Als men gecertificeerd is, dan is men in principe bekwaam, dus bevoegd tot het verlenen van eerste hulp.
Voor het verlenen van Eerste Hulp als zijnde een passantenhulpverlener hoef niet gecertificeerd voor te zijn. Het is dus niet zo dat je kan zeggen ik heb geen eerste hulp diploma / certificaat dus ik ben niet bevoegd om eerste hulp teverlenen. Het is juist andersom je bent altijd verplicht hulp te verlenen naar beste weten en kunnen..
Als je op een evenement een "georganiseerde eerste hulp dienst" aanbiedt, dan dien je te werken met gecertificeerde eerste hulpverleners.
Echter een certificaat / diploma zegt niets over de bekwaamheid en vaardigheid van de eerste hulpverlener. Je hebt een training doorlopen, en een examen gedaan, (misschien wel jaren terug), maar ben je dan nog wel bekwaam. De kwaliteit van de georganiseerde eerste hulp dienst kan je niet afmeten aan of iemand een eerste hulp diploma heeft of niet.. En vaak praten we competenties van individuele medewerkers.
Als je praat of iemand bekwaam is op een bepaald gebied, wil dat nog niet zeggen dat tie op een andere gebied ook bekwaam is.
Maar wanneer ben je nu competent en hoe word je competent en hoe blijf je competent en hoe maak je dat aantoonbaar . Een certificering op zich zelf wil nog niet zeggen dat iemand competent is. In principe worden de volgende competentie niveau onderscheiden.
- Trainingsniveau Dit niveau kan je halen door het volgen van opleidingen en trainingen
SMR stelt diverse trainingen en opleidingenmogelijkheden beschikbaar voor haar medewerkers
Dit niveau kan je meestal certificeren, examineren etc..
- Oefening niveau Dit niveau kan je halen door het in bepaalde situaties te beoefenen.
Dus organiseer regelmatig oefeningen waaraan medewerkers aan mee doen. De meeste medewerkers doen allemaal ook mee aan demonstraties en wedstrijden
- Praktijk Ervaring De praktijk ervaring wordt vastgelegd door dat op te schrijven doormiddel van incident-formulieren en incidentrapportages en evaluaties.
Praktijk ervaring opdoen is lastig te organiseren, daarom zijn het meedoen met evenementen hulpverlening een belangrijk item. Ook kunnen andere stages georganiseerd worden. Je praktijk ervaring leg je ook zelf vast in een logboek
- Zelfstandig beoordelingsvermogen Dit kan alleen door diverse verschillende scholingen te volgen, diverse oefeningen mee te doen, en regelmatig ook in de praktijk uit te voeren onder verschillende omstandigheden. Dus een bepaalde vaardigheid oefen je op verschillende manieren, omdat de situatie dat vergt (Daarom is het handig ook andere wegen naar Rome te leren.)
In een logboek leg je training - en praktijk ervaringen vast, primair voor je zelf, maar ook dat je aantoonbaar vaardig bent in bepaalde handelingen voor anderen. Laat je logboek bladen dan ook aftekenen door bijvoorkeur je instructeur, je teamleider of je teammaten of andere betrokkenen.
Bij onze organisatie zijn we begonnen om iedere medewerker een logboek te verstrekken waarin hij/zij kan vastleggen wanneer hij bepaalde handelingen heeft gedaan.