We kennen hier in Nederland zoiets als vrijheid van Pers. Schijnt iets van een grondwet te zijn. Hulpdiensten bepalen NIET waar jij wel of geen foto's van mag maken.
Je valt in herhaling, dat is al gezegd ;-)
Gelukkig bepalen hulpdiensten dat inderdaad niet, maar hebben ze gelukkig wel allerlei hulpmiddelen om te voorkomen dat je foto's maakt. Zeiltjes zijn erg handig, een menselijke afscherming werkt soms ook erg goed.
Klopt, maar pas wel op wanneer en hoe je het toepast. Bewust hinderen van de pers zonder reden is niet handig. Zoals bij de hoogwerker die bij Schiphol op z'n kant lag. Toen we een mooi plekje hadden gevonden moest iemand zonodig een tankautospuit verplaatsen tot vlak voor ons neus. Dan maak je als brandweer geen beste beurt ;-)
Overigens worden zeiltjes niet alleen gebruikt om slachtoffers uit beeld te houden. Ze zijn vooral op het strand handig om slachtoffers uit de wind (en stuifzand) te houden:
En is het niet zo dat een PD of PI niet betreden mag worden door een ieder die niet direct bij de hulpverlening betrokken is?
Ten eerste blijf je als fotograaf altijd al buiten de 10 meter circel, ten tweede is er in een aantal gevallen sprake van twee linten. Eentje voor de toeschouwers en daarbinnen eentje voor fotografen (en eventueel andere betrokkenen). Voor de pers zijn er twee belangrijke restricties: De hulpverlening niet hinderen en geen sporen vernielen.