komen te staan.
Het incident gebeurde in De Warande in het Stadshart. Door een storing in een luchtcompressor sprong de kop van de sprinklerinstallatie. Het gevolg was dat er honderden liters water de winkel en het magazijn in stroomden.

De brandweer is een deel van de avond bezig geweest om het water weg te pompen. Dinsdag komen de verzekeraars langs om het schadebedrag vast te stellen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #428 Gepost op: 29 september 2008, 16:22:39
http://www.mediatv.nl/reportage.php?r=2343

Flinke waterlekkage in MediaMarkt

Rotterdam - De brandweer werd omstreeks 10.15 uur gealarmeerd voor een automatisch brandalarm in het Alexandrium 2. Het bleek uiteindelijk te gaan om de MediaMarkt waar  een verbouwing gaande was.

Met het slopen van een muur was per ongeluk de zaag in een sprinklerleiding gekomen waardoor binnen korte tijd de boel op de 1ste etage voor een gedeelte blank kwam te staan. Na wat zoekwerk werd er een afsluiter gevonden en ruimde de brandweer het water op met behulp van waterstofzuigers.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #429 Gepost op: 3 oktober 2008, 23:10:23
http://www.deondernemer.nl/artikel/882296/Ontheffing_%27Polenhotel%27_stuit_op_bezwaar

Ontheffing 'Polenhotel' stuit op bezwaar
vrijdag, 03 okt 2008 15:56 | Door: PZC

GOES - De gemeente Goes zit fout door voor vijf jaar ontheffing te verlenen voor een 'Polenhotel' aan de Stoofstraat in de binnenstad, vindt bewoner Edu Karelse van de Stoofstraat. Hij heeft officieel bezwaar gemaakt.

Volgens Karelse is de brandveiligheid in het geding, is sprake van verkeer- en geluidhinder en handelt Goes in strijd met het eigen bestemmingsplan. Er is, aldus Karelse, ook alleen ontheffing aangevraagd voor Stoofstraat 20, terwijl Stoofstraat 8 en 10 ook voor huisvesting van buitenlandse werknemers wordt gebruikt.

Goes wilde het pension overigens in juli nog sluiten, maar kwam daarop terug na een oproep van het uitzendbureau dat het gebouw huurt.