http://www.tuinbranche.nl/sectie-retail/bedrijfsvoering/brandveiligheid-kerstmarkten-in-tuincentra/Brandveiligheid kerstmarkten in tuincentra
door Jose van der Klauw Laatst gewijzigd: 29-10-2008 14:00
De VROM-Inspectie Zuid-West heeft eerder een onderzoek uitgevoerd naar de brandveiligheid van kerstmarkten in tuincentra. Tien tuincentra in de provincie Zeeland en Zuid-Holland zijn daarbij bezocht. Uit dit onderzoek zijn de volgende (belangrijkste) punten naar voren gekomen:
Brandveiligheid kerstmarkten in tuincentra
* niet alle tuincentra beschikten over een ontruimingsplan, en waar wel aanwezig bleek dat medewerkers dit plan niet altijd kennen of weten hoe ze moeten handelen in geval van calamiteiten;
* vluchtwegen werden niet altijd vrijgehouden van obstakels;
* bouw-, stoffering-, bekledings- en vooral decoratiemateriaal voldeden in veel gevallen niet (aantoonbaar) aan de eisen gesteld in het Bouwbesluit en/of de Bouwverordening.
Veiligheid van gebouwen en met name de brandveiligheid van gebouwen is één van de speerpunten van de minister van VROM. Dit najaar besteedt de VROM-Inspectie daar landelijk extra aandacht aan door alle tuincentra via diverse kanalen te informeren over de brandgevaren en mogelijke persoonlijke gevaren bij het inrichten en het 'gebruik' van de kerstmarkten in tuincentra.
Het Gebruiksbesluit
Gebruiksregels voor tuincentra zijn nu nog vervat in de zogenaamde gebruiksvergunning die door de gemeente waarin het tuincentrum is gelegen is afgegeven. Deze regels gelden altijd, dus niet alleen tijdens de kerstperiode!
Per 1 november 2008 gelden er landelijke voorschriften voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Met de inwerkingtreding van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) vervallen de gemeentelijke voorschriften en gaat er één landelijke set aan voorschriften gelden. Voor tuincentra geldt dat zij vanaf 1 november aanstaande in de meeste gevallen een gebruiksmeldingplicht hebben. Grote inhoudelijke wijzigingen in de voorschriften zijn er echter niet. Voor informatie over gebruiksmeldingen of gebruiksvergunningen voor uw tuincentrum kunt u het best terecht bij uw gemeente. Algemene informatie over het Gebruiksbesluit vindt u ook op de website van VROM:
www.vrom.nl/gebruiksbesluit.
Praktische tips voor een brandveilige kerstmarkt
Zorg voor aanwezigheid van deskundig en verantwoordelijk personeel dat er doorlopend op toeziet dat:
* vluchtroutes, of aanduidingen daarvan, goed zichtbaar zijn en blijven;
* vluchtroutes goed bereikbaar zijn (vrijhouden van obstakels);
* blusmiddelen goed bereikbaar zijn;
* het sluiten van rook- en brandwerende deuren niet wordt belemmerd en dat deze voortdurend gesloten zijn;
* elektrische snoeren, stekkers en toestellen in goede staat verkeren;
* verlengsnoeren alleen in volledig uitgerolde toestand gebruikt worden;
* geen brandgevaarlijke situaties ontstaan door onveilig gebruik van vuur, gas en/of elektriciteit;
* geen brandgevaarlijke situaties onstaan als gevolg van de toegepaste versieringen;
* rookmelders niet afgedekt worden door versiering;
* vloerbekleding in gangen, vluchtroutes en ruimten waar meer dan 50 mensen verblijven degelijk is aangebracht en niet opkrult, kan oprollen of verschuiven en geen gevaar voor uitglijden, struikelen of vallen veroorzaakt;
* meldpunten t.b.v. de ontruimingsalarminstallatie goed bereikbaar zijn.
Zorg dat het personeel geïnstrueerd is hoe te handelen bij brand.
* Gebruik stofferings-, bekledings- en decoratiemateriaal dat door een gespecialiseerd bedrijf (gecertificeerd volgens een norm uit de ISO 9000-reeks, die van toepassing is op de activiteiten waarvoor u opdracht heeft gegeven) geïmpregneerd is.
Doe bij twijfel over aangekochte decoratiematerialen zelf een eenvoudige brandproef. Ga daarbij als volgt te werk:
* U neemt een monster (5 x 25 cm) van het materiaal;
* U gaat naar buiten en houdt een uiteinde van het monster gedurende minimaal 5 seconden in een vlam, zoals bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer (NB: houd het monster vast met een metalen tang of iets dergelijks, let op dat u zich niet brandt);
* Wanneer het monster vlam heeft gevat of nadat 5 seconden zijn verstreken neemt u de ontstekingsbron weg.
Het materiaal voldoet als aan alle van de volgende voorwaarden is voldaan:
* Tijdens de verhitting zijn geen druppels vrijgekomen (al dan niet brandend of druipend);
* Tijdens de verhitting zijn geen roetvlokken vrijgekomen;
* Het materiaal heeft geen vlam gevat of blijft maximaal 15 seconden navlammen en maximaal 60 seconden nagloeien.
* Zorg dat versiering en stoffering minimaal 50 centimeter vrijgehouden worden van spots en andere warmwordende apparatuur;
* Zorg bij gebruik van brandende kaarsen voor een stevige vlakke ondergrond, een stevige onbrandbare houder en voldoende afstand tot brandbare materialen.
Tuinbranche Nederland Handleiding Milieuzorg
Module 2 van de Handleiding Milieuzorg van Tuinbranche Nederland geeft nog meer praktische tips voor een veilige kerstshow. Ook vindt u daar informatie over gecertificeerde bedrijven die materialen kunnen impregneren. In module 1 van de Handleiding Mileuzorg vindt u meer informatie over algemene wet- en regelgeving waar u zich als tuincentrumondernemer aan moet houden. De informatie over het gebruiksbesluit is hierin nog niet opgenomen, de module zal worden aangepast als het gebruiksbesluit volledig in werking is getreden. Informatie over het activiteitenbesluit is wel reeds opgenomen in de Handleiding Milieuzorg. U vindt de Handleiding Milieuzorg op het besloten ledengedeelte van de website van Tuinbranche Nederland onder het tabblad 'sectie retail > Bedrijfsvoering > Milieu.
Een calamiteit is helaas nooit helemaal te voorkomen, maar door bovenstaande tips in acht te nemen zorgt u er in ieder geval voor dat een brand niet uit de hand loopt en de veiligheid van de klant en brandveiligheid van uw bedrijf in grote mate gewaarborgd is!