http://www.eindhovensdagblad.nl/edeconomie/article1051617.eceIso Bouw maakt piepschuim onbrandbaar
SOMEREN - Iso Bouw in Someren heeft geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) ontwikkeld dat onbrandbaar is. Het bedrijf spreekt van een revolutionaire vinding op het gebied van isolatiemateriaal voor de bouw.
http://www.eindhovensdagblad.nl/multimedia/archive/00398/ec_piepschuim_398610h.jpgHoofd productontwikkeling kan er veilig zijn hoofd bij houden, omdat Xire niet smelt als er vuur op wordt gericht.
Iso Bouw denkt met deze onbrandbare piepschuim op den duur 15 procent van de isolatiemarkt in handen te krijgen.
Het product, Xire genaamd, is vooral bedoeld voor toepassing in fabrieken, kantoren, ziekenhuizen en andere grote gebouwen waar verzekeraars hoge eisen aan de brandveiligheid stellen.
Iso Bouw, eigendom van investeringmaatschappij Gilde, start binnenkort met de productie bij zusterbedrijf Ertecee in Oldenzaal. Ook Synprodo in Wijchen, eveneens onderdeel van Gilde, en Iso Bouw zullen op den duur Xire gaan produceren.
Iso Bouw heeft vijf jaar in alle stilte gewerkt aan de uitvinding. Dat gebeurde in een klein laboratorium in de fabriek, waar slechts een select groepje technici binnen mocht. Zelfs het eigen personeel wist tot afgelopen maandag niet van de vinding.
Directeur Will Kemperman van Iso Bouw zegt dat Xire gebaseerd is op het samengaan van gewoon geëxpandeerd polystyreen en zand in een bepaalde wateroplossing. Met die vloeistof wordt een hard laagje aangebracht op de polystyreenkorrels die in het productieproces omgevormd worden tot piepschuimplaten.
Gewoon piepschuim smelt onmiddelijk weg als het in contact komt met vuur. Xire blijft intact en hard, zelfs als er een vlam van 1000 graden op gericht wordt. Er ontstaat hooguit een schroeivlek. Er komen volgens Iso Bouw ook geen giftige stoffen vrij.
Net als gewone polystyreen is Xire gemakkelijk te zagen en bruikbaar in allerlei vormen.
„Een wereldinnovatie, de grootste uit de geschiedenis van ons bedrijf, die we onder de aandacht gaan brengen van de bouwwereld, maar zeker ook onder die van de verzekeraars,” zo karakteriseert Kemperman de Somerense vinding.
„Dit gaat groot worden in de bouw, groter dan ons bedrijf nu is. Ook buiten de bouw zien wij mogelijkheden.” Kemperman doelt op een proef die met gewoon papier is gedaan. Iso Bouw heeft papier bewerkt met de speciale vloeistof en vastgesteld dat het papier onbrandbaar is geworden.
Of Iso Bouw met deze afgeleide uitvinding zelf aan de slag gaat of licenties verstrekt aan andere ondernemingen is nog niet duidelijk.
Xire is licht, duurzaam, recyclebaar, kan druk aan en voldoet aan de hoogste isolatie-eisen. Het materiaal is wel ruim twee keer zo duur als gewoon geëxpandeerd polystyreen. Daarom is het niet waarschijnlijk dat het in de reguliere woningbouw toegepast wordt.
Behalve in de bouw kan Xire gebruikt worden voor brandwerende systemen, bekleding van opslagtanks, isolatie van pijpleidingen en ontluchtingskoker. De toepassingen zijn nu nog niet aan de orde. In eerste instantie produceert Iso Bouw het materiaal voor vlakke daken. Na de zomer verschijnt Xire op de markt. Eerst in Nederland, daarna in de rest van Europa.