Wat dit te maken heeft de de gemiddelde persfotograaf in Nederland ontgaat mij.
Helemaal niets. Een fotograaf maakt foto's en verkoopt deze. Een fotograaf mag in het algemeen foto's maken tot hij een ons weegt, hoogstens gehinderd door een lintje. Hij zorgt dat de foto's zijn wat de krant wil hebben. Het is de krant die er voor kiest om bepaalde beelden wel of niet te laten zien. Voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen beide. Als ik niet bij de politie had gekund was ik als amateurfotograaf waarschijnlijk zelf nu aan het proberen mijn brood eruit te halen.
Uiteraard moeten kranten omzet draaien. Anders bestaan ze straks niet meer. Maar om generaliserend te zeggen dat dat de enige maatstaf is gaat mij te ver. De meeste van mijn mediaklanten laten foto's die te expliciet zijn gewoon weg.
En dat maatschappelijke onrust een beslissingsfactor is dat klopt. Hoe meer de burgers betrokken zijn hoe meer de media publiceren. Ze zijn er tenslotte voor de burgers.
Maar ondertussen dwalen we af. Het gaat hier om specifieke foto's van incidenten in Nederland en niet om de rest van de wereld ;-)
De kranten van vroeger waren er voor de burger, voor waarheidsvinding. Helaas is in de commerciële wereld van tegenwoordig een groot deel van die gedachte verloren gegaan. Ik hoor het alleen nog voorbij komen wanneer het hen uitkomt. De maatschappelijke onrust is de factor omdat het verkopen betekend. Wat ik wilde aangeven is dat de integriteit tegenwoordig op een lager pitje is komen te staan en dat waarschijnlijk de komende jaren alleen maar verder gaat afnemen. Een voorbeeld is het interview dat de Telegraaf bij Robin afnam, de enige overlevende van de vliegtuigcrash in Tripoli. Heel Nederland stond op zijn kop, de Telegraaf kon duizend abonnees afschrijven maar waarschijnlijk is het een van de best verkopende nummers van de afgelopen jaren geweest want iedereen wilde het toch wel lezen.
Als ik kijk naar hoe de media in de afgelopen jaren is veranderd in de landen om ons heen, zoals bijvoorbeeld The Sun in Engeland, dan hoop ik niet dat wij ook die kant op gaan. The Sun schuwde niets om maar te kunnen schrijven over Raoul Moat. Raoul Moat is een man die zijn ex, haar vriend en een agent neerschoot en uiteindelijk zelfmoord pleegde na een lange stand-off met de politie. In de weken daarna is ongeveer alles van zijn vriendinnetje in de eerste tot zijn familie voorbij gekomen om er wat over te zeggen. En de foto's die erbij stonden waren ook niet altijd even fris.