Hoe omgaan met stoffen met onbekende verbrandingswaarde?

Auteur Topic: Hoe omgaan met stoffen met onbekende verbrandingswaarde?  (gelezen 1861 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Dragonfly

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 50
http://www.brandpreventieforum.nl/viewtopic.php?t=16

Bureau vergunningverlening van een gemeente vraagt aan een bedrijf een vuurlastberekening te maken voor een bestaande situatie (kleine overschrijding Bouwbesluiteis art. 2.112) in het kader van een gebruiksvergunningsprocedure. In het bedrijf worden echter vooral stoffen opgeslagen waarvan geen verbrandingswaarden bekend zijn.

Economisch gezien is het niet haalbaar voor één bedrijf om alle aanwezige stoffen te laten testen om de verbrandingswaarde vast te stellen. Een andere optie zou zijn om op zoek te gaan naar vergelijkbare stoffen, maar ook dat is mijns inziens niets meer dan gokken. Kijk bijvoorbeeld naar houtprodukten: afhankelijk van de vorm is de verbrandingswaarde 6,3 tot 19,7 MJ/kg. Dat scheelt dus al een factor 3. Dus het lijkt me moeilijk om daarmee op een reële waarde uit te komen.

Wat is nu weg die het best bewandeld kan worden voor het bedrijf?




Ruysdael

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 20 april 2006, 14:27:52
Het is wettelijk niet toegestaan om in het kader van de gebruiksvergunnigprocedure bouwkundige eisen te stellen. Zie hiervoor artikel 6.1.1. van de Bouwverordening! Indien het bouwwerk niet meer overeenkomt met de in het verleden afgegeven bouwvergunning, kan een vuurlastberekening inzicht geven in de situatie.

Ten aanzien van de verbrandingswaarde acht ik het redelijk om gebruik te maken van verbrandingswaarden van vergelijkbare stoffen. Hierbij dient dan gemotiveerd te worden waarop de stoffen vergelijkbaar zijn en waarop niet. Dit kun je dan voorleggen aan een chemicus.

In een vuurlastberekening blijken kleine afwijkingen in de verbrandingswaarde marginale verschillen te realiseren. Ten aanzien van het genoemde voorbeeld van hout, kun je met de blote oog al wel de verschillen waarnemen.


MrSprinkler

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 47
Reactie #2 Gepost op: 20 april 2006, 21:26:54
Maar als het toch maar om een kleine overschrijding gaat zou ik het maar op de achterkant van een bierviltje doen:

Oftewel je telt alle onbrandbare materialen niet mee, alle normaal brandbare materialen (hout, papier, natuurlijke vezels) x1 en alle aardolieprodukten (kunststoffen, brandbare vloeistoffen, kunststof textielvezels) tel je 2x mee. Als je dan onder de 300.000 kg blijft in het compartiment is het in orde.

En anders gewoon even een sprinklerinstallatie installeren  :P ;D :D ;)