We wilden toch minder regels in Nederland (want de burger kan toch zijn eigen verantwoordelijkheid nemen..
)
http://www.gelderlander.nl/maasland/article1143009.eceRoep om uniforme regels optocht
door Ruud Jacobs
Vrijdag, 23 februari 2007 - BOXMEER - Ongevallen met carnavalswagens - een Nederlandse dode in België, een lichtgewonde in Haps en een uitgebrande wagen in Zuid - Limburg - hebben de discussie over de veiligheid van carnavalsoptochten flink doen oplaaien.
Er gaan stemmen op voor uniforme regels voor wagens en optochten.
Drankgebruik, snoep strooien, personenvervoer, afmetingen en brandveiligheid. Tijdens het afgelopen carnaval was de regelgeving in het Land van Cuijk en Gennep niet overal even streng.
Boxmeer had voor deelname aan de carnavalsoptochten binnen de gemeente veertien voorschriften opgesteld. Zo geldt tijdens de lichtjesoptocht sinds enkele jaren voor elke praalwagen 'een poederblusser met een inhoud van tenminste zes kilo' als verplicht attribuut. De gemeente stelde verder onder meer voorwaarden aan het gebruik van confettikanonnen en het strooien van versnaperingen.
In Grave was het strooien van snoepgoed tijdens de optocht ook taboe. De brandblusser was in het vestingstadje echter weer geen verplichting voor de wagens.
Gemeente Cuijk legde de optochtdeelnemers niet al te veel regels op. Volgens een woordvoerder van de gemeente: "Een brandblusser was niet verplicht." Het was enkel een advies. De organiserende vereniging De Nölers stelde zelf wel eisen aan de deelnemers. Zo gold onder meer de voorwaarde dat bij grote wagens aan de zijkanten begeleiders mee moesten lopen. Dit om te voorkomen dat plotseling overstekende kinderen onder de wielen terecht zouden komen.
Carnaval en alcohol zijn onlosmakelijk. In Sint Anthonis is alcoholgebruik op straat het hele jaar verboden. Volgens de woordvoerster van de gemeente gold dat ook tijdens de optocht. In tegenstelling tot Cuijk. Daar mocht, met uitzondering van de bestuurders van de carnavalswagens, wel gedronken worden. Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer: "In de lichtjesoptocht is alcohol op de wagens verboden. Als er flink gedronken wordt, vraag je immers om problemen. Daar zou je als gemeenten gezamenlijk afspraken over kunnen maken." In Gennep was op alle wagens een 'deugdelijk brandblusapparaat' verplicht en was het strooien van bierviltjes en tempex uit den boze. Boxmeerse wagens met de maximale breedte van 2,55 meter, konden deelname in Gennep wel vergeten. In de Noord-Limburgse gemeente gold een uiterste breedte van 2,5 meter.
Mill en Sint-Hubert had voor de organiserende stichting slechts enkele algemene voorwaarden. Zo diende de vergunninghouder, die maatregelen te nemen, die nodig zijn om de veiligheid van de optochtdeelnemers te garanderen.
Recente ongevallen met carnavalswagens hebben het thema veiligheid opgerakeld. Gemeenten kennen geen uniformiteit qua regelgeving.