http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/4962240/AquaNed-helpt-de-brandweer-uit-de-brand.eceAquaNed helpt de brandweer uit de brand
door Jan van Zuilen. woensdag 13 mei 2009 | 07:28 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 13 mei 2009 | 08:08
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
http://www.bndestem.nl/multimedia/archive/01126/BS_7887670_7887670_1126258b.jpgWerkzaamheden voor de aanleg van de hsl in Zuid-Holland. foto AquaNed
RUCPHEN - 'Met Van den Brand uit de brand'. Klinkt best wel lekker als slogan, al zullen er mensen zijn die hem weinig kies vinden.
Maar kort door de bocht klopt het wel. Alleen moet je dan wel weten dat AquaNed uit Rucphen ontstaan is uit de as van het in 2005 failliet gegane bedrijf Van den Brand Beregeningstechniek en Bronboringen uit Bosschenhoofd. Een aantal oud-werknemers van Van den Brand is toen met behulp van een geldschieter opnieuw begonnen in een bedrijfspand aan de Industriestraat in Rucphen.
Onder hen Twan Koevoets, die vanaf 1971 als calculator in dienst was van Van den Brand. "We hadden een schat aan ervaring en een enorme hoop know-how in huis. Het zou zonde geweest zijn om die verloren te laten gaan."
Koevoets is bij AquaNed vooral de man van de brandweerputten. Dat was een activiteit waarmee Van den Brand in haar nadagen ook al begonnen was.
"Door de vuurwerkramp in Enschede is er een enorme aandacht gekomen voor brandveiligheid, ook voor problemen met de aanvoer van bluswater. Met onze bronboringstechniek kunnen we daar oplossingen voor bieden. We hebben daar net weer een voorbeeld van gezien: de heidebrand van afgelopen zaterdag bij het Ossekopke. Daar moest de brandweer extra tankwagens voor inzetten. Als er een brandweerput in de buurt was geweest, had dat niet gehoeven."
Bij het slaan van waterbronnen maakt AquaNed nog steeds dankbaar gebruik van het archief van Van den Brand dat tot 1959 terug gaat.
"Van alle bronnen die Van den Brand geslagen heeft zijn gegevens bewaard gebleven. Als wij nu ergens een put moeten slaan, hoeven we dat archief maar te raadplegen om te weten hoe diep we moeten gaan."
AquaNed zit met haar bronboringen door heel Nederland heen, met uitzondering van Zuid-Limburg. " Daar heb je met leem te maken en dat vergt weer andere technieken", verklaart Koevoets.
Net als Van den Brand verkoopt AquaNed ook nog steeds beregeningssystemen en dan vooral aan de land- en tuinbouw. " Maar met sportvelden en parken, waar Van den Brand nog wel wat aan deed, zijn we gestopt. Dat werd ons te specialistisch", zegt Koevoets.
AquaNed heeft ondertussen nog een nieuwe markt aangeboord: warmte opwekken door het rondpompen van grondwater. "Dat grondwater heeft een constante temperatuur van zo'n twaalf graden. Dat lijkt weinig, maar met behulp van een warmtewisselaar kun je daar toch nog warmte aan onttrekken. Het werkt eigenlijk net als een koelkast. Die is van binnen koud en van buiten warm. Die warmte die bij zo'n warmtewisselaar vrijkomt, kun je gebruiken om energie op te wekken. Bijvoorbeeld voor tuinkassen, maar ook voor woningen. In de nieuwe wijk Schoenmakershoek in Etten-Leur hebben wij woningen van zo'n installatie voorzien."
Bij AquaNed werken nu zo'n dertig mensen. Dat zijn er ongeveer net zoveel als destijds bij Van den Brand, toen het nog goed ging bij dat bedrijf. De helft van de dertig mensen die nu bij AquaNed werken, heeft ook ooit bij Van den Brand gewerkt.
Van de economische crisis heeft AquaNed volgens Koevoets weinig last. " Waterbronnen en zeker brandweerputten blijf je nodig hebben. En als het gaat om onze beregeningsinstallaties zijn we niet zozeer afhankelijk van de economie, maar van het weer. Als het lang droog blijft, verkopen wij veel, als het lang regent niks. Dan is het bij ons wel crisis. Maar dat is altijd al zo geweest."